ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Lumea văzută în prezenţa trandafirului

On Octombrie 30, 2019, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Forma expresivă a unui sentiment de afecţiune este rezultatul recunoaşterii unei prezenţe ingenue într-o ipostază de dulce amintire.

În urmă cu câteva zile m-ai chemat lângă tine şi, după ce ţi-am inspirat parfumul şi ţi-am admirat frăţiorii, îmbobociţi de asemenea, mi-am dat seama că timpul pe care îl petrec alături de tine este într-adevăr un dar suprem, mai ales atunci când anunţă o binecuvântare. N-am avut ocazia să stau degeaba, ţi-am admirat zâmbetul în tăcere, într-o ipostază de pictor care ştie să descopere farmecul unor anonime colţuri de natură, căutând smerenia înălţătoare a unei relaţii sincere cu Dumnezeu.

Numele tău, Double Delight, face cinste unei lumi sacre, atemporale, camuflate în dosul aparenţelor, în forma unei atitudini de independenţă faţă de orice autoritate, de orice stăpânire lumească. Ca să generez puncte, linii, forme expresive, pete cromatice şi acromatice, mai întâi trebuie să mă îndrăgostesc de această lume prin vibraţia murmurată a unei sensibilităţi de excepţie raliată unei realităţi de neatins, pe care eu însumi o caut în lucrurile simple, dar investite cu o oarecare forță expresivă. O lume ce parcă trimite la o poveste dintr-o mie şi una de nopţi. Un alt temei de admiraţie faţă de înălţimea unei imagini artistice învăluită, prin vis, în aventura Șeherezadei.

În timp ce te stropesc cu soluţie nutritivă, mângâindu-ţi petalele delicate, observ ceva ce n-am mai văzut până acum, o construcţie pur subiectivă, cu toate că locuim în aceeaşi poveste şi ne întâlnim zilnic sub forma a două personaje care au o relaţie specială între ele. Observ acea interacţiune dintre determinările succesive ale naturii şi esenţa rară a unui suflet plin de speranţă, cu un bagaj de visuri măreţe, strâns legat de un proces de turnare a unei energii eterne într-o existenţă panteistă.

Leadership: Prezenţa ta într-o ipostază de dulce amintire atestă confirmarea unei entităţi conotative generate de un Creator care se percepe pe sine ca existând independent de orice stăpânire omenească?

Exprimarea unei admiraţii entuziaste faţă de o creaţie surprinzătoare în originalitatea ei organică, şi totuşi atât de complexă, încât poate da naştere la cele mai felurite interpretări, implică ideea unei relaţii mutuale, a unei acţiuni reciproce pe care o regăsim numai în lucrarea lui Dumnezeu. Entitatea generată de un asemenea Creator, cu orizonturi prea largi pentru a fi înţelese de mintea omenească la momentul prezent, se poate afla în una din cele două stări: o solemnitate a frumuseţii pururea vie, aprinsă peste lume, sau o solemnitate a gândirii exprimate printr-un limbaj expresiv ce creează imagini artistice sugestive.

Trandafirul veghează prin ochii artistului orice asemănare între două caractere expresive, căutând în sufletul lumii nu ştiu ce putere de atracţie sub înfăţişarea blândă a unui frumos decor, izvorât din mişcarea potolită şi ritmică a unui penel care a ştiut, anotimp de anotimp, să oprească pe loc, în şoaptă, farmecul unei magii care trece cu bucurie vizuală în direcţia unei opere de artă. El este prezent ca produs al finalităţii operei de artă în cuvintele pictorului Li Rihua, citat de Simona Popescu în romanul Exuvii:

„În pictură, important este să ataci subiectul cu discernământ, adică să înţelegi că, în conturul formelor, deşi urmăreşti un rezultat desăvârşit, toată arta execuţiei stă în notaţii fragmentare şi în întreruperi... Pensulaţia se întrerupe pentru a se descărca de subînţelesuri.”

Leadership: Îţi este uşor să te implici în demersul naturii prin extensia inteligenţei artistice, aliniindu-ţi „trăirea de sclipire” la conţinutul unei mesaj care îţi împlineşte cu adevărat sufletul?

Cu ce gând mă întâmpini ori de câte ori mi te adresezi cu atâta sinceritate, ca printr-o simplă aplicare a unei funcţii de cunoaştere şi revelaţie? Ecoul cuvintelor tale, le-am regăsit întâmplător, aşa cum se întâmplă când pictorul își mai trece o dată pensula peste amestecul de vopsele și atinge apoi cu delicateţe pânza plină de alegorii subtile, în vederea exprimării unui punct de vedere apropiat de mesajul lui Dumnezeu: „Fii impecabil în tot ceea ce ai mai generos de arătat ! ”

Există în magia acestor cuvinte sensibile, atât de simple, dar care dezvăluie atât de multe, o anumită splendoare, posibilitatea vizualizării unei descrieri succinte a tonurilor unui pictor dăruit cu arta penelului. Tonuri liniştite, senzuale, calde, pentru ca atmosfera din jur să nu mă copleşească, precum roșu, portocaliu și galben. Combinaţia asta nu dă greş niciodată !

Nobleţea ta, remarcându-se prin simplitatea suprapusă unei fragilităţi trăită în mod genuin, ca la vederea unui tablou pictat cu duioşie, absoarbe o cantitate apreciabilă de spirit din imaginea unei fiinţe înzestrate cu o intensitate proustiană a simţurilor. Frumuseţea ei izbitoare, dincolo de convenţional, rezidă din efectul rememorării unei existenţe anterioare care revine mereu în atenţia mea. Un fel de manifestare a unei dorinţe nerostite prin intermediul unei game largi de sentimente, dar fără publicitate, pur şi simplu printr-o înţelegere a autenticităţii ca trăire pură.

Ori de câte ori visez la o viaţă nouă alături de cineva drag, care să-mi semene cu adevărat, cineva cu mare impact de imagine, nu uit să-mi decorez viziunea unei noi experienţe de pictură cu sentimentul frumuseţii inegalabile, independent de toate convenţiile pe care se întemeiază prejudecăţile în materie de tinereţe, de strălucire şi eleganţă.

Nobleţea este o descifrare a vieţii noastre prin graţioasa glosă a condiţiei de poet, de artist, de savant, aşadar o asumare a privilegiului de a aparţine destinului unui Creator care se percepe dependent de posibilitatea de a recupera eternul de dincolo de materie, prin spiritualizarea unei viziuni ideale.

În ultimele lucrări create cu dărnicia unei suite de momente de neuitat, par să reînvii spiritul unei eleganţe clasice în ceea ce priveşte folosirea comparaţiilor, simbolurilor şi metaforelor în interiorul unei mişcări a timpului, despre un produs viu, activ, acesta reușind să imprime propria sa personalitate creatoare, mereu în transformare, pe pânza amintirilor vii. Ochii aţintiţi asupra frumosului posedă dimensiunile unei obsesii misterioase, acolo unde alţii nu o văd: pura cunoaştere a unei fiinţe din afara timpului.

Dar am avut tot timpul lângă mine, binecuvântat cu toate cele de folos picturii, cu peisajele unei geografii interioare, simplitatea unui suflet atât de rar, vesel, dornic să arate lumii esenţa lui. Alteori find copleşit de tristeţi, de deznădejdi, învolburat. Cu toate astea, reuşind să trăiască în pace şi linişte. Rareori se întâmplă să-ţi cadă în inimă o conștiință atât de ingenuă.

Obiectivând ceea ce trăiesc de fiecare dată în interior şi transformându-mă într-un purtător de echilibru al spiritului şi al universului, de dincolo de rigorile timpului, încerc să redau o parte a lumii care, pe bună seamă, capătă proporţiile unei călătorii iniţiatice într-o poveste cu multă învăţătură, în care se ascunde şi o comoară nepreţuită.

Marea afirmare în lumea artei se cântăreşte prin ceea ce doreşti să te reprezinte în tot ceea ce te face unic, la nivel de simplitate suprapusă unei fragilităţi trăită în mod genuin.

Lumea văzută în prezenţa trandafirului este tot atât de largă precum lumea plămădită din ţărână la atingerea Creatorului, simbolizând unirea dintre două entităţi asemănătoare prin evoluţia artei ce are un parcurs sigur spre perfecționism: o entitate numită continuu “spaţiu-timp”, actualizată printr-un determinant The Traveller, şi o entitate numită “vitalitate a gândirii deschisă noului”.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate