Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Materia se supune creatorului ei

On Februarie 01, 2022
, in
Leadership IQ-Light by Neculai Fantanaru

Îți trebuie o viziune clară pentru a te concentra asupra a ceea ce creezi, dar în acelaşi timp trebuie să ai de partea ta imensa masă a materiei care poate să rămână cât mai mult timp în stare “stabilă”.

Citeam demult o carte despre Alfred Nobel, considerat la un moment dat drept unul dintre cei mai îngrozitori criminali din istoria lumii. Uriaşa lui avere a fost adunată din fabricarea unui produs infernal, a dinamitei, care provoca un sentiment de groază tainică oricărui se apropia de casa lui. Milioane de oameni au fost ucişi cu dinamita lui. Dar se uită faptul că dinamita a fost creată nu pentru război, ci pentru alte scopuri: pentru lucrările miniere, portuare, pentru săparea de tuneluri şi alte lucrări care uşurează munca şi viaţa oamenilor.

Dar altceva îmi stârneşte o solidaritate cu domnia sa, un fel împletire a puterii de cuprindere a minţii cu redimensionarea unei realităţi care nu poate fi nici experimentată şi nici numită în mod imediat. Ei bine, Alfred Nobel, sub rezerva unei anumite confidenţialităţi şi a altor măsuri de protecţie, avea sute de substanţe în laboratorul personal din San Remo, Italia. Una mai inflamabilă ca cealaltă, ca un fel de obiecte magice trecute prin foc şi transformate în mod neaşteptat într-un model heliocentric al universului. Şi, evident, substanţele explozibile - printre care “Triazotatul de glicerină” - erau stocate în cantităţi diferite în recipiente destul de nesigure pentru vremea respectivă.

O singură picătură dacă s-ar fi vărsat pe masă ori pe podea, ar fi explodat totul - iar suflul exploziei s-ar fi propagat pe o rază de sute de metri pătraţi. Dar, în ciuda atâtor primejdii, omul de ştiinţă a fost ocolit toată viaţa de orice fel accident. Să fii înconjurat de moarte, şi moartea să stea departe de tine. Să fii protejat de viaţă în orice capcană a morţii. Şi dacă eu însumi aş fi un Creator, şi dacă un asemenea creator ar da măsura tuturor lucrurilor lumeşti printr-o durată a vieţii omului mult mai îndelungată decât cea medie, aş alege să mă angajez într-un maraton care sfidează moartea.

Într-adevăr, trebuie să-mi pun această întrebare: ce gândire poate duce la un rezultat care să mulţumească pe toată lumea, dar care să mă reprezinte şi să mă împlinească cel mai mult pe mine?

Leadership: Relaţia ta cu conţinutul creaţiei tale este adecvată unei gândiri superioare obţinute printr-o adâncire a cunoaşterii într-un sistem determinist ce facilitează parcurgerea unei traiectorii de tip "dublă legătură" ?

Materia se supune creatorului ei, asta este prima lege a ştiinţei. Şi nu oricine ajunge la această performanţă, ci doar de cei care au întreprins o lungă călătorie şi îndelungi căutări. Materia ascultă de cel care ştie s-o mânuiască cel mai bine, ţinând cont de măsura în care creatorul reuşeşte, apelând la ajutorul esenţial al vederii fenomenologice, să înţeleagă această tentativă a gândirii în cadrul filosofiei naturii. Fiinţele sunt formate dintr-o parte a materiei organice, iar viul rezultă dintr-o înaintare necesară materiei.

Acest fapt ne conduce la concluzia că cel ce crede într-un Creator al universului, crede totodată într-o energie omniprezentă, protectoare, tolerabilă, rezistentă. Iar cel care mişcă lucrurile în direcţia voinţei personale este cel care ştie să transforme materia pentru a obține un rezultatul fulminant în două lumi: spirituală şi materială.

Bineînţeles, aici intră în scena nivelul spiritual al puterii. "Bătălia se dă în ceruri", între lumea materiei şi cea a antimateriei, sau având corespondenţă directă între vibraţiile materiei şi ale conştiinţelor curate. Nu între corpuri, nu între proprietăţi fizice. Încearcă, de exemplu, să pătrunzi cu ochi de Creator fiecare lucrul din jur, să însufleţeşti şi să conduci materia din cuprinsul lucrurilor, asigurând parcurgerea unei traiectorii de tip "dublă legătură": între om şi Dumnezeu, între teorie şi cercetare, între suflet şi natură.

Încearcă să dai impuls lucrurilor ca acestea să funcţioneze după voia ta. Încearcă să însufleţeşti orice lucru atribuindu-i o anumită afinitate, investindu-l cu acea calitate de a fi "împăcat cu tine" în planul unei anumite omogenizări de factură spirituală, sau în planul unei dialectici care trebuie să conducă la o universalitate. Poţi?

Leadership: Personalitatea ta poate să-şi facă o dublură în faţa unui transfer de imagine de la creator la receptor, printr-o adecvare a esenţei tale la conţinutul unei existenţe care îşi manifestă măreţia într-o realitate subiectivă?

Este admisibil faptul că un creator se interpune între hazard şi descoperire, între viziune şi eforturi concrete, putând să schimbe deznodământul implacabil ce se conturează la cei ce nu au reuşit să se racordeze la Inteligenţa Materiei Universale. Ca s-o spun altfel, reuşita unui creator nu este doar o imagine a vreunei descoperiri, ci exprimă o realitate la scară microscopică, unde materia este doar exprimarea misterioasă a unei voinţe suverane.

Vă amintiţi de Prospero din opera lui Shakespeare, care fusese ducele Milanului? Prin mijlocirea vrăjilor şi a altor forme de magie, el putea să ordone materiei, putea să răpească oricui puterea de a i se împotrivi. Având supuse voinţei sale cele mai puternice duhuri, el putea să pornească după voie vânturile şi valurile mării. Din porunca sa, se stârni o furtună cumplită, în mijlocul căreia însăşi corabia duşmanilor săi a fost zdruncinată teribil, dar cu toate acestea el rânduise în aşa fel materia, încât nimeni de pe vas să nu fie vătămat. Planurile sale îndrăzneţe se puteau transforma oricând într-un angajament care sfida moartea. Aşadar, Prospero pătrundea în toate, însufleţea şi conducea orice lucru din cuprinsul materiei, formând în întreaga materie orice existenţă individuală.

Prospero nu este un simplu personaj de poveste, el reprezintă esenţa non-materială a unui creator desăvârşit.

Spunându-vă acestea, ţin să-mi recunosc o anumită realizare: ştiu să construiesc o imagine în care forţa lucrurilor, aşa cum este ea rânduită şi de neînţeles, se combină cu veşnica mişcare a materiei pe toată durata confruntării cu mine insumi, manifestându-se ca reprezentare a unei voinţe înalţe în credinţă.

O parte importantă a leadershipului este forma relativă a creaţiei pe care o experimentezi în “ascunsul” unei lumi care înfăţişează realitatea prin surprinderea esenţei non-materiale a unui creator desăvârşit.

Materia se supune creatorului ei, şi nu putem nicidecum hotărî întinderea ei decât luând ca punct de plecare reflecţia subiectivă asupra gândirii concepută în prealabil ca subiectivitate.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…