ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Lily Was Here

On Iunie 29, 2017, in Leadership Plus, by Neculai Fantanaru

Asigură-ţi integrarea într-un mister care-ţi testează limitele între ceea ce te reprezintă ca artist și ceea te înalţă la cer.

Mă aflam în prezenţa unei noi diversiuni atipice, lansată de o aprofundare a sensului noţiunii de "afectare" în faţa absolutului în materie de întruchipare a perfecţiunii. Cumva, mi se părea că trăiesc într-un dispreţ vădit faţă de întunericul fără spaţiu şi fără timp, nefavorabil evadării personale din iadul unei utopii progresive. Iar ceva era în stare să mă energizeze cu asigurarea posibilităţii de revelare a misterului, mereu transformându-se în altul, intrând în obiectivul cunoaşterii şi oferindu-mi preţuire şi nemurire.

Emoţia pe care o resimţeam, ca un ecou de gong, pe care încercam s-o comunic în faţa misterului, se alimenta prin intermediul unei ficţiuni verosimile. Ca și când ar fi trebuit să descopăr faţa unui Dumnezeu mai adânc, aflat tot timpul în mine, testându-mi capacitatea deosebită de a realiza ideea și simţământul nu direct, prin faptă, ci printr-o redare poetică.

Forța care te inspiră este un triumf asupra mândriei de a te recunoaşte mulțumit de tine ca aparţinând unui mister mai înalt pe care nimeni nu este în stare să-l rezolve cu adevărat. Precum ascultarea unei muzici liniştitoare venite de dincolo de tine, din sfere necunoscute, care te înalţă şi te purifică în acelaşi timp.

Totuşi, pot să vă ofer măcar o impresie a ceea ce mă făcea mai creativ, alături de magnifica dovadă a unei autentice simţiri, ca fiind cea mai nouă teorie a misterului în planul fanteziei pe care o aveam atunci, cel mai intens suflu de viaţă care mă împingea tot mai mult înspre nemăsurat.

Şi o aveam nu de la un înfăptuitor de lumi care contribuie la conturarea unui spațiu misterios, nu de la un filozof al artei, nu de la un teoretician al simbolismului sau de la vreun mare critic de direcţie în prelungirea axului unei întregi existenţe. Ci de la o notă de originalitate, de la o operă de mare rafinament artistic, transpusă într-o notă de nebunie asumată, în care totul era posibil, chiar dacă ecoul se anunţa unul extrem de încins.

Leadership: Ai mai avea revelaţia unei noi identităţi dacă ai conştientiza că ceea ce te delimitează și te defineşte depinde în mare parte de ceea ce se găseşte în caracterul fragmentar al momentului?

Această stare plină de graţie, de înălţare, şi ambiţia de a avansa în această direcţie, veneau de la o combinaţie de saxofon şi chitară acustică, pe ritmurile unor versuri oarbe ce puteau fi înţelese numai prin raportare la un soi de zbor peste acoperişul lumii, la un strop de fericire pe aripile vântului sau la un divin care se autoexilează în lumea fizică. Sub o singură denumire "Lily Was Here".

Era tot ceea ce mă emoţiona în plan personal, precum sublimul unei forţe căreia nu îi poţi decât admira măreţia, dinspre care poţi simți veşnic o ciudată chemare cu acea luciditate care te face să te întrebi: cine ești? Completată de simţul artistului cu acel caracter fragmentar al momentului surprins între o călătorie memorabilă în timp și corolarul unei raţiuni abstracte cu posibilitate de transpunere în plan real.

Era expresia ritmică a nevoii de a mă situa la polul opus al existenţei imediate, pe refrenul adâncirii în mrejele seducătoare ale poftei de a gusta din gloria unui moment de genialitate, după care implicit apare dependenţa de un extaz infinit. Reflectându-se în felul cum un artist contopeşte şi prelucrează laturile diverse şi contradictorii ale realităţii în modul propriu de receptare generală a lumii.

O aveam în suflet, în deplinătatea unei libertăţi de spirit fermecătoare, cu un început şi parcă fără sfârşit, într-un replay continuu, deseori de neînţeles pentru gândirea logică, dezvăluindu-se doar privirilor inspirate ale artistului care-şi trasează noi perspective în funcţie de impulsul primit de la Univers. Era ambrozia pe care o beau doar zeii.

Leadership: Poți să-ţi vezi propria imagine oglindită în altcineva faţă de tot ceea ce te ridică într-o clipă la înălțimi nebănuite anterior?

Vechii cabalişti, vrând să-i dea lui Dumnezeu un merit în plus, spuneau că lumea a fost creată din dragoste. Însă pe ritmurile unor înălţimi de sunete auzite numai de EL, în variaţiunile pe tema relaţiei dintre delicateţea unei arii intense şi expresive, şi bogăţia creativă a improvizaţiilor.

Ori această voce universală care reînnoieşte înflăcărarea unei îndatoriri exagerate de a decide mişcările timpului pe lungimea de undă a sensibilităţii, a inteligenţei, a imaginaţiei şi purităţii, chiar dacă i-ai măsura intensitatea, tot ai mai avea destul de pătruns până în adâncul ei ca să-i recunoşti desăvârşirea.

Desăvârşirea este realitatea pe care ți-o ataşezi din tolba unei imaginaţii fără sfârșit ale cărei săgeți nu trebuie să-ţi rănească mândria de a reuși integrarea într-un mister care-ţi testează limitele între ceea ce te reprezintă ca artist și ceea te înalţă la cer. Pe această linie, identitatea mea părea mai degrabă o însuşire a unei voci care făcea posibilă auzirea melodiei universului, integrată în gama efectului de reverberaţie, sau a unui delay nesfârşit, ca o odisee a rememorării unei existenţe dedicate comuniunii dintre culturi şi mentalităţi, dincolo de timp şi prejudecăţi.

Ştiam din prima clipă când am urcat pe treptele scării spiralate ce duceau spre înălţimea sunetului şi ritmului ei seducător, ameţitor şi nemuritor, căutând în infinitul spaţiului din mine înţelesurile înrădăcinate de la începuturile lumii până în prezent, că-mi pot pierde orientarea. Mă îndrăgostisem de plămada vie a unei sensibilităţi adânci din ingeniozitatea unei creaţii pure, la fel cum Pygmalion s-a îndrăgostit de o statuie de marmură. Diferenţa constă în semnalul de înviorare și în mesajul pe care fiecare din ele îl amplifică eventual.

Şi ori de câte ori simt că vreau să mut munţii din loc, când încep să mă cufund într-un vis etern asemenea păsării care se roteşte, apoi se înalţă sus, desfăcându-şi puternicele aripi deasupra lumii, tot de atâtea ori inima, plină de misterul pe care numai Dumnezeu îl emană din prea plinul universului, se simte datoare să-mi răspundă pe notele unei arii pline de farmec: „Lily Was Here”.

A-ţi vedea propria imagine oglindită în altcineva mai măreţ decât tine înseamnă să accesezi acea intensitate a sensibilităţii care te motivează să vezi în propria ta viaţă cum se reflectă o temă, o idee, o perspectivă care subliniază asocierea cu vocea universală a lui Dumnezeu.

Lily Was Here este momentul forțelor de inspiraţie ce se poate determina cu ajutorul expresiei: vis + simţire = artă, în practică fiind posibil de aplicat numai dacă adevărata lume a infinitului din tine este creaţia unui mare artist, Dumnezeu.* Notă: Dave Stewart and Candy Dulfer - Lily Was Here

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate