ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Însămânţări artificiale

On Decembrie 28, 2014, in Leadership +50% Extra, by Neculai Fantanaru

Devino beneficiar al unor adevăruri care pot da însemnătate identităţii gândirii tale, prelucrând şi valorificând învăţăturile extrase din experienţele trăite.

Mi se părea că recunosc adevărata filosofie a viitorului, în faza de deschidere a unei explorări răspândite din sfera creaţiei în cea a timpului absolut. Ca urmare a unei suite de viziuni născute una din alta, într-un flux imaginar abundent, dar totodată înşelător, plin de reprezentari ale unui peisaj unic, transcendent, m-am lăsat cuprins de vraja unor simţiri stranii, neştiind exact în ce m-am aventurat. Iar fluxul acesta interfera cu numeroase conexiuni între informaţii cheie, într-un imens val de noi reprezentări, amplificat într-un mix energetic de imagini din spaţiul evoluat al universalităţii.

Povestea pe care o relatează scriitorul este arta pe care o creează pictorul. Imaginea în care mă vedeam era dialogul dintre artă şi vis, un mod de expunere a gândurilor şi sentimentelor unui personaj misterios care străbate timpul, un act de reconstituire a unei poetici difuze supusă sentimentului de întregire a unei lumi care se clatină.

La rândul lor, plăsmuirile pe care le împingeam către perfecţiune, din spaţiul potrivit unei picturi futuriste, marcau de fapt începutul unui nou mod de abordare a temelor ancorate într-o realitate inalterabilă, o trecere dorită de la pictură realist-naturalistă către pictura abstract-figurativă.

Ceea ce încerci să exprimi într-un mod misterios, dar totodată veridic, depinde în primul rând de modul creator de abordare a temelor de actualitate, prin punerea în valoare a posibilităţilor şi resurselor de transfigurare ale imaginii zugrăvite în stil suprarealist sau futurist.

Debitul fluidului de reglare a vibraţiilor de gândire şi sentiment, care treceau printr-o suprafaţă discontinuă de valori ce scăpau conştiinţei, se mărea odată cu înaintarea într-un alt nivel de control al realităţii. Prin acumulare, el risca să devină irelevant pentru ceea ce încercam să demonstrez. Dar era singura cale de a deveni beneficiar al unor adevăruri care puteau da însemnătate identităţii gândirii mele, asumate printr-un soi de lege a fizicii: atunci când foloseşti energie de orice fel, asişti de fapt la transformarea energiei dintr-o formă în altă formă.

Misterul înţelesului atribuit artei de a scrie, la răscrucea întrebărilor despre rostul existenţei şi al propriei fiinţe într-o realitate mai complexă, seamăna cu pictura unei intense imersii în trăirile subconştiente ale unei personalităţi tumultuoase. Imaginile pe care le prezentam într-un chip metaforic, plin de înţelesuri, vizau deci trăirile unei vieţi zbuciumate, care mă conduceau departe de realitate, dintr-un spirit de aventură care întrecea cu mult faptele în sine.

Mă aflam oare într-un spaţiu al logicii, premergător oricărui demers ştiinţific? Insistent, eram parcă condus de acea forţă a spiritului, pe care grecii o numesc Daemon, învăluit de impresia ciudată că mă teleportam constant dintr-o zonă a Universului, în alta aflată la o distanţă de neatins, pierzându-mă în deliciile unei disperări provocatoare în modul impetuos şi neobosit al unui Stephen Hawking, Nikola Tesla sau Albert Einstein.

Nu voiam să mă obişnuiesc cu ideea suspendării în ireal, cu reprezentarea intelectuală a unei controverse neîncheiate, între nelămurit şi temporar. Trebuia să împiedic experienţele normale să se extindă până la utopie. Dar asta ar fi însemnat o renegare a conştiinţei de infailibilitate.

Leadership: Poţi să-ţi găseşti o identitate a gândirii prin practicarea Clar-Obscurului, prin intermediul viziunii artistice de a te recunoaşte dependent de o realitate unică, supremă si exclusivistă?

Spaţiul de autenticitate faţă de tine însuţi, în acord cu ceea ce înfăptuieşti prin intermediul experienţei de redare a unei noi dimensiuni a viitorului, prin intermediul viziunii şi a procesării fluxului de informaţii din mediul extern, începe întotdeauna cu puţin „clar-obscur”. Clar-Obscurul, care denotă excesul de imaginaţie, cu efecte nemaiîntâlnite, se realizează prin descompunerea succesivă a cantităţii de informaţie subiectivă transmisă de un şir sau combinaţie de reprezentări, stocate intr-un soi de deja-vu.

În corespondenţă cu viziunea artistică care poate fi negreşit asumată de un pictor, clar-obscurul are totodată rolul de a exprima într-un mod atipic, dar foarte expresiv, chemarea la pluralitate, nemărginirea în simţiri, legătura dintre ceea ce nu se vede şi ceea ce se vede, ceea ce este prezent şi ceea ce este absent.

Imaginează-ţi acest clar-obscur ca pe o poveste pe care o poţi modifica şi revizui oricând doreşti, una pe care nu o trăieşti decât tu însuţi într-o viaţă fără de sfârşit, dar care totodată impresionează pe toată lumea care află de ea.

Clar-Obscurul este reflecţia realităţii în care te vezi cu totul altfel, dar una pe care nimeni nu o poate garanta sută la sută ca fiind reală. Iar un artist trăieşte în picturile sale sentimentul de ieşire din afara timpului, reuşind să denote că ar exista ceva misterios în asta.

Practic, o imagine în alb-negru, mai complicat de realizat decât una color, reprezintă varianta unei lumi debusolate, care încă nu este pe deplin actuală, a unei lumii îndepărtate, care încă trăieşte în negare, care nu şi-a găsit calea şi identitatea.

O persoană înţeleaptă remarca odată: „Mintea este ca o umbrelă. Este de folos numai dacă este deschisă.” Tu reuşeşti să te distanţezi decisiv de tiparele unei singure realităţi, acceptate unanim ca fiind cea mai plauzibilă, şi să te apropii tot mai mult de o realitate situată în experiența detaliată a vieții de zi cu zi? Clar-Obscurul se poate practica numai prin „însămânţări artificiale” în evoluţia existenţială, deci prin punerea la un loc a informaţiilor, prin creşterea lor exponenţială, din care să rezulte o mare mişcare de idei, invenţii şi descoperiri.

Leadershipul se distinge prin prisma experienţelor trăite care îmbogăţesc sfera înţelegerii altor aspecte, puncte de vedere şi modele de gândire. În viitor se va pune tot mai mult accentul pe „trecerea de la multiplu la unu”. Comasarea datelor şi informaţiilor care descriu realitatea din jur într-un singur întreg menit să oglindească o altă realitate.

Artiştii cei mai buni urmează direcţia din care vine ecoul lucrurilor pe care nu le cunosc, desprinzându-se de ecoul lucrurilor pe care omul de rând este obişnuit să le înţeleagă.

Însămânţările artificiale se referă în special la acea exaltare a gândirii manifestată odată cu înaintarea într-un alt nivel de control al realităţii, printr-un flux de informaţii care nu se termină niciodată. Dar din care trebuie să încerci să extragi doar ceea ce consideri că este util redefinirii tale, putând totodată reprezenta un suport pentru maximizarea experienţei de transformare a celorlalţi oameni.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us