ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Lupta îndoielilor împotriva convingerilor

On August 06, 2010, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Câştigă votul de încredere al oamenilor, asigurând un echilibru între sentimentele lor cele mai profunde şi realitatea înconjurătoare.

O scenă neaşteptată se petrecu în camera bolnavei, încuiată cu atâta grijă. Valentine rămăsese singură. Din nou o cuprinse febra. Era pătrunsă fără încetare de aceleaşi gânduri şi presimţiri, că va muri. De aproape zece zile starea ei de sănătate era tot mai îngrijorătoare.

Deodată i se păru că aude un foşnet ciudat. De după uşă se ivi un chip omenesc. Dar în starea în care se afla nimic nu o mai putea mira. Era conştientă că toate nălucirile care o înconjurau se datorau delirului. Din pricina febrei se obişnuise pe deplin cu aceste apariţii. Îşi aminti că mijlocul cel mai bun pentru a face să dispară nălucirile supărătoare era să bea medicamentul.

Leadership: Poţi să dai un nou sens propriei creaţii, asumându-ţi rolul de protector necondiţionat după formula: "Fii la vedere fără să stârneşti suspiciuni" ?

Valentine îşi întinse mâna ca să ia paharul de pe vasul de cristal, unde ştia că se afla. Dar, în acest timp, apariţia făcu încă doi paşi spre pat, mai repezi, şi luă paharul înainte ca fata să se atingă de el. Fantoma privi băutura ca şi cum ar fi vrut să vadă cât e de străvezie şi de limpede.

- Nu striga si nu te teme, îi spuse Contele de Monte Cristo. Nu păstra nici măcar în fundul inimii vreo licărire de bănuială sau vreo umbră de nelinişte.

Valentine nu ştia ce să spună. Se temea de glasul nălucii, care era o realitate.

- Ascultă-mă bine. De patru zile veghez asupra dumitale şi te ocrotesc. Am stat ascuns în spatele uşii în fiecare noapte. Am văzut oamenii care veneau la dumneata, alimentele care ţi se pregăteau şi băuturile care ţi s-au dat. Când băuturile mi se păreau periculoase îţi goleam paharul şi înlocuiam otrava cu o băutură binefăcătoare, în stare să circule viaţa prin vine în locul morţii ce ţi se hărăzise.

Creaţia cea mai valoroasă a unui vrăjitor este misterul cu care poate învălui totul în încercarea de a schimba evenimentele prestabilite. El are putinţa de a se înălţa deasupra legilor destinului, într-o evidentă atitudine de aşteptare a momentului potrivit pentru a-şi impune starea de putere, reprezentată prin viziunea pe care o propune despre viaţă.

Leadership: Faci apel la cea mai atentă judecată de care eşti capabil ca să înconjuri ceea ce ţi se întâmplă într-un context de interacţiune directă cu tot ce există într-un orizont de semnificaţie mai larg?

Ora criminalilor. Pendulele sunară miezul nopţii. Contele de Monte Cristo ştia ce urma să se întâmple, aşa că îi spuse repede fetei, înainte de a se ascunde în spatele bibliotecii:

- Să nu faci niciun gest Valentine, să nu rosteşti niciun cuvânt. Trebuie să te creadă adormită. Altfel te va ucide înainte să-ţi vin în ajutor.

Clanţa scrâşni şi uşa se răsuci în balamale. Podeaua scârţâi în cealaltă parte a încăperii. Cineva se apropia de ea. Tremurând, neliniştită, cu inima strânsă de o groază nespusă, Valentine îşi adună toate puterile şi se prefăcu adormită. Dar atunci când auzi cum persoana necunoscută îi toarnă picăturile de otravă în pahar, a îndrăznit să întredeschidă pleoapele. Femeia, criminala, era chiar doamna de Villefort, mama sa vitregă.

Semnificaţia pe care o atribui evenimentelor care intervin în cursul vieţii tale este ancorată în apropierea efectelor de anvergură ale schimbului dintre ceea ce poţi păstra bun în lumea ta interioară şi cea exterioară, fără a o alimenta cu suferinţa imposibilităţii de a determina o nouă judecată pe fondul cauzei.

Leadership: Îndrăzneşti să scoţi la lumină ceea ce te defineşte cu adevărat, în încercarea de a te înfăţişa lumii că o reflexie a previziunii evenimentelor care ţi se desfăşoară în cale?

Există două feluri de oameni: cei care vor să ucidă, şi cei care vor să salveze, cei care vor să facă răul şi cei care vor binele. Tu din care categorie faci parte?

Contele de Monte Cristo a salvat-o pe Valentine de la moarte, veghind asupra ei ca un înger păzitor. Numai el o putea salva şi numai el a salvat-o. El a ştiut să prevadă toate comploturile, ghicind toate mişcările duşmanilor săi.

Ce au în comun toţi marii lideri? Au puterea de a prevedea evenimentele, de a le analiza şi de a le aborda într-un mod pragmatic și realist, într-un mod mai adecvat provocărilor viitoare. Dar nu numai atât. Ei sunt capabili să-i convingă pe oameni că sunt de partea lor, spulberându-le toate îndoielile.

Valentine a avut îndoieli la început cu privire la salvatorul ei, dar acestea au fost rapid spulberate. Prezenţa lui puternică i-a înlăturat neîncrederea pe care i-o insuflase iniţial prin apariţia lui misterioasă.

Cu minunata lui putere de pătrundere, Contele a înţeles tot ce se petrecea în sufletul fetei, dar a găsit metoda adecvata de a aprinde în ea o luminiţă de speranţă, determinând-o să creadă în devotamentul său. Avându-l alături pe conte, Valentine putea dormi cu încrederea unui înger culcat la picioarele Domnului.

Ceea ce defineşte un vrăjitor este că poate să repare drumul care uneşte emoţia izvorâtă din veridic cu imaginea izvorâtă dintr-o viziune extinsă dincolo de limita realului.

Sentimentele profunde pot ignora realitatea, iar realitatea poate să îngheţe orice sentiment.

În leadership contează să fii un factor de încredere nu numai din punct de vedere profesional şi comportamental, ci şi din punct de vedere emoţional şi spiritual.

Trebuie să asiguri un echilibru între sentimentele cele mai profunde ale oamenilor şi realitatea înconjurătoare. Adică să împiedici sentimentele lor să câştige teren în faţa realităţii, şi în acelaşi timp să te asiguri că realitatea nu-şi pune prea adânc amprenta asupra sentimentelor lor.

Leadership: Poţi să asiguri un echilibru între realitate şi sentiment, în ciuda unor aparenţe dezarmant de dure care, în fapt, ascund o taină greu de tâlcuit?

Leadershipul ţine de capacitatea de a construi relaţii de calitate cu oamenii. Ca să-i inspire Valentinei un puternic sentiment de securitate Contele a trebuit să ia atitudine, s-o convingă de puterea lui, să o determine să-si păstreze o atitudine pozitivă. Şi numai tenacitatea şi curajul i-au fost aliaţi în acest demers. El a trebuit totodată să citească ce i se petrece fetei în adâncul inimii şi să-i înlăture orice fel de îndoială cu privire la persoana sa.

Liderul joacă un rol important în viaţă oamenilor, rolul salvatorului. Iar curajul său este, fără nicio îndoială, molipsitor. Dar în faţa celor mai mulţi ochi, liderul poate să pară rece, şi această răceală poate fi luată drept o expresie a ostilităţii, stârnind frica şi neîncrederea. Dimpotrivă, o atitudine proactivă cât şi un limbaj persuasiv pot influenţa în bine oamenii, care vor da un randament mai bun.

Dacă vei anticipa şi dacă vei reuşi să contracarezi efectele negative ale evenimentelor care se produc asupra persoanelor sau grupurilor vulnerabile, leadershipul tău va câştiga teren.

Ultima luptă a îndoielilor împotriva convingerilor se dă atunci când încerci să scoţi la iveală o realitate ascunsă în spatele unor aparenţe de normalitate.

Concluzie: Dacă vrei să ai succes în leadership, trebuie să faci două lucruri mai presus de orice: să îndepărtezi orice îndoială a oamenilor asupra capacităţii tale de a conduce şi să te asiguri că eşti recunoscut drept o resursă importantă de încredere.

Câştigă votul de încredere al oamenilor, asigurând un echilibru între sentimentele lor cele mai profunde şi realitatea înconjurătoare.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate