ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Magicianul (III)

On Ianuarie 04, 2011, in Lideri şi Atitudine, by Neculai Fantanaru

Odată ce deţii tehnica interpretării unui rol, vei putea să profiţi mereu de pe urma meşteşugului tău.

Magia. A fost singurul lucru pe care l-am priceput foarte bine, încă de la început. S-a întâmplat cu mai bine de zece ani în urmă, când am urmărit desenul animat "Sport Billy". Nu auzisem niciodată de Harry Houdini sau de David Copperfield. Însă Sport Billy îi întrecea pe amândoi în ceea ce priveşte arta de a-şi folosi resursele ca un mijloc de influenţare şi control. "Armamentul" său consta într-o gentuţă fermecată din care scotea tot felul de lucruri, care mai de care mai interesante şi mai surprinzătoare, care îl ajutau în cele mai grele momente.

Omul care sunt în prezent, plin de secrete, stăpânit de aspiraţii uriaşe, s-a născut atunci, în clipa în care am simţit ce poate face magia, în clipa în care am simţit că sunt în stare să ocup un loc aparte în mintea oamenilor dacă deţin "instrumentul" potrivit.

Aveam să devin sclavul pasiunii mele: magia, înclinaţia spre o sinceră recunoaştere a forţelor revendicate de un catalizator denumit generic: momentul total de a pune la îndoială ceea ce crezi. De atunci mă folosesc mereu de ea.

Leadership: Eşti congruent cu ceea ce transmiţi prin iluzie atunci când relevanţa poziţiei tale spre absolut este maximă?

Regizorul neîntrecut al spectacolului. Magicianul intră în scenă cu torba plină de reptile veninoase şi începu spectacolul. Se porni să răsucească şerpii, pe cei mai mari ca şi pe cei mici. Oricare din cele cinci reptile inspirau o frică teribilă în spectatori, care priveau cu nelinişte şi teamă jocul. Apoi, cu ajutorul unui clopoţel ce scotea un sunet ascuţit şi foarte enervant, magicianul întărâtă şerpii.

La un moment dat, şarpele cel mai mare se repezi la cel mai mic şi-l muşcă, apoi îl înghiţi. Semăna cu celebra scenă din Biblie, când şarpele lui Moise i-a înghiţit pe şerpii celorlalţi magi. Magicianul îl apucă de coadă cu o mână, iar cu cealaltă îl prinse de gât cu grijă, într-un anumit fel, încât şarpele îşi deschise larg gura. Atunci magicianul scoase din gura reptilei o eşarfă verde-albăstruie. Aruncă eşarfa în sus, cu boltă, iar aceasta pluti lin în jos. În momentul când atinse podeaua scenei, ea se transformă instantaneu într-un porumbel, care îşi luă brusc zborul.

Miracolul s-a produs. Spectatorii aplaudară cu admiraţie. Absolutul a fost atins prin extazul cu care ei se lăsau cuceriți de o nouă tentație. Relevanţa poziţiei mele spre absolut a fost maximă atunci când am realizat că sunt dependent de relația "tensiune crescută - răspuns" pe care spectatorii au trăit-o individual, trecând pe rând prin aceste momente de suspans şi spectaculoase întorsături de situaţie.

Leadership: Experimentezi în mod constant acea consecinţă a separării de "Cine eşti dincolo de ceea ce crezi că eşti de fapt"?

Îţi cunoşti rolul şi limitele de competenţă? Meritul principal al unui magician este acela că ştie să-şi interpreteze cu o măiestrie desăvârşită, cu o consecvenţă uimitoare şi cu o remarcabilă autenticitate rolul. Secretul spectacolului de magie constă în profunzimea cu care el abordează fiecare număr de magie, direcţionând atenţia publicului prin atitudinea sa, prin reacţiile sale, spre ceva anume.

Aşa cum un magician sparge repede gheaţa, făcându-i pe spectatori să stea cu sufletul la gură, apoi să se ridice şi să aplaude numărul său de magie, aşa cum un pictor delimitează obiectele prin culoare, oferind o treptată pierdere a contururilor, aşa cum o poveste îi ajută pe spectatori să empatizeze cu personajele - tot aşa şi liderul, în "spectacolul său de leadership" se remarcă deopotrivă prin profunzimea ideilor sale, dar şi printr-o desăvârşită măiestrie în zugrăvirea personajului său.

Consecinţa separării de "Cine eşti dincolo de ceea ce crezi că eşti de fapt?" este o revenire la identitatea care te-a consacrat ca artist individual – unul care a creat o operă unică a cărei valoare rezidă din expresia activităţii creatoare, nu o improvizație de mare efect care prelungeşte manipularea psiho-emotională a celor neavizaţi, starea de transă în care fiinţa umană este deconectată de la raţional.

Liderul este cel care pune bazele "spectacolului de leadership", este şi regizor şi scenarist, şi producător, şi interpret. El trebuie să ofere un spectacol de calitate, încât să fie acceptat pentru însuşirile sale creatoare.

"Spectacolul de leadership" este important pentru performanţa unui lider, pentru nivelul interpretării rolului său. Dacă el nu reuşeşte să transpună în realitate dorinţele generale ale oamenilor şi să păstreze viu interesul lor, dacă nu-şi joaca rolul ca la carte, cu o maturitate uluitoare şi dând dovadă de calităţi interpretative speciale, atunci spectacolul său nu va avea viaţă lungă. Iar publicul se va feri să asiste la următoarele sale reprezentaţii.

Ceea ce te reprezintă ca artist al scenei nu este performanţa cu care interpretezi rolul magicianului, ci magia cu care creezi un subiect de analiză: „Ce înseamnă asta pentru tine?” care stârneşte mai mult curiozitatea şi latura participativă a oamenilor.

Odată ce deţii tehnica interpretării unui rol, vei putea să profiţi mereu de pe urma meşteşugului tău. Aşa cum un magician, odată ce si-a însuşit secretele magiei le foloseşte din nou şi din nou în spectacolele sale, oriunde în lume, tot aşa şi liderul, îndată ce învaţă maniera de a-şi interpreta rolul, îl va putea interpreta oriunde şi oricând. Ia în considerare acest aspect dacă vrei să ai succes în leadership.

Şi tu eşti un artist. Ai idei şi competenţe suficient de adecvate ca să joci rolul unui "magician". În leadership, magia cu care îţi joci rolul îţi poate aduce succesul sperat. Pentru ca abilităţile tale să fie lăudate la scenă deschisă, imprimă oamenilor senzaţia de spectacol. Transformă-te într-o personalitate puternică, într-un regizor capabil să polarizeze interesul spectatorilor. Regizează o piesă în care să joci cu măiestrie un rol mare. Pregăteşte o scenă în care să străluceşti. Şi încearcă să profiţi cât poţi de pe urma meşteşugului tău.

Concluzie: Leadershipul poate uneori oferi un spectacol memorabil. Acest lucru se poate realiza de către un lider care are aptitudini, abilităţi şi competenţe adecvate, care are dorinţa permanentă de a-şi desăvârşi arta. Odată ce va deţine "tehnica" interpretării rolului pe care şi l-a impus să-l joace în "spectacolul leadershipului", va putea profita mereu de pe urma meşteşugului său şi va fi aplaudat la scenă deschisă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate