ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Interpretul divinului

On Octombrie 23, 2010, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Deschide calea spre împlinirea rolului tău, conectându-te la sufletul oamenilor prin intermediul propriei tale percepţii despre leadership.

În acea zi splendidă de vară maestrul m-a primit la el în atelier cu nespusă bucurie. Îşi pusese în gând să realizeze o lucrare deosebit de frumoasă şi, odată cu ea, să-şi îmbunătăţească imaginea în ochii celor mai rafinaţi iubitori ai penelului, şi să-şi ridice arta pe culmile cele mai înalte.

Purtând în adâncul său imaginea ideală a frumuseţii, maestrul dorea să realizeze, de acea dată, o pictură numită "Nimfa de la Fontainebleau", care să întruchipeze frumuseţea celor trei zeiţe - Ceres, Diana şi Erigona în acelaşi timp. Se inspirase din celebra sculptura a lui Benvenuto Cellini, cu acelaşi titlu, dar voia să redea în viziunea şi în maniera sa personală idealul de frumuseţe feminină.

Observându-l cu câtă fineţe şi cu câtă iscusinţă cizela fiecare detaliu în parte, l-am întrebat de ce era atât de importantă acea lucrare pentru el – căci, era evident, vădea o pasiune nefirească, un entuziasm ce atingea aproape frenezia, lucra cu o înflăcărare excesivă ca şi cum ar fi fost conectat la un generator de energie care-i grăbea pulsul şi-i accelera simţurile. Mi-a spus în dulcele şi vigurosul său grai:

- Nicu, ceea ce mă însufleţeşte şi mă oţeleşte este tocmai chemarea mea spre artă, spre desăvârşirea operei mele. Dorinţa mea cea mai mare este ca prin opera ce-o creez să împlinesc ceea ce simt că este destinul meu.

Leadership: Simţi chemarea spre o formă ideală de artă care îţi permite să experimentezi ceea ce se răsfrânge în plăsmuirea destinului?

Maestrul s-a conectat la mine prin intermediul propriei sale percepţii despre arta în care credea, plantând în sufletul meu acel ceva unic şi frumos, acel sentiment de admiraţie şi de apropiere faţă de ideile sale, faţă de atitudinea sa, faţă de aşteptările sale, acel respect deosebit, sincer, deschis, prietenesc pentru lucrul bine făcut, pentru modul în care îşi folosea talentul. Tu cum te conectezi la cei din jurul tău?

Un om care a învăţat meşteşugul leadershipului simte chemarea spre o formă ideală de artă, înălţătoare, asociată în principal cu un anumit mod de a vedea, de a crea şi construi o relaţie între om şi suportul artei - a privi, a înţelege şi a crea realităţi. El îşi orientează spiritul şi toate forţele spre o nouă viziune, spre o nouă percepţie a lumii, a lucrurilor, a vieţii, exprimându-şi deschiderea spre o gândire originală şi creativă – care este calitatea cea mai de preţ specifică unui artist adevărat - şi conştient, cu admirabila forţă a spiritului, se dedică cu tot sufletul şi cu toată mintea muncii pe care o prestează, depunând permanente eforturi pentru a fi aproape de perfecţiune.

O artă înălţătoare este un drum al regăsirii de sine, al răspunsurilor, al cauzelor nobile, al căutărilor de sens şi al dorinţei de a experimenta ceea ce de obicei este invizibil ochiului comun. Ea îţi permite să experimentezi ceea ce se răsfrânge în plăsmuirea destinului, modul în care decurge viața ta în fiecare moment de inspiraţie şi angajament, atunci când contribui la distingerea dintre valoarea autentică a creaţiei tale şi caracterul tău de profunzime.

Destinul unui om este asemenea artei plăsmuită de un pictor: are un folos în lumea asta atâta timp cât îţi dăruieşte o mulţumire sufletească puternică şi atâta timp cât cineva îşi aminteşte de tine.

Leadership: Arta ta se simte bine doar atunci când opera ta e desăvârşită?

Liderul, aidoma unui pictor, îşi pune arta în practică, ţinând mereu cont de datoria lui: să facă ceea ce este corect şi bine, ca astfel "opera" lui să fie desăvârşită. El se conectează la sufletul oamenilor prin intermediul "operei" sale, prin intermediul artei sale care izvorăşte din interiorul său, şi care insuflă respect şi încredere.

Nu interesele personale îl îndeamnă pe lider să împlinească ceea ce aşteaptă oamenii de la el, ci faptul că este adânc conştient că trăieşte pentru o cauză nobilă care va fi salutată de oameni, nutrind, fără nicio îndoială, convingerea nestrămutată că tot ceea ce face el e unic, că nimeni nu poate face lucrurile mai profund şi mai eficient decât el.

Leadershipul este totul, artă şi creaţie. Înseamnă să te contopeşti cu sufletul lumii prin intermediul "operei" tale. Dar e alunecos, e al naibii de alunecos. Căci, parafrazându-l pe celebrul scriitor Stephen King, arta vine dintr-o imaginaţie creativă care munceşte din greu şi se simte bine doar atunci când opera ta e desăvârşită. Dar pentru că "opera" ta să poată căpăta formă, pentru ca intenţiile tale să se materializeze, trebuie să rânduieşti în chip uimitor, în detaliu, înaripat de inspiraţie, tot ceea ce ţine de priceperea ta.

Adică, în cuvinte mai simple, să faci adevărate minuni prin iscusinţa mâinilor tale, prin intermediul imaginaţiei creatoare, prin gândirea, sentimentele sau acţiunile tale. Trebuie să redai splendoarea "operei" tale cu atâta exactitate şi atâta graţie, încât oamenii să nu se poată opri să nu-şi arate satisfacţia. Deci, socoteşte-ţi mintea şi sufletul în vederea atingerii unui ideal înalt de manifestare artistică.

Marea Operă căreia trebuie să-i găseşti desăvârşirea este o creştere a valorii autentice a lucrurilor care te înconjoară printr-o abordare care trece dincolo de prezent şi de granițele realităţii.

Interpretul divinului este cel care, punându-şi arta în practică, reuşeşte să dea glas prin intermediul "operei sale" propriului său suflet, propriilor sentimente pe care le trăieşte, propriilor idei, viziuni şi concepţii.

De multe ori liderul interpretează rolul unui artist care, folosindu-se de dibăcia cu care a fost înzestrat, stăpânit de o adâncă şi puternică pasiune pentru leadership, sesizează necesitatea perfecţionării, dedicându-se atingerii ei cu întreg sufletul.

Asta este cea mai înaltă şi reală forţă a unui lider.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us