ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Latura ascunsă a leadershipului

On Ianuarie 26, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Examinează-ţi viaţa printr-o selecţie subtilă a întâmplărilor semnificative, la deschiderea către ceea ce deseori zguduie conștiința și percepţia despre adevărurile profunde ale fiinţei tale.

- Va să zică dumneavoastră credeți în Dumnezeu? întrebă Caderousse, grav rănit. Pentru mine, Dumnezeu nu există !

- Dacă aș fi avut nenorocirea să nu cred până acum, răspunde Monte Cristo, aș crede acum, uitându-mă la tine cum suferi de moarte !

Ascultă, îi spuse mai departe abatele, întinzându-şi mâna spre rănit ca și cum ar fi vrut să-i poruncească credință: iată ce a făcut El pentru tine. Dumnezeul acesta pe care refuzi să-l recunoști în clipa cea de pe urmă a vieții tale: ți-a dat sănătate, putere, o muncă sigură, și chiar prieteni. În sfârșit, ți-a dat viața așa cum trebuie s-o aibă omul ca să fie blând, cu liniștea și conștiința îndeplinirii dorinţelor lui fireşti. În loc să folosești darurile Domnului, atât de rar hărăzite de el pe deplin, tu iată ce ai făcut: te-ai lăsat pradă trândăviei, invidiei, trufiei, beţiei, și în beţie ți-ai trădat unul din cei mai buni prieteni.

- Ce preot ciudat sunteți dumneavoastră, care-i deznădăjduiţi pe muribunzi în loc să-i consolaţi !

- Ascultă - continuă Monte Cristo - când ți-ai trădat prietenul, Dumnezeu a început, nu să te lovească, ci să te prevină !

O a doua bogăție nesperată a coborât din cer asupra ta, ți-ai regăsit din nou banii și liniștea, puteai să reîncepi să trăiești viața la care ai visat. Și atunci, nelegiuitule, atunci ai început să-l mânii din nou pe Dumnezeu. Ai devenit și mai lacom, și mai trufaş, și mai egoist, și mai lipsit de duh. „N-am destul”, îți spuneai, când aveai mai mult decât avuseseşi vreodată, și ai săvârşit o a treia nelegiuire, fără rost, fără scuză. Iar Dumnezeu nu te-a mai răbdat și te-a pedepsit. *

Leadership: Ești nevoit să generezi o înțelegere superioară din interiorul cauzei stărilor tale de „orbire” și nu din afara unor condiţionări secundare?

Omul care își examinează viaţa printr-o selecţie subtilă a întâmplărilor semnificative, la deschiderea către ceea ce deseori zguduie conștiința și percepţia despre adevărurile profunde ale fiinţei sale, nu are ca suport de autoevaluare darul unei viziuni mai clare, nici darul unei minți extrem de intuitivă, înclinată spre cercetare.

Completând tabloul unei vieţi care îşi finalizează experienţele şi îşi încheie zbuciumul unei stări de veghe sau de revoltă din înfruntarea tuturor provocărilor, omul acesta se vede constrâns să-şi proiecteze complexitatea spirituală asupra a ceea ce formează obiectul unei judecăţi de fond, universale. Din care nu lipseşte, bineinţeles, frica de pedeapsă, conştiinţa păcatelor săvârşite.

Întotdeauna omul care își propune să reveleze adevărurile care îl alcătuiesc, se vede pus în relație cu ceea ce vine din exterior, cu ceea ce i se aduce la cunoștință, cu ceea ce i se amintește în momentele de cumpănă, pentru a deveni protagonistul unui nou început sau al unui final tulburător.

Iar una din trăsăturile realismului unui om care își sondează adevărurile rezidă din suma celor două instanţe ale modelului de tranziţie spre o nouă realitate.

O instanţă numită „Călăuză”, provenită din conjunctura evenimentelor cu gust de remuşcări, care îl ajută să epuizeze posibilităţile propuse de integrarea într-un scenariu trist. Și o instanță numită „Navigator” care conține o referinţă despre ceea ce trebuie să se întâmple ca omul să înțeleagă adevărata valoare a ceea ce se dorește corectat prin experiența directă și imediată.

Valabilitatea puterii tale de a-ţi construi o viață semnificativă, care preîntâmpină posibilele dizarmonii în formarea personalităţii, se conturează din necesitatea de a-ţi însuşi propriile experienţe în forma unei recapitulări.

La fel cum proceda Napoleon Bonaparte, obişnuieşte-te să recapitulezi la sfârșitul zilei evenimentele importante, şi gândeşte-te ce anume a constituit o excepție de la regulă, o coincidenţă, o intervenție divină, o avertizare sau o presimțire ! Poţi să găsești o corespondenţă plină de sens între toate acestea?

Omul care se apropie de desăvârşire este cel care experimentează „trăirea în trezire”.

Acest gen de explorare de sine, provocată de contradicţiile dintre cele bune și cele rele, care străbat întinderile infinite ale unor secvenţe existenţiale semnificative din trecut, pune în funcţiune acea libertate a spiritului care îl împinge pe om într-o anumită conjunctură. Și îl face apt de a se constitui ca temei pentru angajarea răspunderii sale în condiţiile exclusive ale unor năzuinţe de înălţare peste trăirea zilnică cuprinsă în marginile strâmte ale nevoilor și grijilor.

Tot așa cum alergiile trec, dar nu se vindecă total, tot astfel anii trec, dar sentimentul oarecum neliniştitor al unei fapte de mult întâmplate se reîntoarce. Însăşi Ego-ul nu iartă faptele şi fundamentele care le-au generat.

Trăirea vinei, a lipsei de temei a vieţii, a resentimentului, apăsarea inimaginabilă a abandonării, iată câteva din semnalele că te raportezi la o experiență care s-a întâmplat să cuprindă proverbul: „Dă-i omului mintea de pe urmă, adică înțelepciunea finală înainte de a se întâmpla ceva.”

Latura ascunsă a leadershipului privește forma propriei tale existenţe care se întoarce împotriva fondului pe care te-ai clădit.

Un om cu deschidere şi receptivitate spre cele ce vor să fie, care nu se află în viitor, ci sunt deja prezente, face un pas înainte spre întărirea puterii de a se comporta ca un om responsabil, nu ca o oaie care nu se împotriveşte celui ce o tunde.* Notă: Alexandre Dumas - Contele de Monte Cristo, Editura Tineretului, 1957.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us