ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Instantaneul magiei în universul lui Dumnezeu

On Februarie 23, 2020, in Leadership IQ-Light, by Neculai Fantanaru

Dacă vrei să fii mai mult decât un artist, atunci trebuie să devii invizibil şi omniprezent pentru lumea obişnuită cu desuetudinea lucrurilor efemere.

Aş mai avea ceva de spus despre Freddie Mercury, referitor la videoclipul “A kind of magic”, prin prisma faptului că aş putea imagina personalitatea lui ca o prezenţă stranie, puternică, privilegiată, contopită cu sacrul unei gândiri de neegalat. O gândire plină de răsturnări de situaţie, plină de contradicţii, plină de inspiraţie. Un asemenea făuritor de efecte şi jocuri de lumini integrate ciclic într-un setting de scenă impresionant, a hotărât să-şi întărească domnia asupra împărăţiei umbrelor cu ajutorul unei divinităţi acceptate drept supremă: “Eu sunt cel care există în spatele necunoscutului.”

Investit de puterea astrală cu sacrul unei structuri emoţionale specifice sensibilităţii artiştilor de geniu care fac din orice o magie, Freddie pare a fi rezultatul instaurării definitive a punctului de vedere mistic, a direcţiilor spaţiale din lumea fenomenelor optice. Un factor mai puternic decât lumina. Mai degrabă, un loc unde lumina nu ajunge în mod direct, ci doar prin subterfugiul de ”evadare” din faţa unui reality-check, prin subterfugiul de a crea o aparenţă mai somptuoasă nu numai atunci când se ridică de la pământ, îmbinând supranaturalul cu naturalul, ci aducându-şi spiritul la perfectă armonie în relaţia cu elementele din jur.

Un foc mistuitor, un soare şi un scut. Un singur duh şi o singură iluzie. Întrupat de regele judecător, de prezicător ori de poetul inspirat de muzele unei lumi stoarse de sensibilitate, Freddie îşi joacă rolul cu cea mai mare pasiune pentru fals, dar un fals care poate fi concentrat într-un într-o nouă direcţie de proiecţie a fiinţei iluminate, atrase spre centrul gravitaţiei inefabile.

Leadership: Creaţia în care te regăseşti ca fiind o deschidere spre adâncimile lumii eterne, îţi oferă plăcuta experienţă de a te simţi mai aproape de un statut “divin” dezvăluit mereu în altă ipostază?

Iluzia este o necunoscută pe care crezi că nu o poţi afla, fiindcă eşti condus de o imagine care nu suportă nicio reflexie, nicio imagine suprapusă, poate doar o proiectie pe ecranul mental al unui Ego care strigă: “Sunt mai mult decât am devenit !” În ochii magicianului, arzând ca două candele în întuneric, de atâtea ori camuflaţi sub altă mască, se oglindeşte deschiderea spre adancimile lumii eterne. O lume atât de fascinantă, încât niciodată nu te poţi plictisi de ea.

Bine spunea un scriitor roman: “Ochiul este organul cunoaşterii slavei, lăcaşul prin care patrunde spiritul în lume, locul în care sufletul este petrecut spre speranţa mântuirii.” Dar nimeni nu ştie să citească ochii plini de culoare, plini de vise, plin de „praf de teatru” ai unui magician. Magicianul îmi spune: “Întoarce-te spre mine cu un ochi plin de propria privire.”
 
Arta de a fi magician este sfinţită de graţie divină, sufletul plin de viaţă este atras către Dumnezeu de o forţă de neoprit, o explozie de clar-obscur, ce antrenează după ea şi trupul, până la levitaţie şi teleportare, toate fiind în stare să contureze o aură unică de mister, percepută doar atemporal. În mintea şi în sufletul magicianului, de atâtea ori neînţelese, se asamblează o lume mai bună prin îndrăzneală, prin sacrificiu, prin spiritul de bun organizator, prin spiritul de creaţie. Asta nu ia nimeni în calcul.

Freddie Mercury este un Dumnezeu pentru că magia lui este nemuritoare, pentru că mecanica magiei lui este invizibilă celor care nu înţeleg limbajul şi grandoarea artei de a fi punctul de comunicaţie între real şi posibil, sub forma materializării imaginarului. Acesta este mesajul videoclipului “A kind of magic”.
 
Leadership: Contribui la edificarea unei cunoaşteri izvorâte din triumful asupra efectelor de imagine care relevă o conştiinţă avidă de autenticitate, pe considerentul că valoarea unei creaţii este linkul experienţei care te singularizează?

Cred că Freddie Mercury este o lume magică, pe care aş putea s-o descriu prin magia unei lumi care se vrea superioară tuturor celorlalte. Lumea lui interioară se reflectă în direcţia a ceea ce se cristalizează prin procesul aderării la un concept de tipul: "Un muritor nu-şi poate câştiga măreţia decât printr-un mod unic de manifestare a cunoaşterii artistice".

Reprezentarea acestei lumi, categoric atinsă de idealul grandorii eterne, pentru care orice muritor ar pleca capul cu deosebit respect, este asemenea crucii lui Iisus: trebuie suportată prin expresii artistice, prin figuri de stil, printr-o suită de ipostaze simbolice.

Ceea ce face din el însuşi un creator formidabil, maestrul neîntrecut al spectacolului, un artist care naşte măiestrie din efectele produse de o interpretare a Eului evaluat în funcţie de diferitele conceptualizări ale ştiinţei, este capacitatea de a capta sensul autentic al superiorităţii sale în vibraţia unui sunet al trezirii într-o altă viaţă, acordat la versul “This rage that lasts a thousand years”.

Sunetul muzicii sale trezeşte la viaţă spiritul amorţit, neîmplinit, îl conduce spre libertate şi îi redă spiritualitatea, experienţa de a se regenera prin mişcare şi vioiciune. Totul e magie. Vă rog să mă credeţi, eu nu sunt Freddy Mercury, el n-ar putea niciodată să ma descrie aşa cum pot să-l descriu eu printr-un proces de alteritate. Un suflet mare îşi recunoaste măreţia doar în faţa unui dublu al său.

Marea Cunoaştere definitorie personalităţii artistului este personalizarea experienţei de a te întâlni pe tine însuţi în varianta unei manifestări a creaţiei trăită într-un rol dual, ca revelaţie a absolutului.

Instantaneul magiei în universul lui Dumnezeu se configurează ca un fel de moment artistic de mare excepţie, de care nu te porţi despărţi fiindcă începi să faci parte dintr-o lume alternativă, mai amplă şi mai spectaculoasă: o dată ce eşti prins în ea, vrei şi tu să fii un magician, un fenomen supranatural.

Acest moment artistic a fost, chiar acum, pus în scenă de un regizor al cărui nume îl trec sub tăcere...* Notă: Queen - A Kind of Magic

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate