ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea cutezanţei

On Martie 05, 2010, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Numai cel care este devotat cu tot sufletul unei idei şi acţionează imediat pentru a o pune în practică, poate să realizeze maximum posibil.

Unii oameni, a căror unică trăsătură de caracter este aceea de a se vedea la un nivel mai înalt, se autoinspiră şi întreprind din propria lor iniţiativă, rareori la sugestia altora, toţi paşii necesari îndeplinirii scopurilor propuse. Ei reuşesc să se autodepăşească pentru că sunt mânaţi permanent de acel imbold interior care îi îndeamnă la înfăptuirea unor scopuri măreţe.

Leadership: Ai curajul să te desprinzi de trecut ca să-ţi câştigi valabilitatea din punct de vedere al costului maxim de conectare la consecinţele unei iluzii?

„Timp de mai bine de 10 ani îl servise pe regele său, ţara sa, în toate felurile şi împrejurările: pe apă şi pe uscat, în orice anotimp şi în toate zonele marine, sub cerul arzător şi în suflarea glacială a vântului. În pragul celui de-al 36 an al vieţii sale, după ce regele Manoel îi respinse cererea de a servi mai departe Portugalia, Fernando Magellan a luat o hotărâre radicală: a servit destulă vreme, s-a sacrificat destul pentru interesele străine, pentru gloria altora. Ca orice om cu puteri creatoare, el simţi o adâncă năzuinţă spre realizarea de sine.”

Pentru un om care doreşte cu orice chip să iasă din anonimat, şansa răsare de acolo de unde se aşteaptă mai puţin. Studiind arhivele secrete ale regelui Portugaliei, registrele cu însemnările căpitanilor, hârtiile şi portulanele, Magellan găsi pe neaşteptate o foaie mai veche scrisă în limba germană, şi intitulată „Copia der Newe Zeytung aus Presillg Landt”.

Această foaie era de fapt un raport care afirma lămurit că cele două oceane, Atlantic şi Pacific, ar comunica între ele printr-o strâmtoare. Şi cum încă de mult Magellan intrase în posesia unei hărţi inexacte a celebrului cosmograf Martin Behaim, care indica locul unde s-ar fi aflat strâmtoarea, din acel moment el s-a decis să înfăptuiască imposibilul. Ceea ce au încercat, dar fără succes, Columb, Cortez, Cortereal, Cabot, Vespuci sau Juan de Solis, el va reuşi cu siguranţă.

Cea mai interesantă parte a leadershipului vizează asumarea unui parcurs ce are ca punct de finalitate găsirea unei "strâmtori" care îţi poartă numele.

Pentru Magellan, din partea reuşitei care felicită leadershipul de valori şi de scop, strâmtoarea a reprezentat punctul de trecere între momentul care precede debutul unei nebunii misterioase şi momentul care a schimbat perspectiva asupra lumii.

Acea hartă, locul unde se afla strâmtoarea, şi raportul care confirma existenţa acesteia, au fost adevăratul secret al lui Magellan. Proiectul său nu era, deci, nicidecum original. Totuşi el, pe temeiul hărţii şi a raportului, întocmi în cel mai scurt timp un plan de a ocoli pământul.

Dar, stupoare ! Magellan a căzut victimă unei confuzii frapante. Fusese înşelat, datele furnizate de acea hartă şi de raportul respectiv erau cu totul greşite, fanteziste. Prin urmare el s-a devotat cu tot sufletul unei iluzii trecătoare. A pornit în căutarea unei himere. Strâmtoarea nu se afla nicidecum acolo unde şi-a imaginat el că este. Însă tot răul spre bine. Dacă n-ar fi preluat şi acceptat cu bună ştiinţă o greşeală, Magellan n-ar fi cutezat niciodată să se avânte pe valurile imensului ocean, să conducă o expediţie în jurul lumii, şi în final să descopere adevăratul „paso”, adevărata strâmtoare care îi poartă şi azi numele.

Leadership: Te poţi ridica din anonimatul existenţei tale acţionând ca factor determinant al afirmării într-o buclă de cauzalitate al unui nesfârşit şir de eşecuri?

Ad impossibilia nemo obligatur. Nimeni nu este obligat să facă imposibilul. Nimeni nu-l poate obliga pe un om să întreprindă o călătorie în care şansele de izbândă sunt foarte mici, să-şi facă foarte mulţi duşmani, să-şi pună deseori sănătatea şi viaţa în pericol, doar pentru îndeplinirea unei dorinţe personale, nu-i aşa?

Ceea ce-l determină pe un om să întreprindă acţiuni riscante şi periculoase este fără îndoială hotărârea fermă, izvorâtă dintr-un puternic imbold interior, de a se consacra unei idei remarcabile şi viabile. Doar nebunii pleacă într-o călătorie ca nişte roboţi teleghidaţi fără să se gândească la ce fac, punându-şi viaţa în pericol, sau aceia care se decid să înfăptuiască ceva măreţ, având o idee clară despre locul în care trebuie să ajungă şi sunt ferm convinşi că-l vor găsi.

Slujitorul a devenit un lider excepţional. Magellan a devenit dintr-un simplu sobresaliente un conducător excepţional pentru că a îmbrăţişat schimbarea şi a ştiut să se folosească de leadership în chip genial. Nimeni nu l-a împins de la spate, nimeni nu l-a încurajat, nimeni nu i-a ţinut partea şi a întâmpinat cele mai mari şi mai dificile obstacole. Totuşi, în străfundul fiinţei sale a simţit că poate fi mai mult decât era, că poate împlini imposibilul şi, dominat de o puternică inspiraţie, s-a mobilizat singur pentru a-şi atinge scopul propus. El împotriva tuturor. Şi a câştigat. A reuşit cu foarte mare greutate să strângă o flotă, împotriva voinţei regelui, şi a ţinut piept răscoalelor echipajului său.

Leadership: Prin confruntarea cu durata lungă a unei călătorii beneficiezi de o esenţializare favorabilă unei înţelegeri de ansamblu, din care nu absentează contribuţiile specifice unei conştiinţe a valorii personale?

Cei născuţi într-un leagăn de purpură, cei care nu şi-au dorit niciodată nimic de la viaţă, aceia nu vor putea înfăptui niciun miracol. Cel ce nu nutreşte acea ambiţie grozavă care să-i roadă cu adevărat inima, care să-l înarmeze sufleteşte pentru încercările viitoare, va rămâne un om de rând, un călător neîmplinit, neadmirat de nimeni, neobservat de nimeni.

Magellan este cunoscut ca unul dintre cei mai mari conquistadori din istorie şi un lider cu calităţi native de conducere. El a simţit că are un destin de împlinit şi, într-un tempo foarte rapid, s-a mobilizat în direcţia cea mai bună, în ciuda tuturor greutăţilor. Nimeni şi nimic nu l-a împiedicat să-şi îndeplinească dorinţa – aceea de a găsi un canal de legătură între Oceanul Atlantic şi Marea de Sud.

Bine a remarcat scriitorul Ştefan Sweig: „Magellan a arătat că un singur om, cu scurtă şi trecătoarea sa viaţă, poate transforma într-o realitate şi într-un adevăr nepieritor ceea ce fusese numai o dorinţă, numai un vis pentru sute de generaţii.

Cutezanţa este testul pe care ţi-l propui tu însuţi să-l treci atunci când înţelegi că ceea ce face dificilă continuarea călătoriei este umbra unui vis care se îndepărtează pe măsură ce te apropii de punctul de schimbare al direcției de mers.

P.S. Liderii sunt orientaţi către acţiune. Atunci când găsesc o idee bună, acţionează imediat pentru a o pune în practică. Folosindu-şi judecata, priceperea şi puterea, încercând mereu lucruri noi, ei reuşesc întotdeauna să avanseze spre ţelurile propuse. Ei îşi ating adevăratul potenţial asumându-şi riscuri şi crezând în ei înşişi până la capăt, pentru că sunt nişte cutezători.* Notă: Stefan Zweig - Magellan, Editura Tineretului, 1955.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate