ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea influenţei

On Martie 18, 2010, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Vei fi gata să conduci numai atunci când vei avea puterea să vezi orizonturi frumos colorate în ochii cu care îţi citeşti singur jurnalul.

Curiozitatea a fost dintotdeauna o caracteristică a firii mele. Din curiozitate am început să scriu, să mă documentez, să învăţ cât mai multe lucruri despre ştiinţa conducerii şi să mă dedic dezvoltării celor din jurul meu. Am păşit pe acest drum cu stângul, făcând multe greşeli, dar a meritat tot efortul depus, iar acum cred că acest drum e tot mai uşor.

Scriu şi voi scrie mereu. Nu scriu pentru a ridica în slăvi pe cineva, nu scriu pentru a linguşi pe nimeni, nu scriu din dorinţa de a genera mai mult trafic pe site. Scriu pentru mă cunoaşte mai bine pe mine însumi. Dar poate că într-o bună zi, vorbele mele, mesajele pe care le transmit şi le presar printre simplele cuvinte şi fraze, vor ajunge să însemne ceva pentru cineva. Poate că peste cuvintele mele se va aşterne praful gros al timpului. Dar poate că ele vor stârni curiozitatea unora. Iar dacă vor rămâne întipărite în mintea multor oameni şi vor avea puterea să-i inspire, să-şi descopere şi să-şi folosească potenţialul la maxim, voi fi cu adevărat fericit.

Acesta este primul test pe care singur am hotărât să mi-l dau. Testul influenţei. În funcţie de rezultatele obţinute, punând în balanţă numărul de feedback-uri pozitive şi negative primite de la cititori, îmi voi da seama care este nivelul la care mă situez, care este de fapt măsura influenţei mele. Influenţa trebuie măsurată înainte de a i se determina calitatea.

Leadership: Încerci să accesezi destinaţia căutată prin atractivitatea pe care o inspiri celorlalţi, sau prin atractivitatea pe care o creezi în lupta cu ceea ce înseamnă să-ţi valorifici pasiunea?

Nu intenţionez să urmez nici masteratul, nici doctoratul pentru ca pregătirea mea profesională să fie luată în serios. Până la urmă acestea, dacă ar fi de ajutor, m-ar ajuta numai pe mine. Iar aşa cum remarca un mare scriitor, omul poate învăţa multe, dar învăţătura nu înseamnă cunoaştere. Pe lângă asta, nicio diplomă din lume nu mă va transforma într-o persoană cu influenţă şi nici prea multe uşi nu-mi vor deschide. Dar dacă mă perfecţionez îndeajuns de mult şi împărtăşesc şi altora ceea ce ştiu, ceea ce gândesc, ceea ce cred, gratuit, prin intermediul internetului, voi fi atât eu, cât şi alţii câştigaţi.

Leadershipul este un joc de echipă, un joc în care toată lumea trebuie să iasă în câştig. Dacă m-aş gândi numai la mine, mimând cu convingere interesul şi preocuparea, aş putea avea o influenţă de scurtă durată, şi în cele din urmă aş fi etichetat drept „spam”, aşa cum sunt etichetaţi tot mai des din ce în ce mai mulţi politicieni care folosesc o mulţime de tehnici pentru a păcăli oamenii.

Dar în ce priveşte literatura, există o excepţie de la regulă: poţi câştiga de unul singur notorietatea de care dispune numai un artist care ştie să îmbine cuvintele ca să dea viaţă unei capodopere. Satisfacţia eventuală a unui scriitor nu izvorăşte din sentimentul că ceea ce exprimă poartă numele miraculozităţii, ci din miracolul cu care îşi acordează toate sentimentele atunci când cuvintele sale înfloresc şi schimbă realitatea.

El este condus de puterea cu care crede în ceva ce e mai presus de înţelegere, ca o experienţă pozitivă a unirii cu Unul pusă în evidenţă de puterea cu care știe să îşi deschidă inima și mintea. De fapt, trăieşte după ideea că întreaga cunoaştere acumulată nu-i aparţine lui însuşi, ci tuturor, şi că destinul lui depinde de preferinţele celor care le folosesc ca să ajungă la unirea cu Unul.

Vârful influenţei este atins atunci când ideea ce leagă sentimentul şi acţiunea este materializată într-un act scris ce încorporează decizia de a revoluţiona existenţa celor care te citesc cu fidelitate.

De aceea scriu, încercând să adaug mereu informaţii clare, cât mai de calitate, cât mai utile. Pentru ca tot ceea ce ştiu, toate cunoştinţele pe care le-am dobândit de-a lungul timpului, să ajungă la urechile tuturor. Nu pot păstra în străfundul fiinţei mele ceva ce altora le-ar putea fi de un real folos. Şi voi fi întotdeauna cât mai sincer, fără să încerc să epatez lumea doar din dorinţa de a mă face remarcat.

Valorificarea pasiunii se realizează o dată cu acea minunată exaltare a descoperirii unei exprimări prin care se întrezăreşte farmecul unei prietenii intense. O prietenie din care se naşte obligaţia de a transmite un conţinut nou de autenticitate în intepretarea rolului de facilitator al unor experienţe memorabile.

Leadership: Eşti dispus să accepţi toate unghiurile de abordare a materializării gândurilor tale pentru a găsi tehnica perfectă de consolidare a îndrumării oamenilor pe calea anevoioasă a ascensiunii?

Unghiurile de abordare a materializării gândurilor sunt spaţiile dintre noţiunile pe care le utilizezi cu scopul de a-ţi creşte valoarea reprezentativităţii în raport cu colectivitatea generală.

Martin Luther King Jr. a fost un preot baptist care şi-a dorit din tot sufletul împlinirea principiilor biblice de viaţă şi libertate. El a înţeles că americanii sunt norocoşi să se fi născut în acel ţinut măreţ, şi că nu mai există o a doua naţiune la fel pe pământ. Iată ce a spus în discursul de la 28 august 1963 cu ocazia marşului spre Washington:

Visez că cei patru copii ai mei să trăiască într-o zi într-o naţiune în care să nu fie judecaţi după culoarea pielii, ci după caracterul lor.

Aceste cuvinte sunt aur curat. Ele au inspirat toată populaţia de culoare din America. Numai un om cu convingeri puternice, care are un vis şi se dedică cu desăvârşire împlinirii lui poate rosti nişte cuvinte cu o putere de influenţă atât de mare. Numai un om motivat să-şi îndeplinească idealul şi care caută căi de a construi punţi între oameni, îi poate îndruma pe aceştia pe calea anevoioasă a ascensiunii. Martin Luther King Jr. a fost cu siguranţă un lider cu o putere de influenţă incredibilă.

Leadershipul este un furnizor de top al spaţiilor de producţie şi stocare a efectelor "incantatorii" ale unei rostiri profetice.

Pe cine şi cum influenţezi tu? Leadershipul presupune mai întâi de toate influenţă, şi nu toţi oamenii au o capacitate de influenţă suficient de ridicată. Realitatea este că cu cât poziţia pe care un om o ocupă în societate este mai mare, cu atât nivelul său de influenţă creşte.

Ce ţi-ar plăcea mai mult: să conduci sau să fii condus? Dacă ambiţia ta cea mai mare este să ajungi într-o poziţie dominantă, atunci extinde-ţi nivelul de influenţă. Succesul tău va depinde în mare măsură de succesul oamenilor pe care îi conduci. Influenţa ta va fi cu atât mai mare cu cât succesul lor va fi mai mare.

La fel cum un profesor este întotdeauna judecat după rezultatele elevilor săi, tu vei fi judecat după rezultatele pe care le obţin oamenii pe care îi conduci.

Dacă ocupi o funcţie de conducere, nu uita că problemele cu care se confruntă oamenii sunt întotdeauna şi problema ta. Nu vei putea avea o influenţă pozitivă asupra oamenilor dacă nu te implici în soluţionarea problemelor cu care aceştia se confruntă, lăsând totul la voia întâmplării, gândindu-te că e numai treaba lor să le rezolve.

Singurul act scris care poate să confirme varianta unei noi conştiinţe de sine se caracterizează prin procesul de compunere a unei imagini care colorează pânza posibilităţii realităţii de a se autodepăşi, arătând ceva de dincolo de fiinţă, un altfel decât a fi.

Influenţa este ceea ce reuşeşti să schimbi la tine după ce ţi-ai recitit propria carte: începi să-ţi centrezi puterea de a crede într-o realitate virtuală care devine posibilă prin şansa de a aparţine unei lumi care te urmăreşte până la capăt.

Este o adevărată artă să ştii să te faci ascultat şi să fii urmat de oamenii din preajma ta. Dar asta se obţine prin muncă asiduă şi urmând uneori cai anevoioase. Feedback-ul din partea oamenilor te va ajuta să te autoevaluezi şi totodată să-ţi îmbunătăţeşti continuu relaţiile cu ei.

Cum îţi măsori influenţa? Cum eşti etichetat de ceilalţi oameni? Influenţa ta este de scurtă sau de lungă durată? Cum construieşti punţi între oameni? Ai convingeri puternice? Te dedici cu desăvârşire împlinirii unui ideal?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate