ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Întoarcerea în timp până la începuturi

On Septembrie 01, 2013, in Leadership X3-Silver, by Neculai Fantanaru

Întoarce-te pe scara evoluţiei tale până la începuturi, fără să te ancorezi în umbra a ceea ce ai fost.

Clarice Starling era tulburată, pustiită împotriva voinţei sale. Unele din lucrurile pe care Lecter le spusese despre ea erau adevărate, altele doar cu aparenţă de adevăr. Câteva secunde simţi cum o conştiinţă total străină îi umbla alandala prin creier, trântind lucrurile de pe rafturi, ca un urs într-o tabără de corturi.

Era evident că în mintea ei se derulau cu repeziciune aspectele vieţii până la începuturi, către o ţintă precisă, către o taină profundă. Ce nu putea fi dezvăluită decât de umbra a ceea ce a fost, sub acţiunea forţei de tracţiune continue a conştiinţei, activată şi configurată în condiţii reale de stres, presiune şi nesiguranţă. Consecinţa a fost în final inacceptarea. Punerea în mişcare a mecanismului de reparaţie şi control care să înlocuiască vechea structură de gândire şi compromisurile poluante ce afectaseră în mod grav dezvoltarea ei.

Forţa schimbării, bine susţinută de propriile ei convingeri şi aspiraţii, prelua în mod automat energia recuperată prin frânare, prin stoparea oricăror intervenii de natură externă. Dar şi prin eliminarea treptată a vocii lăuntrice care acţiona într-o manieră anchilozantă asupra moralului ei, având un efect dezamăgitor.

Duelurile minţii

Puterea de redresare a încrederii şi a siguranţei de sine era dată de relaţia trecut-viitor, prezentul fiind în acel moment destul de incert. În vreme ce energia potenţială a punctului de focalizare spre o zonă existenţială diferită, spre rezultate şi performanţă, extinsă în jurul unui pivot central de obiective bine întreţinute în câmpul consecutiv de forţe de natură pozitivă, creştea cantitativ în momentele dificile de rătăcire.

Totul se reducea la şansa de a fugi departe, de a evada din infernul torentului de zgomote din întunericul minţii. The sound of the lambs screaming in her mind. Voia să fie tare. Voia să-şi întărească controlul asupra capacităţilor ei ascunse. Voia să-şi câştige libertatea, să se îndepărteze de zona zero a neliniştii, să scape de pedeapsa dureroasă a păcatului de a se supune propriei sale firi esenţiale, sensibile şi neputincioase.

Însă tocmai această deranjantă limitare a determinat-o pe nevinovata fiinţă, supusă de timpuriu efectelor forţelor de ordin interior, să-şi regândească opţiunile. Nu exista niciun reper, niciun indiciu, ci doar un singur pas de făcut. Întemeiat. De parcă s-ar fi efectuat asupra ei un experiment menit să-i testeze simțul de orientare. Iar acestui experiment a putut să-i reziste cu dârzenie.

Forţa ei de rezistenţă a acţionat prompt asupra suprafeţelor de control pe care se disputau cu regularitate duelurile minţii, imprimând o accelerare înaintării sale spre un orizont luminos, lărgit de gândire şi acţiune.

Leadership: Împărţirea personalităţii în două părţi egale ca pondere şi efect

Putem vorbi în prezent despre un leadership activ din perspectiva factorilor de natură obiectivă, atunci când în stabilirea termenelor de eliminare a “pasivului” sau de creştere a “activului” în existenţa individului, respectivele solicitări de încărcare cu prea multă confuzie sau incertitudine nu sunt în baza garanţiei oferite de idealurile la care el se raportează şi aspiră.

Aşa cum vina necesita întotdeauna o pedeapsă, tot astfel o situaţie de criză necesită întotdeauna o poziţie activă şi strict realistă din partea individului, mai ales dacă raportarea lui la idealurile pe care caută să le împlinească capătă, pe alocuri, nuanțe mai reci şi mai închise. Adică, atunci când este tulburat, pustiit împotriva voinţei sale şi nu poate să înlăture tot ceea ce este aparenţă de adevăr.

Ajungem astfel la condiţiile de divizibilitate ale leadershipului, introduse în ceea ce este în esenţă un proces de tranziţie al cărui rezultat este concretizat în dezvoltarea sau regresul individului. Este vorba de un caz particular de împărţire a personalităţii individului în două părţi egale ca pondere şi efect: slăbirea moralului şi puterea de redresare a încrederii, date de relaţia trecut-viitor, prezentul fiind în acest punct destul de incert.

Paralel cu această realitate a “rătăcirii”, în lumina căreia omul încearcă să-şi formuleze de obicei alternativele şi să-şi analizeze direcţiile de acţiune, intervine însă şi problema unui leadership redus la o unitate psihologică.

Înainte să conduci, reechilibrează-ți personalitatea, diminuează sau elimină acele simptome de tensiune sau angoase care conduc la căderea sistemului tău funcţional. Fă tot posibilul să ieşi de sub acţiunea forţei de tracţiune continue a conştiinţei, activată şi configurata în condiţii reale de stres, presiune şi nesiguranţă.

Leadership: Alunecarea ta spre marginile individualităţii întâmpină o forţă de opunere?

Relaţia între natura omului şi “umbra” pe care el o resimte în urma deteriorării propriei sale imagini sau în urma prăbuşirii propriului Ego, evident nu asigură o corespondenţă perfectă între abordările şi consecinţele pe care le încearcă.

Devin necesare în acest sens anumite eforturi de străpungere a aparenţelor, de clarificare a poziţiei sale faţă de tendinţele “umbrei” de a-i minimaliza valoarea. Deci o mai bună înțelegere cu privire la situația cu care se confruntă. Iar rezultatele vor fi pe măsura riscurilor asumate de îndepărtare a “umbrei” care îl ţine captiv în perimetrul degradării şi regresului.

Dacă vrei să pătrunzi acea necesitate interioară care reflectă voinţa şi puterea ta de a te autodefini şi de a te ridica la nivelul aspiraţiilor tale, care te constrânge să alegi în mod liber şi arbitrar între posibilităţile pe care ţi le oferă forţa schimbării, atunci întoarce-te pe scara evoluţiei tale până la începuturi, fără să te ancorezi în umbra a ceea ce ai fost.

Evaluează-ţi trecutul şi originile pe care te chinui să le ascunzi, şi construieşte-ţi prezentul în jurul unui pivot central de obiective bine întreţinute în câmpul consecutiv de forţe de natură pozitivă.

Uneori este necesară deplasarea în anumite condiţii spre trecut, respectând o anumită distanţă faţă de “umbra” ta, care încearcă totul şi vrea să te depăşească prin dimensiune, printr-un cumul de puncte slabe care să te distanţeze de valoarea ta, de cine eşti tu cu adevărat. Această umbră nu este altceva decât dublura ta ascunsă, partea inacceptabilă din tine însuti, porţiunea de spaţiu întunecoasă în care eşti prins, între aspiraţii şi realizare, care te împiedică să evoluezi.

Limitările tale, alunecarea spre marginile propriei tale individualităţi întâmpină o singură forţă de opunere atunci când te hotărăşti să evadezi din infernul torentului de zgomote din întunericul minţii. Această forţă te ajută să-ţi întăreşti controlul asupra capacităţilor tale ascunse. Să se îndepărtezi de zona zero a neliniştii, să scapi de pedeapsa dureroasă a păcatului de a te supune propriei tale firi esenţiale, sensibile şi neputincioase.

Întoarcerea în timp până la începuturi evidenţiază acel studiu retrospectiv pe care trebuie să-l faci pentru a-ţi evalua capacităţile şi mai ales viitorul. Raportul dintre amintiri şi vise trebuie să fie cât mai aproape de valoarea 1, ceea ce înseamnă că ai evoluat în concordanţă cu obiectivele pe care le-ai fixat în diferite momente ale vieţii. Dacă valoarea este mai mare de 1, înseamnă că ai stagnat şi te-ai mulţumit doar cu amintiri. Iar dacă valoarea este sub 1, înseamnă că te-ai autodepăşit.

Rezultatul acestui raport influenţează şi exprimă toate beneficiile de orice natură, inclusiv cele materiale pe care le-ai obţinut efectiv datorită muncii, perseverenţei şi abilităţilor tale.


* Notă: The Silence of the Lambs (1991) (Thomas Harris)

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us