ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Învaţă-mă să mor fără chinuri

On Aprilie 17, 2013, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Îndrăzneşte să te priveşti aşa cum eşti, fără să te laşi înrobit de simţămintele consumatoare de energie.

Orice lucru poartă în el sămânţa unui alt lucru, bun sau rău, la fel cum orice sentiment poartă într-însul ceva indispensabil, din paradis sau din infern, rezultând o mulţime de combinaţii posibile. Astfel, tot ceea ce îţi este transmis, indus, insinuat prin mesaje subtile, neavând puterea de a le contesta veridicitatea, interpretându-le după multele tale gânduri şi convingeri, reacţionează constant cu propria ta minte, putând a da naştere unei tensiuni psihice nefavorabile.

După orele de program, în plin moment de reflecţie, Laura Quinn, plină de indignare, de supărare, de păreri de rău, de mâhnire, de presimţiri, este brusc tulburată de apariţia domnului Hobbs, the office cleaner. Asistăm la o scenă decupată parcă din opera lui Baum, când micuţa Dorothy se trezeşte ca prin minune ridicată în vârful vârtejului şi purtată kilometri întregi mai departe, într-un întuneric total, trăind cel mai negru coşmar.

Cum era zicala aceea? Cel din urmă va fi cel dintâi, şi cel dintâi va fi cel din urmă. O grămadă de prostii. Norocul îi favorizează doar pe cei îndrăzneţi.” - i se adresează cu voce blajină domnul Hobbs. În mijlocul unui ciclon, aerul este de obicei mai liniştit, aşadar Laura se poate refugia într-o realitate paralelă mai puţin sumbră, cel puţin asta încearcă el să o convingă.

Sălbatica rândunică rănită se trezeşte din amorţire

Fără voie, Laurei îi scăpă un surâs imprudent, trufaş. Simţurile ei, aceşti trandafiri vestejiţi de amar şi supărare, mai păstrează încă un ideal de gingăşie. Iar când gingăşia atât de irezistibilă se întruneşte cu caracterul ei blajin, se poate ghici acea imperceptibilă formă de energie pozitivă existentă încă în ea, realizarea spontană a unei reacţii chimice care încă mai produce căldură, asigurând la limită stimulii necesari vieţuirii.

Dar în acelaşi timp realitatea resimţită ca ostilă, o consumă pe de-a-ntregul. Fiecare particulă din făptura ei se activează, numărul total de molecule care îşi exercită total dominarea asupra Omului din ea se ciocnesc simultan şi reacţionează anormal. Energia rezultantă este canalizată spre un scop bizar, antagonic celui iniţial, pierzându-se treptat, consecinţele fiind antisociale.

Gândurile ei gri, atât de subtile încât cu greu am putea să le descifrăm, par să intre prin minusculele porți lacrimogene: “Decât să-mi aminteşti ceea ce sunt, ceea ce-am ajuns fără voia mea, decât să intensific acele simţăminte negre, apăsătoare, ce mă consumă şi mă înlănţuie în braţele neputinţei, mai bine învaţă-mă să mor fără chinuri. Mi-a ajuns !

Astfel de gânduri care nu se destăinuiesc în faţa celorlalte fiinţe indică răstimpul dintre două momente cruciale şi ale căror semnificaţii, complet diferite, sunt descifrate doar de către îngeri. Torente de energie asemănătoare cu lumina, dar de altă natură, necesare involuţiei, creează intermitenţe în funcţionarea ei. Lăsând prin - şi numai prin interceptarea şi interpretarea lor - o înţelegere profundă a Omului din ea, o verificare şi validare concretă a emoţiilor ei în paralel cu a celorlalţi.

Biata femeie abia mai rosteşte câte-un cuvânt, mai degrabă din complezenţă, în timp ce un freamăt de spaimă îi îngheaţă sângele în vene, sărăcindu-l de oxigen. Tot ceea ce-o mai ţine în viaţă, o inspiră şi o animă să meargă mai departe, se desfăşoară sub cupola prezentului, umplută doar cu puţin praf de speranţă.

Domnul Hobbs părăseşte încăperea. Abia acum sălbatica rândunică rănită se trezeşte din amorţire, complet responsabilă pentru evoluţia ei. Abia acum îşi dă seama cât de tulbure se priveşte pe sine. *

Leadership: Înainte de a afla unde greşeşti ca lider, află unde greşeşti ca om !

Ai puterea de contesta veridicitatea punctelor de vedere ale celorlalţi? Realitatea resimţită ca ostilă, te consumă pe de-a-ntregul? Simţurile tale mai păstrează încă un ideal de gingăşie? Te simţi complet responsabil de evoluţia ta? Realizezi cât de tulbure te priveşti pe tine însuţi?

Fiecare individ trece prin momentul numit "Blacklight", consumator de energie din circuitul secundar al existenţei sale. Apoi într-o stare de semi-anestezie, un fel de insatisfacţie vastă şi mohorâtă, o încetinire a gândurilor. Şi, în final, poate ajunge la apatie, la somnolenţă. Întreruperea bruscă a clarităţii minţii, a imaginii proprii, determinând o indecizie în privinţa acţiunilor.

O luptă dintre tine şi Omul din tine, a cărui final nu se vede imediat, ci se lasă aşteptat, şi a cărui ecou răsună în momentul când ajungi în ultima rundă: atunci când transferi momentului prezent acea intensitate a trăirii, acea agonie ameţitoare a suspansului: „să merg mai departe, sau să cedez?

Vedem inclus aici leadershipul ca factor de protecţie a fiinţei pusă în situaţii de viaţă bulversante, sub imperiul necesităţii absolute de a fi integrată într-un “update” existenţial, în loc de a fi un actor de prim rang în dinamica unor cauzalităţi interne cumulative. Victima unor factori obiectivi de care în mod sigur ea se face responsabilă, poate crea un rezultat total neinspirat care determină izolarea, sucombarea emoţională şi morală, combinaţiile dintre ele putând lua o formă diagonală, adică o înclinaţie aparte spre dramatizarea propriei vieţi.

Înainte de a afla unde greşeşti ca lider trebuie să afli unde greşeşti ca om, atunci când coloana vertebrală a însăşi existenţei tale este poziţionată incorect. Aşadar, leadershipul intră în scenă atunci când permiţi rezultatelor acestor stări sufleteşti să te înveţe ce anume trebuie să corectezi la tine încât să te apropii de graniţa cu normalul.

Ca să-ţi atingi potenţialul de lider nu lăsa ca aceste divagaţii existenţiale să se agraveze, ci încearcă să-ţi demonstrezi vitalitatea. Îndrăzneşte să te priveşti aşa cum eşti, fără să te laşi înrobit de simţămintele consumatoare de energie.

Leadershipul şi complexul factorilor meteo din viaţa ta

Complexul factorilor “meteo” din viaţa ta activează când căldura, când ploaia, când seceta. Bucurii, deznădejdii trecătoare sau tristeţi vecine cu depresia. Componente omogene şi constante, sau componente instabile şi fluctuante, de natură sufletească, care nu acţionează în măsură egală pentru prevenirea apariţiei oricăror situaţii limită.

Această variaţie de factori care afectează zona ta funcţională determină corectarea orientării tale, respectiv apariţia unui nou tip de gadget existenţial. O psihologie care comunică strâns cu leadershipul prin care poţi vedea cât eşti de pregătit şi de rezistent la condiţiile dure cu care vei avea de-a face în marea probă a evoluţiei tale.

Elementele tale constitutive, starea de spirit şi capacitatea de socializare, vor varia în raport cu “schimbările vremii”, exercitându-se cu mari rezultate asupra leadershipului, a cărui curba evolutivă se bazează pe trecerea ta de la zona umbrită la cea luminată.

Diferenţierea factorilor buni de cei nocivi este dificilă prin faptul că depinde de hotărârile pe care le iei atunci când furtuna se dezlănţuie în tine însuţi. Te poţi smulge din ea, sau te poţi lăsa înghiţit de ea, purtat kilometri întregi mai departe, într-un întuneric total, trăind cel mai negru coşmar.

Învaţă-mă să mor fără chinuri scoate în evidenţă realitatea resimţită ca ostilă, ce te consumă pe de-a-ntregul, creând intermitenţe în funcţionarea ta, fiind resimţită ca un sfârşit existenţial chinuitor. Este absolut necesar să fii vigilent şi să preîntâmpini asemenea momente, luând măsuri adecvate faţă de tine însuţi, pentru ca viaţa ta în continuare să nu fie chinuitoare.

Ori de câte ori treci printr-un moment greu, când simţi că eşti la capăt de drum, nu renunţa nicio clipă la acel ideal de gingăşie care te alimentează, căci este singurul mobil care îţi poate reda bucuria vieţii şi care te poate sprijini în ascensiune.Notă:Flawless (2007)"

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us