ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Mentorul de aur

On Aprilie 16, 2009, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Călăuzeşte-i pe oameni spre ceea ce e mai bun şi mai luminos în ei înşişi, concentrându-te mai mult asupra hărţii lor sufleteşti.

Un film despre care am mai vorbit este "Gattaca (1997)". Există o scenă, chiar la început, care mi-a rămas bine întipărită în minte.

Acţiunea filmului se desfăşoară undeva în viitorul nu prea îndepărtat, un viitor în care specialiştii puteau afla în numai câteva secunde, timpul exact şi cauza morţii unui nou născut. Iar lui Vincent i s-a preconizat că va muri în jurul vârstei de 30 de ani, din cauza inimii lui destul de slăbită.

Mama băiatului, întinsă pe patul de spital, aştepta cu multa nerăbdare, dar şi cu mari emoţii, verdictul doctorilor. După ce doctorii i-au dat verdictul, comunicându-i speranţa de viaţă a lui Vincent, ea şi-a privit totuşi copilul cu o expresie atât de bucuroasă şi plină de afecţiune şi, sigură pe ea, fără să se lase deloc descurajată, a exclamat cu mândrie şi cu o delicateţe sufletească: „Ştiu că va face de toate. Vei face ceva, Vincent.

Adică, gândea ea: „Eu ştiu că poţi. Ştiu că vei ajunge cineva. Vei reuşi să faci ceva important în viaţă, indiferent de ce spun specialiştii.

Neîndoielnic mama lui Vincent a avut mai multă încredere în el decât în geneticieni. Iar încrederea ei s-a concretizat în timp. Vincent a reuşit până la urmă, deşi nu era menit pentru acea lume, deşi nimeni nu i-a dat nicio şansă, să ajungă navigator la Gattaca şi să zboare în spaţiu.

Leadership: Te-ai hotărât că vrei să trăieşti miracolul unei lumi imposibil de explorat pentru a da sens tendinţei de a te percepe că nu exişti decât în minţile celor care reinventează propria ta poveste?

Afecţiunea acordată celor din jur, de care sunt strâns legate hotărârea, voinţa şi angajamentul faţă de tine însuţi, are ca finalitate nevoia de a păstra în memorie doar punctele de reper care te ridică în ochii lor.

Empatia nu stă neapărat în grija ta de a potrivi o anumita formă de darnicie sau o doză de exceptionalism la o realitate care poate fi negată. Ci în tendinţele tale de a aşeza într-o relaţie corectă poziţia de vulnerabilitate a omului cu starea de har si fascinaţie pe care el o simte când descoperă minunile lumii, pentru a nu induce schimbări nefaste în rîndul celei din urmă.

„Ştiu că poţi, ştiu că vei face ceva”. Cuvintele acestea simple, dar pline de viaţă şi de speranţă, pline de dorinţă şi credinţă, spuse de o persoana cu adevărat interesată de tine, te fac să te simţi mai bine, mai puternic, să fii mai încrezător în viitorul tău, mai creativ, mai doritor şi mai motivat să faci parte din spectacolul vieţii.

Fiind convins de intenţiile ei bune, nu te vei închide în tine însuţi, nu te vei umple de tristeţe ci, mai mult ca sigur, vei deveni un alt om. Însă poţi să fii demotivat foarte uşor de către cineva care îţi spune cu convingere că nu deţii potenţialul necesar pentru a produce rezultate, că ai o perspectiva limitată asupra domeniului tău de activitate sau criticându-te cu orice ocazie.

Tu porţi semnul unei personalităţi unitară şi consecventă în tendinţele sale de prevenire şi combatere a oricăror alţi factori defavorabili ce se manifestă de-a lungul încercării celorlalţi de a te autodepăşi?

A reinventa o poveste înseamnă să produci o nouă versiune a realităţii disponibilă numai în forma şi conţinutul mesajului pe care îl poţi integra direct în fundalul unei manifestări emoţionale care îl predispune pe om la visare.

Cred cu tărie că foarte puţini manageri, respectivi lideri, sunt în stare să joace impecabil rolul de mamă iubitoare şi ocrotitoare, care să fie mereu alături de oameni cu un suflet mare, cu speranţă, cu o preocupare sinceră şi accentuată, care să facă tot ce se poate pentru a-i determina să-şi aleagă calea cea mai bună spre evoluţie. Paşii oamenilor nu pot fi călăuziţi decât de o persoană cu o voinţă puternică, cu o viziune optimistă asupra vieţii, asupra prezentului şi a viitorului, care ştie să citească în profunzimile sufletelor oamenilor, permiţându-le să întrevadă o sclipire de speranţă.

Doar un avânt puternic, un suflu de viaţă sănătos, intens, şi un moral excelent, te poate ajuta să dobori orice obstacol, chiar dacă în tine nu curge acel sânge fierbinte propriu învingătorilor, chiar dacă îţi lipseşte atitudinea specifică oamenilor superiori. Atitudinea ţi se poate schimba dacă ai în preajma ta, aproape, ori de câte ori simţi nevoia, o persoana care, punându-şi toate speranţele în tine, crezând în potenţialul tău, te încurajează şi îţi insuflă o anumita doză de curaj şi de imaginaţie.

Leadership: Amprenta spiritului tău de om capabil de rezonanțe sublime este vizibilă pretutindeni în tendinţa de a prelua orice emoţie şi de a o transforma într-un nou reper şi imbold pentru viaţă?

Viaţa trebuie să fie glorioasă, un triumf desăvârşit, în nici într-un caz o „partitură” dificilă sau nepromiţătoare, iar dacă n-ai de partea ta pe cineva care, prin cuvinte de laudă, prin încurajări periodice, să-ţi întipărească în minte faptul că eşti capabil să preiei iniţiativa ori de câte ori este necesar şi că eşti în stare să te descurci în orice situaţie, nu vei reuşi să te ridici deasupra tuturor aşteptărilor.

Aşa cum sângele are o circulaţie concentrată pe inimă, mai degrabă decât pe ficat – tot aşa şi tu, ca lider, trebuie să te concentrezi mai mult asupra frumuseţii interioare a oamenilor, asupra hărţii lor sufleteşti, asupra calităţilor şi aptitudinilor lor, mai degrabă decât pe disponibilitatea lor de a se aduna în jurul tău.

Ajută-i pe oameni să respire, nu să se înăbuşe !

Ce bine ar fi dacă orice companie ar avea la conducerea ei o "mamă" ocrotitoare şi iubitoare, demnă de a fi ascultată şi urmată, care să le insufle oamenilor o anumită linişte sufletească, o mama care să nu împiedice minţile slabe să-şi clădească un viitor trainic, care să-i ajute pe oameni în loc să le dea un brânci, care să le ofere încredere, iar ei, sprijinindu-se pe această încredere, să-şi uite toate temerile, să se debaraseze de gândurile şi sentimentele nesănătoase, şi să abordeze viaţa cu un elan nemaipomenit, aşa cum a făcut-o Vincent.

Imboldul pentru viaţă are ca esenţă insuflarea unui sentiment de apartenenţă la un spaţiu definit printr-un sistem de valori bazat pe o promisiune şi o certitudine de care să te ţii, evaluat în funcţie de capacitatea de te identifica cu o realitate în care poate acţiona, experimenta, evalua şi decide asupra consecinţelor.

Fiecare om deţine o hartă pe care sunt evidenţiate valorile lor cele mai de preţ. Trebuie numai să înţelegi foarte bine harta lor şi apoi să le dai nişte coordonate exacte care să-i mulţumească sufleteşte şi care să le deschidă un orizont mai cuprinzător. Călăuzeşte-i pe oameni spre ceea ce e mai bun şi mai luminos în ei înşişi, concentrându-te mai mult asupra hărţii lor sufleteşti.

Concluzie: Desigur, este foarte important să ai un mentor chiar şi spiritual care să te susţină şi să-ţi ridice moralul măcar la vremuri de restrişte, după cum la fel de adevărat este că uneori timpul nu trece în favoarea ta şi eşti zorit să obţii rezultate palpabile rapid, ceea ce bineînţeles constituie cel mai bun imbold pentru tine.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate