ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Mărturia cheie a unei arte misterioase

On Iunie 17, 2018, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

O oglindă convexă plasată în centrul compoziţiei artistice poate face ca orice urmă de dezordine să dispară în spatele unei faţade frumoase.

Am căpătat o grămadă de deprinderi într-o multitudine de domenii, dar numai câtă vreme exista o enigmă de dezlegat într-un real proces de explorare a spaţialităţii unei alte lumi. Asemenea unui artist al visării şi al ficţiunii, îmi imaginam că nu făceam altceva decât să mă joc cu un puzzle intuitiv, un indicator al solidităţii construcţiei unui labirint ce ţinea de realităţile sufleteşti, culminând cu o fermecătoare rătăcire prin zonele picturii.

Asta echivala cu asumarea condiţiei celui ce şi-a dedicat toată atenţia, priceperea şi existenţa în crearea unui univers aflat în expansiune continuă.

Era ca şi când ar fi trebuit să descopăr un concept derivat din genetica moleculară, în urma unei întâmplări care îşi încearcă şansa de reuşită împreună cu acel ”ceva” care așteaptă să iasă la iveală la momentul potrivit. Provocărilor care modelează viaţa le atribuiam valoarea de simbol într-o traducere de excepţie a unei scrieri identificată de cercetătorul Michael Finkenthal cu destinul secret al umanităţii, prezentând un caracter opac, ezoteric, în ciuda unei logici "nebuloase" în argumentaţie, care incită la reflecţie.

Un om care nu reuşeşte să pună bazele unei ştiinţe nu se va putea constitui niciodată el însuşi ca ştiinţă. Încă mă întreb dacă nu cumva în organizarea părţilor lipsă a acestui puzzle trebuie căutate diferenţele genetice dintre orice aspect al creației și Creator, cu care se deschid perspectivele inedite în evoluţionism. Hazardul ocupă din acest punct de vedere un loc determinant în a mă convinge de valoarea unei realităţi care nu aparţine acestei lumi.

Încet, închid uşa în urma mea şi păşesc pe drumul abrupt al unui sentiment ciudat: exist doar în imaginea unei oglinzi fermecate, obţinută prin utilizarea şi manipularea unui univers conceptual dominat exclusiv de instinct.

Acum mă întreb, cu nesfârşita dorinţă de creaţie a pictorului care foloseşte în operele sale modularea cromatică, dacă nu cumva m-am grăbit să generalizez puţinele certitudini pe care le aveam, pornind de la misterul greu de surprins ce sălăşluieşte în firescul unei imagini, de aparentă verosimilitate.

Leadership: Încerci să conferi formei tale de expresie accente de "efect al unui joc de-a suspansul", fără să argumentezi punctele de vedere specifice esteticienilor care conferă lecturii autenticitatea unei mari descoperiri?

Fluidul concentrat al ştiinţei pure, adevărate, în care cred cu toată fiinţa, se scurge printr-un orificiu dat într-un timp mai mare decât altul, într-un alt univers imaginar decât cel reprezentat printr-un fond cromatic de culoare albă, brăzdat de o porţiune mediană cu fond cenuşiu, ca al unei umbre care se culege doar din stele.

Întotdeauna o fiinţă enigmatică, un scriitor plin de forță, un artist încununat de spectaculozitate, îşi încadrează cunoaşterea într-un labirint verificat şi încercat de un spaţiu real, exterior anexat la spaţiul simbolic al unei opere cu adâncire hermeneutică, în atmosfera unui concurs de împrejurări care ridică numeroase semne de întrebare asupra unei existenţe ce îşi aşteaptă resorbţia în cosmic.

Fie şi în treacăt, am ajuns în punctul de maximă iluminare în care artistul utilizează umbra, jocul întunecat al culorilor alb-gri-negru sub forme multiple de manifestare a materiei cosmice, în ilustrarea contrastului dintre recurenţă şi diferenţă ca mijloc de vizualizare a sacrului pe parcursul întregii sale opere.

O oglindă convexă plasată în centrul compoziţiei artistice, sub aspectul derulării unei retrospective a vieţii pentru a trage învăţăminte din trecut, bine plasată într-un microcosmos de obiecte, de atitudini și de relații, declarate sau sugerate, face ca orice urmă de dezordine să dispară în spatele unei faţade frumoase.

Nu poţi să conferi formei tale de expresie accente de "efect al unui joc de-a suspansul" fără să argumentezi punctele de vedere specifice esteticienilor care conferă lecturii autenticitatea unei mari descoperiri.

Încărcat cu semnificaţii simbolice venite din partea unei inteligenţe superioare, dar sensibilă în fiecare moment destinat lecturii atente şi profunde, făcându-mă "să ard mai departe", părând o provocare îmbrăţişată doar de spiritele alese, tabloul pe care îl conturez aici şi acum pare victima unei viziuni înşelătoare, sacrul manifestându-se printr-o atitudine ostilă faţă de principiile supraumane.

Astfel, am încălcat regula proporţionalităţii dintre forţe şi deformaţii ale construcţiilor logice de tipul explicaţiei, analogiei, deducţiei. Cu toate astea, reprezentarea pe care o capătă accepţiunea de substanţă-subiect pare reală.

Leadership: Autenticitatea operei tale conţine o expresie de tipul „concurs de împrejurări” care este foarte conţinătoare şi explicativă pentru ideea „în fiecare clipă mă definesc ca un spaţiu al misterului şi ca un loc al revelaţiei visate”?

O minte provenită din memoria universală, cunoscută drept autorul lui "Mizerabilii", spunea că singurele căi care se deschid în întuneric în faţa deznădejdii sunt ispititoare. Aici este pusă sub semnul întrebării o întreagă investigaţie în jurul reprezentării picturale a sacrului.

În acelaşi timp, artistul din mine porneşte în studierea culorii de la înţelegerea mecanismului percepţiei vizuale ca moment fundamental al existenţei şi al expresiei umane, având ca şi caracter experimental acel labirint al imaginarului în care se pierde omul printre atâtea jocuri de oglinzi, oferind un univers pictural feeric, spaţiu al efuziunilor emoţionale, dar şi al misterului.

Ştiu că sunt la dispoziţia unei argumentaţii care caută să aducă justificări de ordin raţional unor sentimente rămase active într-o zonă a realului neacceptat ca ipoteză de design. Iar un spirit de prim rang artistic, angajat în cercetarea laturii cel mai subtile a semnificaţiei întunericului, ştie să întocmească o întreagă listă de provocări la un dialog care nu are un plan stabilit „a priori”, dar care se structurează pe măsură ce înaintează în discuţie.

Expresia unei culturi artistico-literare şi a unei apartenenţe spirituale la ceva mai măreţ decât marea, cerul sau munţii, este mâna care împinge leagănul unei istorii care se face tablou votiv, facilitând locuirea în universul unei povestiri despre o idee genială. Detaliul cel mai verosimil al anatomiei unui tablou rezidă tocmai din puterea de reflecţie a unei combinaţii dintre două sau mai multe culori secundare, din care rezultă o primară: convingerea unei experienţe interesante.

Adevărata ştiinţă se bazează pe reamintire, plecând de la tărâmul de poveste care merită înţeles şi redescoperit, inducând senzaţia intrării într-un spaţiu al misterului care oferă preţuirea şi nemurirea, până la puritatea unei opere de artă care nu e judecată după logica sau argumentația sa, ci după rezonanța pe care o produce în conştiinţa celorlalţi.

Mărturia cheie a unei arte misterioase este însăşi forma de expresie, energizantă şi eliberatoare, pe care o defineşti şi o utilizezi ca variantă de concept pentru elaborarea unei noi viziuni care face din tine nu doar un artist al ideilor, inspirat de ştiinţele oculte, ci şi un lider al ştiinţei dezvoltării personale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us