ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Jocul actorului şi subtilitatea regizorală

On Octombrie 12, 2014, in Leadership X3-Silver, by Neculai Fantanaru

Rămâi fidel viziuni tale, edificând creaţia care domină întreaga experienţă generată din interacţiunile cu cei din jur.

Diversele sale poziţii sunt redate brusc, una după alta, fără trecerile dintre o atitudine şi cea următoare, adică aproape la fel cum s-ar prezenta o serie de personaje separate, de sine stătătoare, alese de aparatul de filmat - nu după criteriile prezenţei fizice şi spaţiale, ci după gradul de creştere a emoţiei în cursul aceleiaşi acţiuni. Aceasta construcţie de contrapunct domină întreaga scenă şi o supune legilor ei. De aceea regizorul Serghei Eisenstein socoate că lucrul cel mai important este ca totul, începând cu jocul actorului şi terminând cu jocul faldurilor veşmintelor lui, să fie pătruns în egală măsură de acea unică şi determinantă emoţie ce stă la baza polifoniei întregii compoziţii multilaterale.

Aşa apare scena în viziunea lui Eisenstein. În momentul filmării singura sa preocupare este să o stăpânească, să rămână fidel acestei viziuni. „În acel moment personajul Ivan pare a fi absolut singur cu soarta. Nu se întâmplă nimic. Teribilele aparate de filmat îi înregistrează fiecare mişcare, fiecare urmă de emoţie de pe obraz. Din toate colţurile platoului îl urmăresc ochi care veghează ca nu cumva să iasă din câmpul obiectivului, din zona de claritate a obiectivului, din suprafaţa atât de laborios iluminată sau să nu-şi ridice vocea peste nivelul stabilit de operatorul de sunet.”

O preocupare exclusiv tehnică aşadar, realizatorul urmăreşte cu obstinaţie ca visul lui să devină realitate. Este dictatorial cu interpretul tocmai pentru a nu lăsa să se strecoare nici măcar o nuanţă care nu s-ar încadra acestei orchestraţii minuţioase. *

Leadershipul tău se materializează într-o operaţiune profund creatoare, cu extraordinare valenţe de multi-rol?

Pornind de stadiul actual al cunoaşterii în domeniu şi continuând cu stadiul aplicării unor proceduri de ajustare a gândirii, poţi pune în circulaţie anumite puncte de vedere, extrem de specializate, care au puterea să împingă oamenii la noi feluri de a se comporta şi reacţiona conformându-se întru totul instrucţiunilor de montaj.

Dacă, în ceea ce priveşte filmul, montajul se referă la faza finală în tehnica de lucru, care cuprinde selectarea scenelor, stabilirea ordinii și lungimii definitive a secvențelor, mixajul cu acompaniamentul sonor, în conformitate cu succesiunea indicată de scenariu și cu viziunea artistică a regizorului, - în leadership montajul are rolul de a maximiza impactul pe care îl poţi avea asupra fiecărei experienţe profesionale sau personale, prin amplificarea eficienţei în munca cu oamenii.

Montajul reprezintă o operaţiune profund creatoare, cu extraordinare valenţe de multi-rol, având potenţialul de a induce subiecţilor nu doar stări şi sentimente, ci şi anumite conduite fără ca aceştia să fie conştienţi de un asemenea fapt sau fără să se poată împotrivi. Concomitent, liderul îndeplineşte rolul de regizor, de observator, de tehnician, de supervizor care „retuşează” din când în când comportamentele.

Putem să concluzionăm că leadershipul practicat de un lider-regizor are rol de „generator de tensiune” sau de „stabilizator de tensiune”, în funcţie de cât de mult apelează el la cei din jur şi în funcţie de cât de închişi sau deschişi se arată oamenii în a-i asculta ordinele şi dispoziţiile.

Leadership: Te foloseşti de funcţia „master” pentru a verifica dacă te poziţionezi în zona de claritate a obiectivului?

În loc să-şi concentreze atenţia strict asupra acelor factori generatori de performanţe deosebite, ce pot deveni vitale pentru construcţia aşteptărilor sale, un lider cu valenţe de regizor aleargă tot timpul, ca printr-un nesfârşit labirint abstract, în jurul întrebărilor: „Ce n-am făcut? Pot încadra o anumită situaţie sau o persoană într-un alt plan de referinţă decât cel comun?” Într-un fel, el este urmărit de presimţirea că de aici se i va trage eşecul sau succesul.

Dacă nu eşti capabil să sesizezi ce n-ai făcut, aduci singur dovada nepriceperii tale, şi implicit recunoşti că nu te ridici la înălţimea funcţiei cu care ai fost investit. Din acest motiv liderii sunt deseori dictatoriali cu „interpreţii operei lor” tocmai pentru a nu lăsa să se strecoare nici măcar o nuanţă nepotrivită în minuţioasa lor orchestraţie. Leadership înseamnă să domini de aproape întreaga scenă de transformări şi să o supui legilor tale.

Când întorci faptele pe-o parte şi alta, adăugând mici detalii, eliminând sau nuanţând altele, totul capătă noi valenţe, o altă dimensiune, o altă logică. Toate aceste reproduc la scara liderului aspiraţia spre ceva înalt, setea de a se impune şi de a se regăsi pe cele mai înalte cote ale ierarhiei profesionale, apropiindu-se de acea raţiune care justifică orice decizie din perspectiva obiectivului principal urmărit.

Funcţia „master” verifică dacă te poziţionezi în zona de claritate a obiectivului, şi se referă în principal la existenţa unor restrângeri şi constrângeri impuse de dinamica tot mai accelerată a procesului de creaţie. Poţi edifica o creaţie care să domine întreaga experienţă generată din interacţiunile cu cei din jur numai dacă rămâi fidel viziuni tale şi o înglobezi la nivel de key-actions şi key-results, chiar cu riscul unei opoziţii.

Jocul actorului şi subtilitatea regizorală evidenţiază două entităţi opuse prin natura lor şi care totuşi nu există una fără cealaltă. Prima îngăduie să se expună la orice factor declanşator de reacţii de opoziţie, în urma unei analize minuţioase, însoţite de retuşări ferme şi adecvate. A doua instanţă încurajează dezvoltarea profesională, sub imperiul unei monitorizări stricte şi a unei presiuni neobişnuite, dar de efect, care respectă proporţia între nivelul de competenţă, responsabilitate şi performanţa individuală.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us