ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Limitele unui rătăcitor în sfera întunericului

On Septembrie 21, 2012, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Desăvârşeşte-ţi personalitatea printr-o apropiere mai strânsă de acele elemente ale unei realităţi benefice care conferă leadershipul tău profunzime şi creştere.

Întunericul mă învălui încet şi neaşteptat, ca o nălucă, ca o constantă din viaţa mea care rezona doar prin valoarea ce i-o atribuiam, înfierbântându-mi simţirile, punând la încercare latura sceptică şi vizionară a naturii mele.

Un glas tainic părea că porneşte dintr-o adâncime fără fund, şoptindu-mi în mod pătrunzător, sub forma unui ecou: “Apropie-te... şezi lângă mine... contribuie la existenţa mea !” Îl simţeam aproape, nestingherit, superior, ca pe un punct de plecare într-o nouă aventură a cunoaşterii, ca pe un judecător gata să pronunţe o sentinţă, dar în acelaşi timp ca pe un tată iubitor, a cărui iubire pentru copilul lui este necondiţionată.

Ghiceam că ceva sălăşluia aproape de mine, o entitate care nu putea fi identificată în mod unic prin atributele sale, atrăgându-mă în propria ei cursă, întinsă cu o hotărâre ce nu putea fi îmblânzită.

Împins spre o înţelegere mai profundă, ca şi cum aş fi pus la îndoială raţiunea, substituind-o magiei, adulmecam urma unui teritoriu de mult pierdut. Devenisem şi eu un posibil teritoriu pierdut. O fiinţă prinsă într-un joc care se joacă cu formele cunoaşterii şi ale devenirii, un voyageur à d'autres sphères.

Leadership: Toată încărcătura ta psihică, spirituală şi emoţională din timpul unei adânciri în gândurile cele mai tainice se organizează în cuprinsul unei variabile de tip "reper”?

Ca un artist care concentrează idei ale ştiinţelor vremii în imaginile create de el, îmi menţineam vie energia, exploatându-mă pe mine însumi, atât de crunt, în lucruri pe care voiam să le valorific, dar pe care nu le controlam. Mă supuneam unui proces de evoluţie spre o dimensiune nebănuită, stabilind raporturi secrete şi matematice dintre lucruri, fără să înţeleg, totuşi, cum se aplică şi cum se întreţin toate aceste raporturi. Într-un moment în care premisele şi concluzia, fie adevărate, fie false, deveniseră foarte complexe.

Dar lumina se stinge atunci când nu te aştepţi. Voiam să fac ceva ca să ies din starea aceea, nu să mă ascund de mine însumi. E o prostie să suferi în tăcere, să tinzi spre un nespus ce-i dincolo de înţeles şi să te contopeşti cu el în ceaţa densă a întunericului.

Mă induceam singur în eroare pentru că mă profilam pe o mare în furtună, împins înspre contemplarea mai profundă a unei existenţe virtuale, în loc să înţeleg limitele propriei mele lumi. Trebuia să mă reinventez. Să-mi liniştesc covârşitorul zbucium al întregului meu univers. Să recunosc acea parte esenţială, reală, constantă, profundă din mine. Să-mi forţez maturizarea. Să-mi grăbesc transformarea.

Trebuia să-mi şlefuiesc felul de a aborda “întunericul”, pentru a înţelege “lumina”.

Reperul de care m-am agăţat în acele momente pline de confuzie şi agitaţie sufletească era dat de trecerea de la nivelul de a fi absorbit de mine însumi (defectul de a mă închide în propria lume de gânduri, idei şi emoţii) la un context al virtuţilor care rentează şi duc la desăvârşire. Virtutea de a aduce în faţa minţii nişte nuanţe pe care nici o altă unealtă, în afara cuvintelor, nu le poate naşte, virtutea caracterului de administrare a unor noi principii de creaţie în literatură, erau două din părţile răsfirate ale personalităţii mele.

Leadership: Termenii şi condiţiile de utilizare a "reperelor" de referinţă pot suferi o modificare prin dispoziţiile prezentului din care se dezvoltă modul în care abordezi partea din tine care se ascunde?

Prezentul din care se dezvoltă viitorul personalităţii tale poate include şi acest fenomen de “exploatare" a unei existenţe create din întunericul minţii, a propriilor incertitudini şi ambiguităţi, dacă se poate numi astfel, care domină calităţile tale în interacţiunea concretă sau posibilă cu latura sceptică şi vizionară a naturii tale. O operaţiune în care încolţesc variantele unei dezvoltări definitorii bazate pe concluziile dezvăluirii motivului ascuns de dincolo de toate dorințele, emoţiile şi gândurile tale, care progresează în direcţia asumării unui nou rol şi a unui nou tip de relaţie cu realitatea.

Un rol de remuşcare în care trebuie să te revanşezi pentru unele greşeli, crezând că eşti dator propriei conştiinţe să te ntrebi până unde te-ai avântat cu prea multă îndrăzneală, cu voia ta, cu consimţământul tău. Sau un rol de satisfacţie faţă de toate manifestările şi gesturile pline de străduinţă şi însemnătate ale pasiunii pornite din sentimentul de mulţumire că ai ajutat la îndeplinirea unei sarcini dificile care a solicitat ce este mai bun din tine.

Tipul de relaţie pe care doreşti s-o defineşti între cele două roluri de facturi diametral opuse depinde de modul cum răspunzi la dispoziţiile prezentului construit pe locul unui trecut destul de trist dacă te raportezi numai la acele lucruri pe care vrei să le valorifici, dar pe care nu le controlezi.

Anihilarea ipostazelor şi a efectelor nedorite ale personalităţii, trebuie să înceapă cu anihilarea acelei părţi din tine, a acelei raţiuni care îţi întunecă realitatea. Poţi adăuga o valoare uriaşă potenţialului tău, poţi pava o cale spre o înţelegere mai profundă a ceea ce eşti în culisele propriei aventuri existenţiale consumate, dacă îţi înţelegi reacţiile şi nu te ascunzi de tine însuţi.

Starea de spirit în care relaţionezi cu experienţa din fiecare moment rezultă din intersectarea tuturor perspectivelor subiective din care priveşti realitatea. Iar o realitate ce te lasă dezarmat în interior condiţionează valoarea pe care o ia nivelul de semnificaţie al comportamentului în autonomia personală, care poate deveni opoziţional sau de tip criză psiho-socială.

Leadership: Valoarea caracterului tău se diminuează cu fiecare încercare a ta de a tinde spre “Un nespus ce-i dincolo de înţeles”?

După cum “scriitorul pierde cu fiecare vis povestit câte un cititor”, tot astfel valoarea caracterului tău se va diminua cu fiecare încercare de a tinde spre “Un nespus ce-i dincolo de înţeles”, spre o formă falsă de a-ţi manifesta potenţialul, agățându-te ca un scaiete de o rațiune imatură care te servește necorespunzător.

Vei deveni un posibil “teritoriu pierdut” în care abundă rebuturile raţionale, superficialitatea, lanţul nesfârşit de bănuieli, presupuneri, confuzii de interpretare a realităţii.

Îţi grăbeşti “transformarea? Adulmeci urma unui teritoriu de mult pierdut? Îţi forţezi maturizarea lansându-te într-o aventură a unei cunoaşteri cauzative? Îţi înţelegi limitele propriei tale lumi? Îţi recunoşti acea parte esenţială, constantă, profundă din tine care te ghidează spre “lumină”, spre o înţelegere mai bună a ceea ce se află în spatele acelor “discontinuităţi” reale de personalitate?

Mare dreptate avea scriitorul rus, Lev Tolstoi când a spus: “Toţi se gândesc să schimbe lumea, dar nimeni se nu găseşte să se schimbe pe sine!

Continuă să te dezvolţi şi să-ţi conturezi personalitatea, şi fă acest lucru fără încetare. Dar nu uita că felul cum abordezi realitatea poate să îţi ridice sau să îţi dărâme lumea interioară.

Efectul unei personalităţi care îşi împărtăşeşte experienţa devenirii într-un ritm "neauzit", dar persistent, se poate atribui unei aventuri a cunoaşterii care începe cu creşterea frecvenţei gândurilor de investigare a realităţii prin ambiguizarea limitei real-virtual şi se continuă cu schimbarea de viziune asupra sinelui.

Limitele unui rătăcitor în sfera întunericului se referă la acel proces de evaluare a propriei existenţe, a propriei identităţi, dar şi la limitele “cercetării interioare”.

Să căutăm, să luptăm, să nu găsim, dar să nu ne abatem niciodată de la realitate. Acest adevăr pe care trebuie să-l recunoaştem în viaţa noastră se referă la procesul de autocunoaştere şi autoevaluare atât a părţilor noastre pozitive, cât şi a celor negative. Menţinerea în permanenţă a unui echilibru în tot ceea ce facem şi gândim, trebuie să fie ţelul nostru pentru a nu cădea în sfera patologicului.

Desăvârşeşte-ţi personalitatea printr-o apropiere mai strânsă de acele elemente ale unei realităţi benefice care conferă leadershipul tău profunzime şi creştere.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate