ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Lucrurile (II)

On Aprilie 24, 2016, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Alege să păşeşti pe căile progresului, întâmpinând în lucrurile din jur propria ta realizare.

Mă asociam ideii de a mă integra în începutul unei zile mari, din care, fără nicio explicaţie, se putea oricând scădea nimicul caracteristic unei clipe trecătoare în care numai lucrurile îşi arătau feţele ascunse, iar certitudinile proclamate păleau ca nişte lumânări care se sting dintr-o dată, fără a se sufla asupra lor.

Ceea ce credeam că mi se întâmplă, la adăpostul unei conştiinţei care nu-şi putea explica realitatea decât în cheia unui timp devenit revelator al adevăratelor stări de lucruri, în ascunsul unei misterioase chemări spre o detaşare de tot ceea ce era inert, spre formele simbolice ale Necunoscutului, era de fapt continuarea unei călătorii spre o împlinire care-şi refuza absolutul.

Efectuarea unei schimbări în percepţia lucrurilor se face prin apariţia unei rupturi în ordinea lor firească. Un fel de pătrundere în esenţa unui întreg, vibrând la frecvenţe diferite de realism, cu multiple subînţelesuri atribuite erodărilor suferite de valorile care oferă sens vieții, printr-o utilizare abuzivă a tot ceea ce dă lumea din jur.

La adăpostul secretului hermetist, în cercetările alchimice pe care le efectua în paralel cu cercetările fizice, Newton a pătruns într-o lume nouă. În faţa cuptoarelor sale, el contempla "naşterea" substanţelor, combinarea seminţelor masculine cu cele feminine, manifestările reciproce ale corpurilor.

Prin intermediul Transformării, provocând o mulţime de reacţii, ceea ce constituia o supraofertă de informaţie, o asemenea combinare putea aduce un bonus Marii Ştiinţe. Dar totodată putea aduce o rază de lumină nouă propriei sale naturi, propriei sale realităţi.

Cercetările mele asupra manifestărilor reciproce ale corpurilor se subordonau ideii de a mă expune fără teamă unei alte forme de existență, corespunzând unei alte caracteristici a fiinţei mele: întotdeauna mă substituiam unei iniţiative private, aceea de a continua să caut ceea ce mereu uitam că se schimbă cu totul. S-ar spune că trăiam cu o intensitate ce depăşea puterea de percepţie a banalului.

Leadership: Continui să cauţi ceea ce mereu uiţi că se schimbă cu totul?

Ceea ce se schimbă cu totul nu sunt lucrurile, cât mai ales starea pe care ele o declanşează. Aşezarea lucrurilor între Ego-ul ce are nevoie de provocări ocazional, definind în mod major ancorele identităţii tale în relaţie cu viaţa, şi contextul în care îți dai seama că depinzi de acea resursă limitată care te face să mergi mai departe. Aceasta resursă se numeşte: putere de selecție.

În loc să privim înainte spre o împlinire a cărei primă esenţă cuprinde ideea de atingere a performanţei într-un anumit domeniu, ar trebui mai degrabă să observăm modurile în care putem împlini nevoia de a explora ceea ce ne înconjoară, după ideea că pentru infinita noastră realizare este neapărat necesară și infinita prezenţă a lucrurilor.

Lucrurile sunt bunuri, corpuri, valori, produse ale unei lumi din care se creează universuri necunoscute, dacă te raportezi la ele prin starea de spirit pe care o creează, prin emoţia transmisă, prin curiozitatea stârnită, dovedindu-se un fel de mentori care te ajută în diverse situaţii, ghidându-te în procesul de creare a propriei tale lumi.

Sau, ca să-l cităm pe marele scriitor român, Alexandru Busuioceanu: „Lucrurile există. Realizarea lor este însă în mine, așa cum propria mea realizare este în ele. Din umbra lumii va ţâşni totdeauna identitatea și adversitatea aceasta, creatoare veșnic de identităţi noi: Eu și lucrurile. Iată, căci Universul Eu îl creez.

Nimic din tot ce e vizibil sau invizibil nu se naște altfel decât din contactul acesta dintre mine și ce nu sunt eu, totul resorbindu-se în halucinantul relativ al lucrurilor. Și dacă unul ar lipsi, ar lipsi cu siguranță și celălalt. Căci fiecare își întâmpină în celălalt propria lui realizare.”

Leadership: De ce parte a lucrurilor te afli?

Expansiunea înţelegerii existenţei, calea prin care se atinge o realizare îndrumătoare, se face prin forța invizibilă din spatele lucrurilor tangibile, care ancorându-se în corespondentul lumii lăuntrice conferă o mare doză de non-monotonie, de curiozitate.

Personalitatea ţine de ceea ce se reflectă în interior, reacţionând la ceea ce primești dinafară, fără a te lăsa copleșit sau înșelat de acele stări de spirit precare care te fac anormal de curios faţă de orice nimicuri.

Realizarea ta ca om de mare originalitate depinde nu doar de calitatea lucrurilor pe care le creezi, cât mai degrabă de ce parte a lucrurilor te afli.

Te afli de partea lucrurilor a căror valoare se pierde prin utilizare constantă? De partea lucrurilor a căror valoare o conştientizezi abia atunci când le pierzi? De partea lucrurilor a căror stăpânire se-ndrăzneşte a fi refuzată? De partea acelor lucruri a căror frumusețe intensă te inspiră și te face să gândeşti? Sau de partea acelor lucruri pe care le vezi cu alţi ochi înainte de a le pune la locul lor?

În ce măsură lucrurile îți influenţează modul de manifestare a personalităţii?

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us