ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legea personalităţii unice

On Noiembrie 26, 2012, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Trasează coordonatele propriei tale identităţi, fără să te substitui altei personalităţi.

Mă găseam în faţa unor adevăruri pe care nu le bănuia nimeni, hrănindu-mi spiritul, aşteptările, cu impresia falsă creată de un mănunchi de gânduri nerevelate. Simple inovaţii, unităţi bazate pe un centru unic al profunzimii de a vedea, de a căuta şi de a găsi ceea ce nu este spus în cuvinte sau ce nu poate fi explicat raţional, ce ţinea de o altă realitate.

O uşă lăuntrică, ferecată cu mai multe zăvoare mari, mă despărţea de un alt spaţiu, de un alt om, de un alt fel de a fi, de un alt scop. De parcă aş fi satisfăcut în mod consecvent cerinţele unei noi conştiinţe, premisa unei noi deveniri, construită dintr-un strat dur de cunoaştere, ca un aşezământ ştiinţific şi cultural care funcţionează sub autoritatea unui consiliu suprem.

Cuvintele lui Alexandre Dumas îmi reveneau în minte, lin şi calculat, stârnind o îndoială însoţită de un tremur lăuntric resimţit atât de puternic încât încordarea delicată a energiilor mele creatoare, uneori dureroasă, persista minute în şir:

“Cercetează trecutul, cercetează prezentul, încearcă să ghiceşti viitorul şi vezi dacă nu cumva eşti o unealtă”, o unealtă a unei forţe create de un Alter-Ego, doar din nişte frânturi de imagini şi gânduri care o iau razna. Ai grijă să nu te îndepărtezi de tine însuţi, ai grijă să nu te pierzi în personalitatea altcuiva.

Dar cutia de viteze a conştiinţei, care avea rolul de amplificare a realităţii, părea desprinsă din peisaj.

Leadership: Acorzi o valoare de unicat situării tale în contextul unui Alter-Ego cuprins între ceea ce te izolează şi ceea ce te apropie de resorturile tale secrete de motivaţie?

Mă transformam tot mai mult într-un magician, dar într-un Wilhelm Storitz cu o sabie tăioasă care putea pătrunde în orice corp material, la fel de uşor ca şi în orice inimă. Prin fiecare picătură de sânge, prin fiecare ţesut, prin fiecare celulă, o forţă invizibilă se impunea tot mai mult, declanşând întrebări ce aşteptau răspuns. Un dernier spasme de la défaite. O rană profundă care se putea vindeca numai în mare taină.

Motivaţia mea secretă, dintr-un şir lung de căutări fără răspuns, era aceea de a mă cunoaşte prin studiul unei lumi diferite, prin abordarea unei tematici noi în domeniul psihologiei, prin asimilarea unei identităţi mai complexe şi mai ambigue, una în care întunericului i se acordă legitimitate în ordinea existenţei în loc de a fi negat în favoarea unei perfecţiuni împovărătoare.

O nouă personalitate, un altfel de a fi, un Wilhelm Storitz posedând toată complexitatea pasiunilor, sentimentelor şi credinţelor umane. Un personaj încărcat de mister şi deţinător al unor secrete demult îngropate - secretele unei stări misterioase, invizibile, dar sufocante ca un cordon bine strâns în jurul unei draperii.

Un val de sânge ţâşnea rece şi tăios, în timp ce un altul cald şi preţios se retrăgea din senin ca apa oceanului, lăsând în urma lui o plajă umedă. Un simţ acut al realităţii, orgoliul măsurat al metamorfozei caracterului meu.

Aceeași șoaptă, aprigă şi clocotitoare ca un strop de whisky în deșert, împinsă spre înapoi: “Cercetează ! Cercetează ! Cercetează !”. Asemenea unui corp invizibil care începe să-şi recapete forma materială, apărând în supremele convulsii ale devenirii. În plăceri cumva categorice, făcându-şi loc în fiecare nerv din corpul meu. O nouă realitate. Ultima limită în întâmpinarea adversarului meu nevăzut: eu însumi.

Leadership: Te conectezi la cele două borne ale personalităţii tale pentru a-ţi induce o orientare spre Bine sau spre Rău?

Există un singur lucru mai dificil decât a te schimba, iar acesta este pariul făcut cu tine - de a nu te schimba.

O reorientare, posibilitatea unei renaşteri, o revigorare a calităţilor tale cele mai benefice şi mai importante, printr-un imbold al voinţei, dezvoltarea unei energii creatoare printr-o reînnoire a “Omului” din tine, toate acestea sunt doar nişte filamente care măsoară, pe un singur fir, acea bobină cu magneţi care dacă nu e întreruptă poate să dea un impuls mai mare leadershipului.

Dar o sursă simplă, cum este o baterie, are două borne, una pozitivă, iar cealaltă negativă, între ele existând o diferenţă de potenţial. Nu poţi fi şi relaxat şi încordat în acelaşi timp, nu poţi merge înainte cu încăpăţânare şi hotărâre, repetând mereu aceeaşi greşeală, sperând să obţii întotdeauna un alt rezultat – pozitiv.

Înainte de a ajunge la destinaţie, înainte de a îmbrăţişa leadershipul, trebuie să conectezi cele două borne ale personalităţii tale, “a te face nevăzut” şi “a te afişa în lumina realităţii” prin intermediul unui circuit mai cuprinzător şi mai deschis. Astfel încât să ia naştere un curent nou, bazat pe o configuraţie mai îndrăzneaţă, mai progresivă, de genul: “Sunt ceea ce trebuia să fiu”, sau “Voi face ceea ce trebuia să fac”, de la punctul cu potenţial mai scăzut, spre cel cu potenţial mai ridicat.

Când eşti nevăzut, orientarea ta se modifică spre rău, fiindcă aduni în tine adevăruri aflate dintr-o experienţă adversă care respinge incluziunea şi condiţia socială, bulversând întreaga ta structura psihică. Începi să vădeşti o atitudine intransigentă similară omului care se raportează la Dumnezeu, menţinându-şi adevărata identitate într-un context de securitate şi de alertă sau într-unul de ameninţare şi de intimidare.

Leadershipul, de la primul până la ultimul impuls de a se ridica la înălţime, are nevoie de un potenţial mare care să poată produce o schimbare. În primul rând este necesară străpungerea acelui izolator care împiedică capacitatea ta de a fi ceea ce trebuie să fii. O evadare din realitatea care nu convine, ostilă, dăunătoare, sau care nu te împlineşte suficient.

Leadership: Îţi depistezi sindromul “Wilhelm Storitz” numai atunci când conţinutul tău de valoare se termină sub asteptarile pe care le justifică neputinţa de a fi un reflex al măreţiei?

După ce îţi creezi o lume fabuloasă prin meritul de a te transforma în altcineva datorită puterii a te face nevăzut, dincolo de aspectele care ar putea fi ameliorate la nivelul construcţiei unui personaj măreţ, va trebui să-ţi pledezi convingerile în faţa lăcomiei, aroganţei, lipsei de respect, persecuţiei şi ostilităţii.

Bariera în calea transferului de energie creatoare care îţi poate pune în valoare incontestabil calităţile de lider, este dată de îndepărtarea de tine însuţi. Un fenomen des întâlnit care se produce în cazul descărcărilor de energie pozitivă, şi încărcarea cu energie negativă. Ai grijă să nu te pierzi în personalitatea altcuiva !

Cercetează ! Cercetează ! Cercetează ! Cercetează trecutul, cercetează prezentul, încearcă să ghiceşti viitorul şi vezi dacă nu cumva eşti creaţia unui Alter-Ego. Observă-te bine, şi vezi dacă nu cumva încep să apară unele note discordante între “cel ce eşti” şi “cel ce nu trebuie să fii”.

Un adversar nevăzut, tu însuţi schimbat la 180 de grade. Un Wilhelm Storitz care, posedând toată complexitatea pasiunilor, sentimentelor şi credinţelor umane, îţi poate acapara întregul conştient, transformându-te în persoana în care nu ai vrut să fii niciodată, în personalitatea care nu face cinste leadershipului de calitate.

Te găseşti în faţa unor adevăruri contradictorii firii tale adevărate? Prin acţiunile, prin sistemul tău de valori, prin gândurile pe care le aduni te transformi într-o altă personalitate - creată de un Alter-Ego? Îmbraci mantia unei personalităţi care marchează negativ leadershipul? Poţi să treci de acea ultimă limită, în întâmpinarea adversarului tău nevăzut: tu însuţi?

Leadership: Ce faci când te trezeşti blocat în lift, fără să ştii când şi cum vei ieşi de acolo?

A să te substitui altei personalităţi este ca şi cum te-ai trezi blocat în lift, fără să ştii când şi cum vei ieşi de acolo. Nu poţi decât să aştepţi sosirea vreunul ajutor, sau poţi suferi o reacţie fatală.

Sau poţi să iniţiezi propria ta salvare, dând la o parte perdeaua vulnerabilităţii şi distribuindu-te singur într-un rol de super-erou, în care trebuie să dai totul din tine. Un rol în care puterea de a fi tu însuţi, descoperirea caracteristicilor complete şi asumarea a tot ceea ce faci constituie atuul cel mai important pentru a te elibera de sub influenţa unui Alter-Ego, anihilând astfel simptomele sindromului “Wilhelm Storitz”.

Legea personalităţii unice evidenţiază incertitudinea pe care o resimţi atunci când eşti pe punctual de a te transforma în altcineva. În leadership nu trebuie să-ţi schimbi personalitatea, ci trebuie să o modelezi, să o cizelezi pentru a fi cât mai aproape de un ideal ale cărui coordonate sunt unanim acceptate.

Totodată evidenţiază sentimentul de vinovăţie faţă de tine însuţi, faţă de slăbiciunea ta – aceea că nu mai eşti cine trebuie să fii, că înţelegi lucrurile altfel decât stau în realitate, că priveşti totul cu mai puţină luciditate. Dar toată această presă nouă, înlocuind-o pe cea veche, tot acest amalgam de energii şi oscilaţii îndreptate în altă direcţie, se desfăşoară într-un cadru individual. Totul depinde de tine, să echipezi acest cadru cu un fel de “a fi” mai rezistent, care nu cedează la influenţe şi presiuni străine de leadershipul de calitate.

Trasează coordonatele propriei tale identităţi, fără să te substitui altei personalităţi.* Notă: Wilhelm Storitz - un personaj din opera lui Jules Verne care a descoperit secretul invizibilităţii;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate