ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Linia aparent haotică a genezei operei

On Octombrie 30, 2014, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Învaţă să domini tot ceea ce încerci să proiectezi asupra celorlalţi, optimizând fundamentul semnificării şi a analogiilor pe care le susţine cunoaşterea şi autenticitatea ta.

Paralel cu ideea subiectului - care se va contura cu limpezime abia pe parcurs, filmul "Ivan cel Groaznic" se naşte din cele mai neprevăzute părţi. Geneza operei urmează o linie aparent haotică, în care apar, ba succesiv, ba simultan, elemente ale fabulaţiei sau ale ideilor pe care le va ilustra, când fragmente disparate din viaţa eroului, când câte o intuiţie privind jocul actorului, sau muzica, sau tonalitatea de lumină a unei scene, când perceperea senzorială a unui fragment de montaj şi îndată viziunea unui colţ al decorului pentru o cu totul altă scenă.

Ideile, intuiţiile, viziunile apar dezordonat, episodic, începând cu un fragment de la sfârşitul viitorului film, urmat îndată de prolog, apoi, pe neaşteptate, o scenă din mijlocul povestirii.

Fantezia joacă pe toate instrumentele unei orchestre existente numai în universul interior al artistului: "O scenă ţi-o reprezinţi ca pe un fenomen viu al vieţii, pe cealaltă o joci, pe o a treia o auzi, pe a patra o vezi sub aspectul cadrului, pe a cincea o percepi ca sistem al îmbinărilor de montaj, pe a şasea - ca haos al petelor de lumină". *

Leadership: Impulsul de căutare a autenticităţii poate fi pus pe seama unei noi reînnoiri a formei de expresie a actului creator?

Una din condiţiile atingerii unui înalt nivel de ştiinţă, apropiat de aşteptările subiective proiectate asupra creaţiei personale, este implicarea activă în realizarea "ineditului" prin interacţiunea simultană cu elemente lui de conţinut. Noţiunile de „formă” şi de „materie”, venind în completarea şi îmbunătăţirea rezultatului final, cedează locul funcţiilor şi structurilor de percepţie şi de înţelegere care dau expresiei gândirii un caracter mai profund dar, în același timp, mai accesibil.

Pe această cale, facem referire la un tip de raţionament în care generalul este dedus din particular - informaţii individuale, aflate într-un flux neîntrerupt, aşteaptând să fie rânduite într-un ansamblu unitar. Un fel de continuare a creaţiei, dintr-un haos pre-semnificant, pusă pe seama elementelor cu substrat substanţial, în măsura în care eşti motivat diferit - adică recompensat cu noi înţelegeri care modelează interpretările inedite de natură compoziţională.

Să-i găseşti actului creator o nouă formă de expresie, ce implică un impact vizual incontestabil, înseamnă să combini cu bun gust imaginile proiectate în spatele scenei cu volumul mare de informaţii dintr-un fragment de poveste original, încât să finalizezi punerea în evidenţă a unei singure idei.

Numai în mijlocul haosului se pot identifica succesiv elementele, ideile, analogiile dintre concepte şi teorii, pe care le acceptă şi le inspiră modelul tău avansat de gândire. La fel, intuiţiile şi viziunile apar dezordonat, episodic, începând cu o anumită incoerenţă de gânduri şi de logică, dar care totodată abundă de noi puncte de reper, perspective, opţiuni şi caracteristici, într-un proces continuu de înlăturare a elementelor de exagerare sau a celor ipotetice.

Nimeni nu se poate vindeca de remediul valorii de sine, adusă de arta totală, înscrisă într-o orientare continuă axată pe intuiţie - clădită pe elemente ale fabulaţiei sau ale ideilor, din fragmente disparate din viaţa personală. Este mai degrabă o căutare pe tine însuţi, a autenticităţii de fond, pusă pe seama unei noi reînnoiri a formei de expresie a actului creator şi a unei noi modalități de înţelegere a artei, printr-un plonjon spectaculos în haos.

Fantezia înseamnă să pătrunzi în dedesubtul fiecărui fenomen al vieţii, concentrat în fragmente disparate de informație aleatorie, şi să făureşti din el o nouă formă de expresie.

Dedesubtul – partea cea mai adâncă a fiecărei experienţe, a fiecărei îmbinări de gânduri, a fiecărei teme de interes şi de studiu, ascunde noi aspecte de abordare, tot aşa cum în spatele fiecărei reţete se ascund o mulţime de ingrediente.

Leadershipul, în urma unui proces de cunoaştere şi autocunoaştere care înaintează de la simplu la complex, poate fi divizat în două mari etape: în prima avem de a face cu universul dominat de o mecanică a substituirii elementelor cu adevărat banale, alături de unul dominat de producere a rezultatelor. Apoi avem de a face cu un univers dominat de rutină, de parametri complementari ce închid drumul spre teoretizare.

Ideile, intuiţiile, viziunile apărute dezordonat sau episodic, aflate mereu la limita dintre informaţie şi derizoriu fiindcă nu toate se înfaptuesc şi nu toate se pot modela în acelaşi fel pentru a se concretiza într-o piesă de artă, capătă valenţe de "decor", nefiind destinate a fi împărtăşite decât dacă sunt influenţate de ingredientele unei poveşti deja în desfăşurare.

Sfatul unui internaut merită să fie luat în considerare: "Fiți sinceri și fermi cu convingerile voastre, nu vă așteptați ca alții să vă respecte ideile decât dacă ele își câștigă meritul de a fi reţinute și transformate într-un mesaj. Dar, mai ales, fiți întotdeauna deschiși la posibilitatea de a vă înșela.

Autenticitatea actului creator rezidă din amănuntele pe care ţi le oferă viaţa văzută sub aspectul cadrului, deci percepută ca sistem al îmbinărilor de montaj.

Linia aparent haotică a genezei operei vizează căutările continue a elementelor excepţionale de compoziţie, parte integrantă a procesului de creaţie, şi redarea lor într-o formă inteligibilă ce stau la baza unui model de leadership performant.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us