ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Interiorizarea unei experienţe de natură spirituală

On Octombrie 07, 2020, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Un artist în folosirea reprezentărilor simbolice are nevoie de o trăire de dincolo de lume pentru ca visele sale distincte să poată fi explorate şi înţelese în termeni aproape divini.

Dacă cineva mi-ar fi spus, într-un vis de inspiraţie divină, că într-o bună zi voi îmbrăţişa cunoaşterea cea mai înaltă, santa conoscenza d'altri tempi, chiar în momentul posesiei unui secret care dă sens vieţii mele, poate m-aş fi gândit la mine ca la un sfânt. Şi dacă acelaşi cineva s-ar fi transpus într-un trandafir care vorbeşte, simbolizând atributul în care este revelat Creatorul, atunci poate că perpetua mea devenire ar fi fost scrisă în genul celor 1001 de nopţi: cu acea continuitate a firelor de nisip care reorganizează constant arhitectura dunelor unei poveşti orientale.

Acum sunt sigur că aceasta a fost mâna hazardului, la care este de ajuns să mă raportez prin scris sau prin pictură, cu stiloul sau cu pensula, ca şi când aş încerca să văd efectele Florii Vieţii desenate în comparaţie cu simbolul printat al Omului Vitruvian. Totul s-a dezvăluit în vis celui a cărui lumină avea să treacă nedeviată, prin UNITATE, în narațiunea mistică a aventurii unui suflet în drumul lui spre întregirea unui tablou de ansamblu al realităţii fenomenale. Iar acest suflet este sensibil la tendinţele dominante şi novatoare ale artei, fiindcă a obţinut toată aprecierea Creatorului încă dinainte de a intra în această lume.

Ştiinţa este rezultatul întâlnirii dintre obiectul artistic şi artist, sub mantia sfinţirii unei picturi devenită emblematică.

Admit uşor acest lucru. Ca orice visător care s-a izbit de pasiunea pentru artă, cred că port în mine spiritul unui alt visător care încurajează pasiunea pentru ştiinţe. Nu-i de mirare că originea cuvintelor scrise de mine cu un stilou fermecat se regăseşte într-unul din punctele temei "El Por Siempre Ahora" pe care artistul le etalează prin proporţii, volume şi colorit, pentru a contura un portret sugestiv al sfinţilor proveniţi din disciplinarea sensibilităţii şi imaginaţiei de către raţiune.

Leadership: Ce exprimă creaţia ta de la înălţimea unei priviri care îşi îngăduie exigenţa de a dezvălui anumite laturi ale realităţii în spiritul unei perspective de tipul „simbiotic”?

Dacă pensula artistului nu va lega aceste puncte cu o culoare deschisă, atunci cuvintele scriitorului vor avea goliciune spirituală şi vor furniza înţelesuri negative, iar viziunea scriitoricească se va pierde în van. Aşadar, stiloul şi pensula sunt complementare unei tematici de revitalizare a artei cu noi teme de exprimare, dar numai dacă au o origine comună: “Mâna nevăzută care controlează hazardul”.

De ce sunt atât de sigur că aceasta este adevărata înţelegere a sensului meu de a fi în mijlocul avangardei artistice a momentului prezent? Fiindcă cine priveşte cu atenţie scrisul meu, aşa cum numai pensula îi poate cuprinde coeficientul de valoare, aspectul dinamic şi caracterul autentic, va putea surprinde măsura unei creaţii de excepţie întinsă peste secole ca o perpetuă devenire a fenomenului artistic. Şevaletul se mândreşte cu arta mea, la fel cum eu mă mândresc cu Harul lui Dumnezeu de a pătrunde acțiunea Sa într-un Univers întreg.

În cazul unui şevalet ajustabil, cuprinzător de trăiri, întins cu măsura picturii clasice, atât de necesar redării unei arte a vieţii de vis, într-o cosmografia del minor mondo, consider că orice pensulă care îl cuprinde de la un capăt la celălalt pleacă din vârful unui stilou fermecat, plin de șoapte tainice traduse în mistere verbale, care scrie în altă dimensiune.

Da, visul mi-a profeţit victoria ştiinţelor, In nomine Patris et Filii, Spiritus Sancti, obţinută mai întâi prin forţa cuvântului pur, adânc purtător de sens, puternic rostit, aşezat în spaţiul frumosului sub forma unei viziuni a naturii și a omului de o mare frumusețe și noblețe plastică. Nu-i de mirare că a mea creaţie exprimă acea stare relativă de concordanţă între experimentarea şi trăirea unei uniri a sufletului cu Dumnezeu prin intermediul harului artistic polivalent.

Leadership: Cunoaşterea care favorizează evoluţia artei tale se manifestă vizibil în sensul în care, prin trăirea unei experienţe directe a tainei lui Dumnezeu, omul se recunoaşte pe sine drept imaginea unei realităţi distincte?

Motivul pentru care stiloul meu respinge anumite părţi din literatură şi aprobă altele din arta picturii, este de a clarifica şi de a atrage atenţia asupra faptului că orice pensulă, atingând şevaletul cu măiestrie divină, se regăseşte în chip de Axis Mundi, mijlocind contactul cu Cerul şi cu viaţa eternă. Mai ales pensula, guvernând şi influenţând cu tărie domeniul artistic, poate impregna în memoria timpului o concepţie şi o gândire nouă, la fel cum reuşeşte stiloul în literatură.

În cazul scrisului, pasiunea mă conduce către scrisul lui Mesa Selimovic, construit în cinstea unei experienţe de poveste, în aşa fel încât simt că mă pierd în gândurile tânărului derviş Ahmed Nurudin, într-un moment de rătăcire:

“M-am aruncat orbeşte, cu desfătare şi patimă, în combaterea misticii lui Ibn-Areba, dându-mi seama, poate pentru prima dată, că cerurile şi tainele universului, tainele morţii şi ale fiinţei sunt domeniul cel mai potrivit în care te poţi refugia de grijile pământeşti. Dacă ele n-ar exista, ar trebui născocite, ca adăpost. Or, în versetele lui Ibn-Areba se spune că numai celor aleşi, numai celor puţini le este dat să cunoască înţelepciunea divină.”

Şi mie ce-mi rămâne, citind acestea? Îmi rămâne să cunosc ceea ce pot cuprinde cu pensula pe şevalet, conversând mai mult cu pensula, la fel ca şi cu şevaletul, pe aceeaşi temă: extragerea cuvintelor şi expresiilor din tehnica picturilor pe care le am în lucru. Dată fiind acţiunea conjugată a mai multor agenţi dintre care “ritmul rapid al execuţiei”, este necesar să extind în mod vizibil înţelegerea semnificaţiei simbolurilor folosind ca instrument de decodificare un stilou a cărui proprietate este de a purifica ideile, de a consolida, captura și introduce energia Absolutului în aura unui artist desăvârşit.

Pensula se deschide şi ea în faţa avântului sufletesc al stiloului, surprinzând în culori, cu discreţie, acea clipă de trăire pe care aş vrea să o păstrez veşnic, aducând în atenţie tehnica de geometrizare a unui chip divin. Ştiu că nici eu nu pot fi surprins în vreo imagine de către cineva, pe care poate aţi dori s-o căutaţi în lume, dar aşa stau lucrurile cu un mare artist în ale scrisului: oferă numai stiloului său şansa de a construi o imagine reală, din gânduri, din cuvinte, din tăceri, şi din modul lor paradoxal de se alătura ulterior Tatălui în actul divin de a mai produce şi alţi Fii.

Un om care se recunoaşte pe sine drept imaginea unei realităţi distincte este un artist care îşi asociază elementele de exprimare vizuală (punctul, linia, culoarea, forma, planul) cu trăirea unei experienţe directe a tainei lui Dumnezeu, din care a deprins virtutea de a uni „o existenţă cu o esenţă”.

Interiorizarea unei experienţe de natură spirituală se concentrează pe aspectul de unicitate reprezentat de legătura ce se formează între o activitate cognitivă, elementară, ce creează simboluri, şi intensitatea conexiunii sufleteşti dintre două lumi: o lume a scrisului şi o lume a infinitelor posibilități și modalități de exprimare artistică.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate