ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Magicianul (II)

On Noiembrie 16, 2010, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Interpretează-ţi în mare taină rolul, astfel încât să te transformi dintr-o persoană insignifiantă într-una cu mari calităţi de lider.

Deseori când mergeam cu prietenii în oraş îmi plăcea să mă pierd în mulţime, să plec de lângă ei fără ca vreunul să-şi dea seama, să mă fac nevăzut scurtă vreme ascunzându-mă în cele mai retrase locuri, ori pornind-o pe străzile scurte, nepavate, fără nume, ca apoi să revin brusc lângă ei. Făceam totul cu mare discreţie, pentru a evita orice fel de neplăceri.

Aveam totul plănuit. Ştiam ce voiam, şi ştiam să manipulez lucrurile – le aranjam atât de bine, astfel încât să fie numai în avantajul meu. Uneori pierdeam ceasuri întregi încercând să intuiesc traseul din ziua următoare, bineînţeles plănuind cu discreție fiecare pas. Deseori, ca planul să iasă bine, chiar eu propuneam traseul pe care urma să-l parcurgem; în felul ăsta îmi asiguram o cale de dispariție fără prea mari dificultăţi.

E straniu cât de mult puteam să schimb o situaţie, având în vedere cât de puţin conta pentru prietenii mei absenţa mea, preţ de câteva momente. Felul foarte inspirat şi original în care acţionam, felul calculat în care plănuiam fiecare detaliu, oricât de mic, de la care pornea întreaga operaţiune şi până la finalizarea ei, toate astea mă făceau să mă simt mândru, împlinit dintr-un anumit punct de vedere, mă făceau să mă simt creativ şi îndemânatic.

Simţeam că mă depăşesc pe mine însumi, simţeam că sunt altfel decât ceilalţi, simţeam că mă situez cumva deasupra lor. Căci descoperisem secretul transformării – puteam să devin "invizibil" scurtă vreme – iar asta era o mare realizare pentru... un viitor magician.

Leadership: Poţi să interpretezi un rol de asociere cu ineditul unei abordări bazate pe confidenţialitate, care se află în relaţie cu rolul de "utilizator final" al unei autorităţi ireale?

Apoi totul amuţi. Nicio mişcare, niciun zgomot nu trăda prezenţa cuiva pe scena semi-întunecată. Pe chipurile spectatorilor, mai ales a celor din primele rânduri, era aşternută neliniștea şi tensiunea. Numai magicianul stătea nepăsător undeva, într-un colţ al scenei, în umbră, privind toată acea frământare din sufletul spectatorilor căreia i-a dat naştere cu bună ştiinţă, procedând ca un maestru care ştie în fiecare moment ce să facă.

Spectacolul atinsese punctul culminant. Magicianul se făcuse nevăzut, se transformase într-o fiinţă invizibilă, într-o fantomă pe care deşi nimeni nu o putea vedea, ea nu înceta cumva să existe. El putea vedea totul, dar nimeni nu-l putea vedea pe el, chiar nimeni, căci îşi regizase "dispariţia" cu mare discreţie. Era acolo, chiar în faţa spectatorilor, învăluit într-o umbră căreia nu-i scăpa nimic din ochi. Dispăruse într-un mod cu totul senzaţional, ascunzându-se în cel mai retras loc, iar acum trebuia să reapară.

Totul trebuia făcut în mare taină, cu mare prudenţă, pentru a evita orice fel de neplăceri. Era o chestiune de moment, de agerime a minţii, nu doar a trupului. Dar dacă pentru un magician totul este cât se poate de bine calculat, şi fiecare etapă a spectacolului minuţios pregătită, pentru majoritatea spectatorilor părea un mister. Un singur ochi poate vedea mai bine decât mai mulţi.

Leadership: Înainte să ajungi să interpretezi un rol mare, începe să dai viaţă unui personaj !

Şi tu poţi fi un om deosebit, un magician, sau un lider, dacă reuşeşti să te diferenţiezi de ceilalţi oameni din jurul tău şi dacă găseşti o formulă prin care să te propulsezi în faţa lor. Dar pentru asta trebuie să aranjezi atât de bine lucrurile încât să fie numai în avantajul tău, plănuind fireşte fiecare mişcare strategică. Asta depinde de capacitatea ta de previziune şi de intuiţie, adică ţine de înţelegerea limpede şi chibzuită a acţiunilor pe care e necesar să le întreprinzi pentru a-ţi făuri propriul personaj care să te reprezinte şi pe care să-l dezvolţi până la punctul la care va putea oferi multă valoare lumii.

Leadershipul este ca un spectacol de magie: îl regizezi singur şi îl prezinţi singur (chiar dacă ai o echipă foarte bună în spate), punându-ţi în valoare propriile creaţii, propriile idei şi scenarii – spectacol care poate impresiona şi emoţiona la nivele diferite oamenii, în funcţie de "miracolele" pe care le produci.

Ca lider, tu interpretezi rolul principal în propriul tău "spectacol de magie", un rol care poate fi pozitiv sau negativ, bun sau greu de suportat, creativ sau mai puţin creativ. Dar dacă nu impresionezi printr-un nivelul interpretativ superior atât din punct de vedere al calităţii cât şi al profesionalismului, şi dacă nu ai capacitatea să creezi miracole, atunci nu vei reuşi să dai leadershipului tău o valoare prea mare şi nu vei putea să te ridici la înălţimea rolului tău.

Leadership: Abilităţile tale din background îţi pot asigura un avantaj semnificativ în relaţia cu folosirea mijloacelor de expresie artistică considerate o variantă de conflict de rol?

Dacă crezi că nu eşti pregătit pentru un rol mare, te înşeli ! Dacă cei mai mulţi oameni nu văd în tine un viitor lider, arată-le că ochii tăi văd mai bine ca ai lor. Creează-ţi propriul tău personaj, şi propriul tău spectacol - eveniment care va marca o treaptă ascendentă în cariera ta.

Calităţile şi abilităţile tale din background (cele care nu sunt afişate în mod public sau în totalitate, ele putând fi doar interpretate subiectiv şi înţelese vag de ceilalţi) îţi vor asigura un avantaj asupra altora, fără să ai aceeaşi pregătire ca a lor. Însă trebuie să fii inspirat şi original, creativ şi îndemânatic şi să ai dorinţa să te depăşeşti pe tine însuţi. Trebuie să înveţi singur să manipulezi lucrurile – să le aranjezi atât de bine astfel încât să fie numai în avantajul tău.

Un lider îşi pune în practică abilităţile şi competenţele, influenţând puternic lucrurile. Şi devine apreciat după "nivelul interpretativ" la care se ridică.

Leadershipul are aceleaşi ingrediente ca şi un spectacol de magie – diferă doar scopul şi locul în care se îmbină ele. Între leadership şi un spectacol de magie nu există diferenţe prea mari, ele având în comun un lucru care le uneşte definitiv: miracolul unei prezenţe pline de sevă, de originalitate, de optimism şi energie pozitivă, de inspiraţie, o prezenţă captivantă prin felul în care îşi interpretează rolul.

Mijloacele de expresie artistice poate fi considerate o variantă de conflict de rol atunci când procesul creator care pune în prim plan natura individului sub forma unei anumite identităţi, alături de un subiect puternic, nu corespunde unei prestaţii care asigură controlul situaţiei sau a persoanei în cauză care întreţine atmosfera spectacolului.

Cât de complexă este magia pe care o produci încât să poată fi controlată fără efecte secundare la nivel de profunzime a trăsăturilor şi destinului personalității tale?

Concluzie: Se spune că în raniţa fiecărui soldat zace bastonul unui mareşal. Prin analogie se poate înţelege că oricine se poate transforma dintr-o persoană insignifiantă într-una cu mari calităţi de lider, şi putem asista la miracolul apariţiei unei prezenţe pline de sevă, la apariţia unui personaj deosebit care să pună lucrurile în mişcare pe drumul cel mai bun pentru realizarea scopurilor propuse.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate