ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Innuendo (I)

On August 02, 2015, in Leadership Fusion, by Neculai Fantanaru

Încearcă să faci din leadership un substitut pentru magia punerii în scenă a unei realităţi interioare prin intermediul analogiilor exterioare.

Exista o latură a vieţii mele traversată de adâncurile unei vrăji nemaivăzute. Un spaţiu ambiguu format din multe fluxuri de expresii cultivate în emisfera simţurilor tăiate global de circuitele plăsmuirilor, intrând în contradicţie cu concepţia marqueziană despre lume, viaţă şi timp. Cumva, formulele de calcul ale acestor elemente de individualitate, prestabilite de inversarea polilor constitutivi ai frământărilor interioare, în încleştarea memoriei cu starea de spirit, dădeau valori duble evenimentelor realităţii căreia nimic nu-i scăpa. "While I rule by blind madness and pure greed."

Cumva, începeam să mă poziţionez în raport cu realitatea înconjurătoare, mulându-mă pe ideea că viaţa este o artă prin care frumosul se exprimă cu ajutorul amuletei timpului, o artă prin care actul creaţiei trezeşte pasiuni pentru a satisface şi a cultiva, a delecta şi a corija spiritul de cercetător liber. Antrenante, idealurile supreme, enigme ale timpului, nu se modifică odată cu modul în care percepi şi experimentezi o explozie de energie şi bună-dispoziţie, ci odată cu vraja nepătrunsului, cu manifestarea umbrei din spatele luminii. „Through the eons, and on and on”.

Strădania vieţii lăuntrice a unui om care îşi asumă deschis apartenenţa la un fenomen de interogare a lumii contemporane, pe care numai ficţiunea o poate reconfigura poetic, se îndreaptă spre compunerea unei imagini unitare a unei evoluţii în timp prin orice mijloace ale operei de artă capabile să-i anuleze dezamăgirea zilelor trăite sub deviza ” scopul scuză mijloacele“.

Filosoful german Heidegger considera că gândirea acţionează asupra lucrului pe care omul îl are în faţă, descompunându-l şi recompunându-l mereu. Nici pentru mine expresia lucrului nu lua forma obişnuită, căci mă aruncam cu stoicism în faţa inadmisibilului cu instinctul extraordinar al unui căutător de lumi imposibile. Spaţiul propriei mele lumi interioare constituia de fapt începutul unei călătorii spre diversitate, spre transcendent, spre stările de creaţie specifice aristului care îşi imaginează lumea ca un ecou al divinităţii şi al lucrurilor frumoase, al armoniei şi al structurii indisolubile a materiei.

Forţa imaginaţiei cu care geniul îşi ocupă mintea în mod constant constă în provocarea de a reuşi să contureze imaginea unitară a unei fiinţe creatoare de profunzime care îşi propune să-şi desluşească existenţa, să îşi exprime emoţiile şi punctele de vedere prin analogii exterioare.

Geniul absolut ştie să iasă din adâncul lui însuşi, asemenea unui derviş dintr-o parohie săracă, şi ajuns în lumea unei noi cunoaşteri, a unei noi ordini, se transformă încet în toate lucrurile pe care le imaginează. El este înconjurat de un permanent conflict între color şi negru, pe marginea unei trilogii a spectacolului, în mişcările pline de energie ale unor saltimbanci, pe fundalul imaginilor istorice, în paginile ilustrate inedit ale cărţilor citite pe nerăsuflate, între un toboşar, o piramidă, mingi şi foc, între salturi, măşti şi aplauze, într-un crescendo al cărui punct culminant nu se mai consumă. "Surrender your ego - be free, be free to yourself."

În afară de dragostea pentru cele mai nobile arte şi ştiinţe, în bezna de nepătruns a unui special "Gateway Time", individualitatea mea nu avea decât o singură zgârietură, cu atât mai mult cu cât extremele spectrului meu de acţiune nu se puteau ghici. O leziune elementară ce consta din îmbinarea credinţei cu lăcomia de a fi proprietarul altor tărâmuri ale realităţii, de sute de ori mai primejdioasă decât suma curenţilor de înaltă frecvenţă ale insistenţei de a fi perfect. "Don't take offence at my innuendo."

Din izbucnirea unui eu căruia nu-i lipseşte veridicul, dintr-o descărcare a imaginaţiei care ar sta să-l distrugă, în paradisul artei grafice şi audio desenat cu sângele viziunii întortocheate, se declanşează metamorfozările realităţii, aducând libertatea culorilor, a viselor şi a exprimării fără graniţe. Omul cunoştinţelor enciclopedice în ştiinţele omenescului dă un alt înţeles lumii exterioare, iar spiritul lui creativ, multiplicat la infinit prin coridoarele unui labirint livresc, devine un fel de sinteză a universului. „Oh yes we'll keep on tryin' / We'll tread that fine line / Till the end of time.”

Leadership: Poţi să pui semn de egalitate între dinamismul devenirii şi universul ascuns al operei de artă, situându-te la extrema comunicării unei experienţe care se îmbogăţeşte permanent?

Videoclipul Innuendo este triumful unei arte a povestirii, trecute prin filtrul ironiei şi al umorului, a naturalismului de viziune şi a spiritului ludic. Care face din leadership un substitut pentru magia punerii în scenă a unei realităţi interioare încărcate cu elemente existenţiale de tip: "Carpe Diem" sau "Simte-te în libertatea ta”.

Leadershipul se datorează nu atât contrastului artistic dintre apetitul exprimat intelectiv şi apetitul exprimat prin forţa expresiei şi a sugestiei, ci mai curând, ocupând cât mai mult loc de înmagazinare a manifestărilor şi însuşirilor omeneşti, urmăreşte intrarea în limitele cauzalităţii şi ieşirea din ele. Conform fizicianului Max Born, cauzalitatea este o lege care presupune existenţa unei entităţi „efect” care depinde de existenţa unei entităţi „cauză”, prin entitate înţelegând obiect fizic, fenomen, situaţie sau eveniment.

Practic, dacă încerci să surprinzi întreaga arie pe care o percepe câmpul vizionar al unui lider-artist, toate năzdrăvăniile minţii sale exprimate vivante, te cuprinde o senzaţie nebănuită de autodizolvare în nedeterminat, care trimite la o pulverizare haotică plină de culoare, o contopire cu un echilibru instabil. Rotind cadrul cu 180 de grade, fluxul creaţiei care te străbate este minim, dar are curajul să deschidă poarta Through the sorrow all through our splendor la întrebarea "Care este destinaţia noastră?"

Mai cu seamă, întrebarea la care trebuie să răspunzi este următoarea: Cum pot toate aceste entităţi să contribuie la creşterea libertăţii de exprimare şi de acţiune, a libertăţii de a te gândi la tine în raport cu realitatea înconjurătoare?

Dacă reuşeşti să răspunzi la această întrebare vei putea să pui semn de egalitate între dinamismul devenirii şi universul ascuns al operei de artă, situându-te la extrema comunicării unei experienţe care se îmbogăţeşte permanent prin lucruri, fapte, situaţii, rostiri, gesturi, atitudini, limbaj, pe care le iubeşti sau nu le iubeşti. Dar care cultivă libertatea de crea şi experimenta în funcţie de ceea ce te inspiră, în funcţie de formele şi tipul de viziune artistică pe care îl preferi. Fii ferm în cerinţele şi aşteptările tale.

Un aspirant la statutul de artist, analizând câteva din consecinţele practice deosebit de importante ale elaborării esteticii compoziţionale, încearcă mai întâi să facă diferenţa între cunoaşterea lucrurilor din apropierea lui, văzute adesea subiectiv, şi cunoaşterea care rezidă din relaţia lor cu existenţa obiectivă.

Amândouă cunoaşterile progresează prin acumulare de informaţii de tip „Ştiaţi că” şi aspectele de mediu cu impact semnificativ, ce urmează să fie incluse într-un reper orientativ, fiind predestinate unor certitudini abstracte. Aceste certitudini reprezintă beneficiile platformei creatoare pentru inovare şi identificarea posibilităţilor de îmbunătăţire a eficienţei produsului final: arta pe care o promovezi.

În psihologia creativităţii, analogiile exterioare sunt termene de comparaţie între „ce este” şi „ce ar trebui să fie” o lume guvernată de emoţii, a căror criteriu de departajare îl reprezintă măiestria artei de a transpune în realitate imaginea perfectă a unei relaţii complete şi autentice cu ceea ce se numeşte "Genialitatea".

Innuendo reprezintă o sesizare indirectă cu privire la o persoană sau un lucru, având ca temei imperativul libertăţii de a fi autentic în relaţie cu ceea ce se numeşte creaţie, chiar dacă riscul de a fi pus într-o lumină defavorabilă creşte semnificativ. Important este să construieşti ceva relevant pentru propria dezvoltare, firesc, printr-o inspiraţie care constituie un raţionament înaripat.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate