ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Locul de întâlnire al capodoperelor muncii omeneşti

On Aprilie 13, 2013, in Leadership GT-Accent, by Neculai Fantanaru

Rămâi proeminent în profesia pe care o practici de-a lungul călătoriei spre tărâmul excelenţei, acţionând cu efecte mărite asupra acelei părţi individualizate din fondul propriu de formare.

Ceea ce urmează sunt câteva dintre amintirile acelea, pigmentate cu instantanee din zilele puţin mai coerente ale adolescenţei şi cele ale primei mele maturităţi. Aceasta nu e o autobiografie. Este mai degrabă un soi de curriculum vitae - încercarea mea de a arăta cum s-a format un scriitor. Nu cred că scriitorii pot primi o formare, nici din împrejurări, nici din proprie voinţă. Dotările sunt cuprinse în pachetul original. Dar nu e vorba de accesorii ieşite din comun.

Părerea mea e că sunt mulţi cei care au, fie şi numai în formă latentă, talent de scriitor şi povestitor. Şi acest talent poate fi consolidat şi rafinat. Dacă nu aş fi convins de asta, a scrie o carte ca aceasta ar fi o pierdere de timp.

Aşa mi-a mers mie, nici mai mult nici mai puţin. Un proces de creştere dezarticulat în care au jucat roluri diferite ambiţia, dorinţa, norocul şi puţinul talent. *

Leadership: Poţi să atingi măreţia fără să strângi laolaltă o varietate de opţiuni de personalizare a modelului tău de gândire şi dezvoltare?

Cine este mai proeminent în profesia pe care o practică de-a lungul călătoriei spre tărâmul excelenţei: omul care aduce la lumină sensurile libertăţii de exprimare, în special sensul dat de interpretarea relaţiei “voinţă-împrejurări”, sau omul care descoperă adevărata miză a vieţii şi acţionează cu efecte mărite asupra acelei părţi individualizate din fondul său propriu de formare?

Iată o dilemă mai mult decât utilă, care se repercutează asupra leadershipului, pe care o excludem din ecuaţia necesităţii de adaptare creativă la un ciclu de viaţă optim, a cărei necunoscută pe care dorim să o aflăm este amploarea pe care o ia capitalul intelectual uman. Nu trebuie să fii scriitor ca să te raportezi la "the source of all things that could be imagine în yourself". Dar un lider lipsit de dorinţa de a strânge el însuşi laolaltă, în formă corectă, din propria voinţă, o varietate de opţiuni de personalizare a modelului său de gândire şi dezvoltare, nu va putea îndeplini lucruri măreţe.

Leadershipul este un proces de dezvoltare continuă în care esenţiale sunt ambiţia, dorinţa, norocul şi puţinul talent. Acestea sunt “dotările” cuprinse în pachetul de bază al unui om ce vrea să se desprindă din plutonul fruntaş al maratonului vieţii.

Leadership: Eşti în măsură să recreezi adevăratul chip de bătălie?

De unde izvorăşte setea continuă de cunoaştere, sau inhibiţia omului în a-şi pune mulţime de întrebări? De unde se trage pasiunea pentru educaţie/ştiinţă, care provoacă dependenţa, promovată de lideri pentru oricine din jurul lor, de la mic la mare, pe de o parte, şi pentru formele spectaculare de exercitare a profesiei, pe de altă parte?

De unde provine dragostea liderului pentru arta de a se manifesta ca un mecanism de valorificare a propriei munci, ca o strategie firească de a repara propria existenţă? Care sunt izvoarele acestui fluviu gigantic de însuşiri care invadează lumea interioară, fertilizând întreaga artă a conducerii? Sensul lor este acela de a identifica, descrie şi evalua efectele potenţial semnificative asupra ascensiunii, rezultate dintr-o intensificare a activităţii de zi cu zi. Celebrul scriitor, Victor Hugo, a spus acest lucru în cuvinte mai simple: “Adevăratul chip de bătălie, iată-l. E acest loc de întâlnire al capodoperelor muncii omeneşti.

Ceea ce întreţine şi dezvoltă leadershipul axat pe consolidarea temeinică a capacităţii de a “produce” ştiinţă, rezonează cu fundamentul indispensabil al oricărei cunoaşteri de sine şi de aceea întâmpină o considerabilă rezistenţă. Singurul punct de vedere valabil în a urma o cale de mijloc spre a te înţelege, spre a-ţi forma identitatea care îţi permite să te integrezi şi să te adaptezi tuturor încercărilor devenirii tale, este acela al unor experienţe de învăţare, de muncă, de creaţie care stimulează activitatea intelectuală.

Locul de întâlnire al capodoperelor muncii omeneşti vizează acele aspecte de ordin profesional care devin mai greoaie odată cu fiecare pas parcurs spre varianta optimă de utilizare a resurselor de evoluţie. Totodată vizează capacitatea de a comunica şi împărtăşi din experienţele proprii, dătătoare de elan creator, acelora care vor să iasă din anonimat şi să evolueze pe un traseu ascendent, ca unic scop al vieţii lor.* Notă: Stephen King - Misterul regelui. Despre scris. Editura Nemira, 2007.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us