ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Legile găsite în incandescența creaţiei

On Iunie 14, 2014, in Legile Conducerii, by Neculai Fantanaru

Fii consecvent în dezvoltarea şi promovarea ştiinţei, încât oamenii să estimeze corect valoarea artei care merită o cunoaștere aprofundată.

Eisenstein se complăcea în afirmarea construcţiei riguros ştiinţifice, matematice, a operelor sale. Studiul perioadei de realizare a peliculei "Potemkin" dovedeşte spontaneitatea creaţiei marelui regizor, analiza lucidă, rece. În 1937, V. Visnevska îi scrie cu oarecare revolta lui Eisenstein:

"Am văzut această analiză şi mi s-a făcut rău: erau acolo şi proporţii matematice şi multe altele. Dar secvenţa însăşi era lucrată cu înflăcărare, cu pasiune, cu elan. Era vară, în sud. Era pasiune pentru mare, pentru temă, era tinereţe, oraşul fremăta retrăind evenimentele... Şi apoi... analiza - analiza rece: nu ne puteţi da o cheie nici nouă, nici altora..."

Cheia exista totuşi. Eisenstein a creat nu numai o anume operă de artă, ci prin aceasta şi legi generale ale artei cinematografice. Analiza ştiinţifică ulterioară nu este decât descoperirea acestor legi găsite în incandescenţa creaţiei. Faptele, vom vedea, contravin părerilor răutăcioase ale celor care îl vedeau pe Eisenstein nu ca pe un artist patetic, ci ca pe un inginer abil, care-şi construieşte filmul cu rigla de calcul şi cu formule abstracte compuse în prealabil... Să ne adresăm deci faptelor. *

Leadership: Relevanţa leadershipului tău este dată de caracterul creaţiilor tale ştiinţifice înzestrate cu o seamă de atribute exemplare?

Orientările profesionale care vizează găsirea unor forme noi de manifestare a artei nu au devenit inactuale, sau din ce în ce mai improbabile, în urma transformărilor structurale care au marcat evoluţia societăţii din ultimele decenii. Dimpotrivă, ele au ca punct de referinţă experienţa omului în relaţie cu progresele şi rigorile ştiinţei sale, însuşite corect prin experimentare şi cercetare.

Iar principiile acestei ştiinţe formează fundamentul puterii de a trage la o parte vălul care acoperă viitorul și condiţia principală a tuturor obligaţiilor de a descoperi tainele formulelor “magice” care pot determina o nouă apreciere a artei originale. Sau a unei arhitecturi de acorduri cu liniile fundamentale ale gândirii creative pe care nicio imitaţie nu o poate da.

Leadershipul devine, prin prisma acestei arhitecturi care se deschide pentru a întâmpina “noutatea”, îmbinându-se cu întreg cadrul interpretărilor şi judecaţilor ivite în mintea prolifică, un integrator al autenticităţii evenimentelor care se integrează în criteriile unei estetici de profunzime, şi totodată de tip idealist.

Înainte de a se hotărî în privinţa calităţii liderului, oamenii estimează valoarea unei arte care merită o cunoaștere aprofundată. Această artă poate avea ca model de sprijin faptele de repetiție ale unor fragmente din evenimentele de actualitate, înscrise în planul expresiei pe care o atribuim valorii pe care o ia corelația dintre idee şi imagine în interesul construirii unei articulări organice a omului cu lumea.

Leadershipul tău oferă posibilitatea includerii creaţiei personale printre elementele suport ale unei arte care lasă urme?

Cheia există totuşi, şi asta au recunoscut-o în nenumărate rânduri continuatorii progresului. Artiştii cei mai de seamă creează nu numai o anume operă de artă, ci prin aceasta şi legi generale ale unei arte care luptă pentru a supravieţui îndelung, purtând în ea germenii percepţiei vizavi de valoare şi consecinţele gândirii vizavi de o orientare paralelă. Analiza ştiinţifică ulterioară nu reprezintă decât descoperirea acestor legi găsite în incandescenţa creaţiei.

Leadershipul oferă posibilitatea includerii creaţiei personale printre elementele suport ale unei arte care lasă urme, generatoare de imense teritorii de aplicativitate, prin care ceilalţi profesionişti pot să conştientizeze valoarea adaosurilor ştiinţifice care grăbesc procesul de formare a unei gândiri principiale, mai active şi mai inovatoare. De aici contingenţa om-artă-societate.

Rolul principal în dezvoltarea ta profesională îl au producţiile de elemente sine qua non pentru elaborarea unor norme sau tendinţe de aplicare a ştiinţei într-un cadru unic de leadership, prin regândirea acelor excepţii de la regulile impuse de precursorii şi întemeietorii fundaţiei acestuia.

Ca şi continuator al progresului, îţi revine rolul să faci utilă cercetarea de fond şi cercetarea aplicată, în baza experienţelor celorlalţi întemeietori ai ştiinţei, fie în totalitate, fie numai în parte, pentru a-ţi înzestra leadershipul cu noi tendinţe şi, mai ales, cu o seamă de calităţi exemplare.

O artă care lasă urme ne oferă sugestia sau echivalenţa unui prototip de gândire ce rămâne ancorat într-un traseu de evoluţie ce interesează prin atributele exemplare de a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona şi a controla impactul pe care evenimentele le-au avut asupra ta.

Legile găsite în incandescenţa creaţiei evidenţiază efortul liderului de a dezvolta domeniul care stă la baza ştiinţei, ca model de artă unanim acceptat şi demn de urmat. Oamenii trebuie să urmeze şi să continue aceeaşi viziune ca şi creatorul ştiinţei propriu zise.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate