ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Lumina palidă a apusului

On Decembrie 08, 2010, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Dedică-te dezvoltării depline a celor din jurul tău, ghidându-i spre o devenire superioară atunci când se află la apusul propriei lor "poveşti".

Nimeni nu poate să dobândească succesul deplin dintr-o dată. Vine un moment delicat în viaţa fiecărui om, un fel de test aş spune, în care îi este încercată credinţa în propriile capacităţi şi forţe, chemarea vocaţională, un fel de test care îi măsoară probabilitatea obţinerii succesului.

Cred că celebrul scriitor american Stephen King ştie mai bine ca oricine cum se obţine succesul, dar totodată cred că cunoaşte foarte bine şi reţeta pentru un eşec sigur. Încă de pe vremea când era copil a aspirat la o carieră de scriitor. A scris. Şi a tot scris. A creat. Şi a tot creat. Zilnic câte o poveste scurtă inspirată din viaţa sa de zi cu zi. Cariera lui urma o traiectorie ascendentă.

În cele din urmă el s-a hotărât să scrie un roman cu totul special, pe care mai apoi să-l trimită spre publicare, roman care – gândea el – avea să-l propulseze definitiv în rândul scriitorilor de valoare. L-a întitulat "Carrie". Ideea era originală, era produsul minţii lui, nicidecum o prelucrare a ideilor altora.

Gândurile îi erau concentrate în întregime la succesul pe care l-ar putea avea dacă romanul lui va deveni cunoscut. Până în clipa când – fatalitate - s-a produs "deflagraţia". Fiindcă romanul nu avansa deloc, l-a aruncat la gunoi. Considera că era un pocal de speranţe deşarte.

Momentul acela delicat despre care am precizat la început, momentul acela în care simţi că nu mai poţi, că nu mai ai gaz, în care simţi că nu mai eşti tu, momentul acela în care, cuprins de un sentiment de tristeţe îţi spui că strădania ta este de prisos – a survenit şi în viaţa lui Stephen King.

"Carrie" era pe cale să rămână o amintire. Iar cariera lui era pe cale să apună.

"Ai ceva de valoare aici, vorbesc serios!"

Doamna Tabitha King (Tabby), soţia celebrului scriitor, a zărit manuscrisul aruncat la coşul de gunoi. Fiindcă nu se îndoia de talentul lui Stephen, l-a recuperat şi l-a citit. I-a plăcut atât de mult, încât l-a convins să-l ducă la bun sfârşit. Căci voia cu orice preţ să afle cum se termină. Şi, mai mult decât atât, s-a oferit să-l ajute.

I-a spus lui Stephen, zâmbind în felul ei atât de fermecător: "Ai ceva de valoare aici, vorbesc serios!"

Este evident că Tabby ştia despre soţul ei mai mult decât ştia el însuşi despre sine, şi despre "pocalul de aur" care se ascundea în manuscrisul său. Căci, după ce Stephen a terminat de scris "Carrie", concernul editorial Doubleday l-a acceptat spre publicare, iar New American Library a cumpărat drepturile ediţiei de buzunar cu suma record de 400.000 de dolari. Declicul s-a produs. Stephen şi Tabby King erau bogaţi. Dar adevărata recompensă a fost faptul că, de atunci înainte, Stephen şi-a putut consacra viaţa exclusiv creaţiei literare.

Leadership: Poţi să restabileşti echilibrul dintre realitatea pe care oamenii o dezaprobă şi idealul de perfecţiune pe care îl pot atinge?

O imposibilitate de apreciere a ceea ce este cu adevărat relevant pentru a asigura o productivitate maximă, o mobilitate personală sau profesională eficientă, drept o străpungere a nivelului de rezistenţă fixat de oameni în momentele lor de nesiguranţă, ce le poate compromite statutul de creator, face ca imaginea leadershipului să fie complet compromisă.

Tind să cred că una dintre tendinţele de dezvoltare a leadershipului este cea de monitorizare şi evaluare a indicatorilor de rezultate ai activităţii de producere a excelenţei persoanelor din jur. Constând în caracterul temporar al imaginii pe care ţi-o formezi despre ele până să ajungi să le cunoşti, şi o altă imagine, cea pe care o ai după ce le cunoşti foarte bine.

Se întrevăd, tot mai mult, posibilităţi clare de expansiune a leadershipului în sfera vieţii personale a oamenilor, nu în sfera activităţii organizaţionale. Se întrevăd vaste posibilităţi de expansiune a percepţiei despre oameni, prin reproducerea realităţii cu obiectivitate perfectă şi sub toate aspectele sale, după diferite criterii de evaluare a muncii şi a importanţei ei, cu ajutorul leadershipului şi a opţiunilor lui de reglare a influenţei.

Dar mai ales prin intermediului modelului tău de a te raporta la realitatea din sufletul lor, la puterea lor de se reface, de-a se situa deasupra tuturor slăbiciunilor. Deci, prin creşterea gradului tău de adaptabilitate la condiţiile lor de funcţionare.

Am impresia că în privinţa formelor de cunoaştere umană, fără a ajunge la o rezolvare completă a ceea ce-l frământă pe om, împingându-l la fapte nesăbuite pe care le poate regreta ulterior, liderii nu deţin o experienţă prea bogată, izvorâtă din existenţa unei vaste arii de competenţe, ce-şi propun pătrunderea într-o zonă discretă, de ataşament faţă de importanţa sau utilitatea pe care omul o acordă propriei sale creaţii.

Leadership: Entuziasmul izvorăşte din tine însuţi sau trebuie ca cineva să ţi-l alimenteze?

Competentă, în stare să facă toate aranjamentele posibile cu eficienţă, şi înzestrată cu o mare putere de convingere şi influenţă. Într-un cuvânt, Tabby. Ea l-a determinat pe soţul ei să se simtă din nou avântat în demersurile sale. Ea a fost, şi încă mai este, partenerul lui numărului unu. Totdeauna când lui Stephen i se pare că timpul nu este de partea lui, sau că este un nimeni în lumea valorilor, Tabby este lângă el să-i amintească faptul că ceea ce simte el e doar o situaţie de moment, că nu e un capăt de lume, şi că totul va fi bine din nou.

Succesul lui Stephen se datorează faptului că este înconjurat de această imagine liniştitoare indusă de soţia lui, care are mare încredere în el şi îl susţine mereu.

Leadership: Eşti o persoană cheie în viaţa celorlalţi oameni?

Entuziasmul nu izvorăşte din tine însuţi – totdeauna trebuie ca cineva să ţi-l alimenteze. Este important să ai lângă tine o persoană care să vadă altfel lucrurile, mai clar, şi care să decidă să te ajute; o persoană care în adâncul sufletului crede în tine şi în cauza ta, şi care este dornică să te susţină. E o strategie foarte deşteaptă să ceri părerea unei persoane cheie, care într-adevăr este în măsură să ştie ce este mai bine pentru tine înainte să iei o decizie.

Lumina palidă a apusului îl pătrunde la un moment dat pe fiecare om care munceşte, care are vise şi dorinţe de împlinit. Şi tu vei fi cuprins, într-o bună zi, de sentimentul că strădaniile tale au fost de prisos. Şi tu vei fi străbătut de acea misterioasă forţă care le pune la încercare tuturor oamenilor valoroşi voinţa şi tăria de caracter. De aceea este atât de important să ai în preajma ta un partener care să-ţi amintească de fiecare dată când te afli la ananghie: "Ai ceva de valoare aici, vorbesc serios!"

Numai cel înzestrat cu calităţi de lider are capacitatea de a te susţine şi de a-ţi da imboldul necesar pentru a-ţi continua cariera atunci când te afli pe o traiectorie descendentă. El este un adevărat mentor pentru tine şi are puterea de a-ţi întârzia "lumina palidă a apusului".

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us