ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Leadership de Aur

On Octombrie 16, 2016, in Leadership 7th Edition, by Neculai Fantanaru

Urmează-ţi vocea cu care devii celebru, fără să te pierzi navigând printre falsul adevărat, adevărul fals, adevărul adevărat şi falsul fals.

O carte interesantă este umplută cu multe flash-uri ale memoriei afective proprie unui om încărcat cu multe povestiri nespuse, din care ai ceva de învățat. Şi care dezleagă un mister, o şaradă de genul: ”Să te regăseşti navigând printre falsul adevărat, adevărul fals, adevărul adevărat şi falsul fals”, cu o intrigă provocatoare, multistratificată, înfăşurată intrinsec într-o viziune himerică, cu un rezultat imprevizibil.

Ea te face să te întrebi: "Cum naiba a reuşit el să facă toate astea". Pentru ca la final răspunsul să apară brusc: "Foarte simplu. Dar nu te-ai gândit la asta, nu-i aşa?"

Scriitorul român Emanuel Fântâneanu a nuanţat poveştile marilor escrocherii ale lumii, făcând comparaţie cu povestea lui Robin Hood, mai ales modul cum acest personaj de legendă şi-a găsit sfârșitul. Ucis prin înşelăciune de cine se aştepta el mai puţin: de o călugăriţă milostivă.

Întotdeauna escrocheriile cele mai reuşite au avut la bază 7 elemente: curajul, inteligenţa, fantezia, magia dublei identităţi, ascunderea parţială a adevărului, interpretarea faptelor şi deznodământul.

El îşi încheie minunată carte cu următoarea concluzie ce stabileşte legătura subtilă care uneşte toate marile escrocherii din lumea afacerilor:

„Ce este adevărat în legendele lui Robin des Bois, cunoscut nouă tuturor sub numele de Robin Hood? A hălăduit sau nu în pădurea Sherwood ca un temut brigand? De la interpretările mistice la cele bazate pe vechi hrisoave există un vast teren în care fantezia a jucat un rol deosebit, dând la iveală poveşti de un farmec incontestabil, poveşti care rămân şi azi nemuritoare, dar inexacte. Ca de altfel însuşi personajul Robin Hood...”

Leadership: Abordezi acele expediţii de neuitat în care poţi pleca singur, fără să pui în pericol siguranţa propriei tale nebunii?

Autorul unei cărţi îşi urmăreşte întotdeauna personajul de-a lungul capitolelor regăsite în viața reală, în prezenţa propriei sale totalităţi, identificându-se cu acea ineluctabilă parte a umbrei sale care se manifestă în special prin absenţa efectelor care urmează să se producă în viitor.

Iar dacă o carte îl reprezintă pe autorul ei atunci când el se privește din alte puncte de vedere, din afara unei zone protejate de imaginea sa, de faptele sale, de temerile sale, atunci tematica pe care el o abordează poate să surprindă ipostaza lui de „temut”.

A spune totul despre tine, aducând argumente în favoarea oricărei ipostaze, este ținta unei expediţii în care pleci singur, fără să pui în pericol siguranţa propriei tale nebunii. Fiindcă destăinuirea este stâlpul adevărului, iar consecinţa “nebuniei” tale este transmiterea acelor mărturii care îţi întăresc în aşa fel puterea interioară încât să te faci remarcat doar acolo unde nu caută nimeni.

Nebunia este acea parte a conceptului de sine care derivă din apartenența fie la o opţiune a adevărului, fie la una a neantului. Aduce argumente în favoarea ipostazei de om care trăieşte experienţa de a se confrunta cu imaginile şi semnificaţiile unui personaj ce nu permite identificarea şi analiza personală decât până la punctul care marchează acea cotitură ce ţine de mobilizarea capacităţilor sale.

Leadershipul este un demers integrat aferent celor două strategii: o strategie a spusului care seduce inevitabil prin idei îndrăzneţe şi clar conturate, și o strategie a nespusului care seduce tocmai prin faptul că omul este inaccesibil, lăsând să se întrevadă doar o umbră a ceea ce rămâne dintr-o amintire, dintr-un joc numit „nebunie” sau „putere”.

Reiese din acest punct de vedere că leadershipul este o mare escrocherie, pentru că în esenţă este vorba doar de un singur om care ține lucrurile sub control și vorbeşte dozat despre el, atât cât i se pare necesar. Dar un om cu două voci, cu două dependenţe, cu două identităţi, cu două modalităţi de a face trimitere la el însuşi. Dar tu nu vei ști niciodată care este calea pe care el o urmează, nu-i aşa?

De asemenea, leadershipul se compune din aceleași 7 elemente: curajul, inteligenţa, fantezia, magia dublei identităţi, ascunderea parţială a adevărului, interpretarea faptelor şi deznodământul.

P.S. Întreabă-l pe Dumnezeu cum a creat lumea, dar mai întâi află cine este El. De ce își asumă puterea să ne conducă? De ce nu se arată adevărul din umbră? Iar dacă s-ar afla, care ar fi efectul? Cum naiba a reuşit el să facă toate astea?

Poate că într-un final răspunsul o să apară brusc: "Foarte simplu. Dar nu te-ai gândit la asta, nu-i aşa?"

Leadershipul de Aur se produce atunci când cantitatea spuselor tale, confecţionate din realităţi care convin mai puțin restului lumii, este egală cu valoarea ta de nespusuri care - și acum - așteaptă o lămurire.

Acest gen de leadership este utilizat de cei care ştiu să-şi consolideze avansul în jurul valorii numită “potenţial de dublă putere” sau “poziţie dominantă”.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate