ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Inteligenţa Spirituală

On Ianuarie 29, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Încearcă să dai vieții un sens mai înalt, acţionând în conformitate cu trăirea unui prezent care își decide viitorul prin voia unei puteri nemărginite.

Caderousse își pierdea puterile văzând cu ochii. Ticălosul ăla de Benedetto, care m-a rănit de moarte, el o să scape totuși, gemu el cu ultimele puteri.

- N-o să scape nimeni, ți-o spun eu. Ca şi tine, Benedetto își va primi și el pedeapsa. Ca și tine, el poartă în adâncul fiinţei sale germenul trădării, la fel cum şarpele îşi ţine în el veninul.

- Atunci, veți fi pedepsit și dumneavoastră, spuse Caderousse. Fiindcă nu v-ați făcut datoria de preot. Ar fi trebuit să-l împiedicaţi pe Benedetto să mă ucidă.

- Eu? spuse Monte-Cristo cu un zâmbet care îl îngrozi pe muribund. El să-l împiedic pe Benedetto să te ucidă, în clipa când tu frânseseşi cuțitul în zalele care-mi acopereau pieptul? Da, poate că dacă te-aș fi găsit umil și pocăit, nu l-aș fi lăsat pe Benedetto să te ucidă. Dar te-am văzut trufaş și sângeros, și am lăsat să se împlinească voia Domnului.

- Nu cred în Dumnezeu ! - urlă Caderousse. Și nici tu nu crezi. Minţi... Minți ! Nu mă pocăiesc. Nu există Dumnezeu, nu există providenţă, nu există decât întâmplare !

- Există o providenţă, există un Dumnezeu, spuse Monte-Cristo umbrit de mantia preoţească care-i ascundea adevărata identitate. Și dovada este că tu te afli aici, zăcând deznădăjduit, renegându-L. Pe câtă vreme eu, neatins de răul pe care ai vrut să mi-l faci, mă aflu în picioare dinainte ta bogat, fericit, nevătămat și împreunându-mi mâinile în faţa Dumnezeului acestuia în care tu încerci să nu crezi, crezând totuși, în fundul sufletului tău.

- Cine ești tu, cu adevărat, părinte? Mi se pare că te-am cunoscut, pe vremuri... De ce mă lași să mor?

- Fiindcă nimic nu te mai poate salva, Caderousse, fiindcă ești rănit de moarte. Dacă ai fi putut fi salvat, aș fi văzut în asta o ultimă milostivire a Domnului și, îți jur pe mormântul tatălui meu că tot aș mai fi încercat să-ți redau viața și căinţa. *

Leadership: Tratezi realitatea în funcție de modul unic de a privi lucrurile practicat printr-o formă de asociere cu ceea ce nu cunoști, sau prin prisma a ceea ce deja cunoști?

Întotdeauna omul care își propune să reveleze adevărurile care îi alcătuiesc existenţa se vede pus în relație cu cele necunoscute, de care încă nu este conștient, dar la care au contribuit experienţe multiple şi variate. Şi doar unele dintre acestea sunt fundamentale devenirii sale.

Multe din aceste necunoscute, alături de nesfârşitele întrebări care își caută răspunsurile, reprezintă niște potențiale „nefericite” ale unor experiențe relative din trecut, expresii ale unor stări care au venit și au plecat după vreo clipă de deznădejde sau de rătăcire, care te-au izolat sau te-au făcut să te simți singur pe moment.

Dar alte necunoscute, impuse de varietatea unor factori protectivi și providenţiali ce au condiţionat apariţia unor situații de viață excepționale, pe care altfel nu le-ai fi trăit, ți se relevă în ipostaza omului care aparent nu înseamnă mare lucru în cursul general al lucrurilor, dar care din punct de vedere intelectual are capacitatea de a pătrunde până la capătul universului. Unde ești tu în povestea asta?

Capacitatea de a te ridica deasupra a ceea ce nu cunoști, ivită din tendinţa de a te supune unor înlănţuiri care duc în final spre acea stare nouă, privilegiată, numită de unii "Înviorare Spirituală”, se alimentează din experiența unei trăiri care e simultan luminare și întunecare.

Dacă tratezi realitatea în funcție de modul unic de a privi lucrurile practicat printr-o formă de asociere cu ceea ce nu cunoști, în situații provocate de hazard, cu potențial revelator, atunci vei beneficia de experiența ieşirii din normalul acceptat de convingerile care te însoțesc. Şi vei experimenta o nouă raţiune: de a exista ca ecou al unui sens mai înalt al vieții. În caz contrar, te vei percepe ca o victimă a circumstanţelor vieţii.

Una din facultăţile de bază ale liderului este cea a inteligenţei spirituale prin care acţionează și se armonizează toate evenimente (aparent haotice, absurde) în jurul unei algebre Universale.

Această facultate rezidă din acea continuitate a experienței sugerată de credință, nu de cunoaştere și nu de „recomandările” clipei, deci a experienţei care sprijină intervenţia unei raţiuni pusă mai presus de propriile convingeri într-un context existenţial-lumesc, unde toate își au plata și răsplata, cauzele și efectele.

Inteligenţa Spirituală, în conformitate cu trăirea unui prezent care își decide viitorul prin voia unei puteri nemărginite, i se atribuie liderului care evoluează ca un slujitor al providenţei, care a făcut din credinţă piatra de temelie a existenței și a menirii sale. Un asemenea om va conduce el însuși „întâmplarea” prin acceptarea fără rezerve a forţei unei intervenţii superioare nelimitată.* Notă: Alexandre Dumas - Contele de Monte Cristo, Editura Tineretului, 1957.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us