ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Leadership situaţional

On Octombrie 09, 2014, in Leadership Pro, by Neculai Fantanaru

Încearcă să combaţi senzaţia de insuficienţă a funcţionării prin forţa de caracter, punându-ţi la bătaie abilitatea de a te impune în mod direct în orice situaţie.

Regizorului Serghei Eisenstein i se propune o ecranizare după romanul lui H. G. Wells, „Războiul lumilor”, proiect care va fi însă abandonat ulterior ca fiind prea costisitor. Tratativele se prelungesc însă, deoarece este necesar şi acordul Sovkino-ului şi permisiunea pentru Eisenstein de a-şi prelungi şederea în afara graniţelor patriei sale. Între timp Eisenstein discută şi condiţiile materiale ale contractului: Lasky doreşte numai colaborarea lui, oferindu-i un onorariu de 500 dolari săptămânal în perioada alegerii subiectului filmului şi apoi, din momentul începerii realizării, 3000 dolari pe săptămână.

Însă Eisenstein refuză categoric să accepte orice contract fără participarea lui Tisse şi Alexandrov, a căror prezenţă nu-l interesează însă pe Lasky. Condiţia lui Eisenstein duce aproape la ruperea tratativelor, până când, în sfârşit, Paramount îi oferă pentru început 900 dolari săptămânal, urmând ca din această sumă el singur să-şi plătească colaboratorii. Este o superbă dovadă de solidaritate prietenească. *

Leadership: Îţi manifeşti receptivitatea faţă de cerinţele de confirmare a unui conţinut pe care nu-l poţi duce la îndeplinire decât prin utilizarea unei surse externe de conţinut?

Un lider niciodată nu va accepta să ducă la îndeplinire un proiect, dacă acel proiect nu este conceput sub forma unui mecanism cu două viteze: o muncă de propagare a pulsurilor arbitrare (judecata proprie) şi o regrupare a forţelor de intervenţie pentru optimizarea ofertelor de răspuns (judecata altora).

Situaţia când eşti expus unei mulţimi de orientări, cu multe colectări de feedback, stimulează receptivitatea faţă de cerinţele de confirmare a unui conţinut pe care nu-l poţi duce la îndeplinire decât prin utilizarea unei surse externe de conţinut. O sursă externă de conţinut poate fi o minte strălucită care merge până dincolo de aparenţa lucrurilor, un purtători de mari valori şi de calităţi, un spirit de prim rang artistic, un exemplu unic de virtuozitate, un scriitor plin de forţă sau un om a cărui poveste te-a impresionat enorm.

Situaţia în care te raportezi la o varietate de experienţe de parteneriat, expuse la condiţiile de aprobare ale unor modificări şi completări aduse în favoarea unui produs personalizat, reflectă nu doar o dependenţă de realizări înscrise în linia unui ownership asumat. Ci mai ales dependenţa de o sursă externă de control a modului în care te autoevaluezi în totalitatea unei lucrări de la stadiul zero până la etapa de finalizare.

Eşti posesorul unei cunoaşteri care depinde de natura materialului ei, provenită din experienţă şi din imaginile care îţi populează simţurile şi inteligenţa? Sau eşti posesorul unei cunoaşteri care depinde de stimularea oferită de hrănirea cu o altă viziune?

Leadership: Poţi da o notă mai pronunţată de autenticitate experienţei tale de creaţie în funcţie de calităţile şi evoluţia unui model al statutului tău care şi-a cucerit audienţa prin simplitatea şi carisma cu care a abordat valorile în care crede cu tărie?

Omul care impune respect prin experienţă şi cunoaştere se distinge întotdeauna ca factor marcant al deciziei finale, în victoriile obţinute în luptele cu diferitele situaţii de orientare profesională. El dă o ripostă pe măsură acelora care cred că au dreptul să-i saboteze autoritatea.

Valoarea de bază a unui asemenea om, al cărui statut de recunoaştere largă funcţionează după criteriul "eu ştiu cel mai bine ce înseamnă performanţa", nu este de dată de utilitatea cunoaşterii vaste pe care o deţine, ci mai cu seamă de aportul constant de empatie şi hotărâre pe care îl aduce la întregirea unui punct de vedere care îi clarifică şi susţine poziţia faţă de influenţele din jur.

Aceasta este un fel de autosusţinere faţă de potenţialul de a schimba toate variabilele de interes ale celorlalţi, impunând noi cerinţe, solicitări sau reguli, în favoarea unei alianţe care să-ţi garanteze independenţa de a alege modalităţile proprii de înfăptuire a obiectivelor. Senzaţia de insuficienţă a funcţionării, în faţa unor factori agresivi de influenţă, poate fi combătută numai prin forţa de caracter care impune respect, admiraţie, recunoştinţă, profesionalism.

Leadershipul este o demonstraţie a diferenţei dintre ceea ce reuşeşti să sădeşti în sufletul oamenilor din jurul tău şi ceea ce descoperă ei în tine. Tot timpul vei plăti contribuţia individuală de „asigurări” la progresul profesional în contul viziunii tale despre lume şi business, într-un mod care să nu încalce drepturile nimănui, dar care să-ţi aducă un plus de libertate de acţiune. Aceasta este singura cale de a te ridica mai sus de condiţia de „limitat”.

O dovadă supremă de solidaritate poate fi acceptată ca un semn că cel care se face înţeles în termenii de "eu controlez întregul proiect" este pe punctul de a-şi recunoaşte valoarea. Cum? Prin asimilarea unor experienţe provenite din exigenţa de a restabili cât mai curând deplina unitate între ceea ce se dă într-o manieră originară (un conţinut personal) şi maniera ca atare în care acel ceva (conţinutul respectiv) se prezintă în forma altor conştiinţe.

Conţinutul care dă valoare solidarităţii tale este legat de ceea ce reuşeşti să înfăptuieşti atunci când ceilalţi se abat de la cursul viziunii tale (stabilită împreună şi de comun acord), fără să le micşorezi meritele care ţi-au asigurat mijloacele de validare a creaţiei numită reprezentativ: REPUTAŢIE.

Leadershipul situaţional este legat de trăsăturile sau abilităţile liderului în raport cu diferiți factori de interes. Se referă în principal la etapele de dezvoltare profesională în care eşti implicat, înscriindu-se mai mult sub forma unor demersuri de afirmare directe sau prin intermediul „terţilor contractanţi” în vederea realizării unor scopuri comune.

Este vorba despre gestionarea situaţiilor diverse la care eşti expus pe tot parcursul carierei, care ar putea determina independenţa ta profesională, sau dimpotrivă, dependenţa ta de o abordare particulară, de un mod de gândire străin, de o altă autoritate.

În diverse circumstanţe de business poţi dobândi un sentiment de apartenență la o cauză comună, sau poţi dobândi un sentiment de apartenenţă la o gândire exterioară, autoritară, care pune mai presus de orice controlul, egoismul şi constrângerile. De multe ori o facem fără să ne dăm seama, şi ne întrebăm de ce nu merg lucrurile.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us