Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Minele amorsate ale leadershipului

On Martie 22, 2009
, in
Leadership Y4-Titanium by Neculai Fantanaru

Străduieşte-te să conduci oamenii fără să-ţi diminuezi capacitatea de a empatiza cu ei.

Kevin Scott părea să nu se înţeleagă cu absolut nimeni din echipa lui. Ordinele sale erau prea dificil de executat. Pur şi simplu cerea mult prea mult de la oameni. La unul din antrenamente, lucrurile au luat o turnură gravă atunci când unul dintre subalternii săi, Sailor, a vrut să-i dea o lecţie. Înainte ca lucrurile să se încingă şi mai tare, colonelul Cal Rhodes, iniţiatorul misiunii de salvare a prizonierilor din Vietnam, interveni între cei doi. Îl luă deoparte pe Kevin şi-i spuse:

- Aceşti oameni sunt veterani, Kevin. Nu pot fi trataţi ca proaspeţi recruţi. Trebuie să le câştigi respectul...

Scott a înregistrat fiecare cuvânt al lui Cal, dar se tulbură şi căzu un moment pe gânduri. S-ar putea, într-adevăr, să fiu atât de nepriceput cu oamenii? se întrebă el în sinea lui.

Daca ai văzut filmul „Uncommon Valor (1983)” atunci probabil îţi aminteşti ce efect uluitor au avut cuvintele lui Cal. Scott şi-a schimbat instantaneu atitudinea. A devenit un cu totul alt om.

Leadership: Care este consecinţa asupra finalităţii cauzei care te-a făcut să-ţi înfrânezi exprimarea anumitor emoţii, iar din această consecinţă se poate obţine o hotărâre absolut obligatorie pentru a primi sau dărui un moment de neuitat?

Cheia în leadership stă în descoperirea cauzei care te poate afecta, sau în actualizarea permanentă a informaţiilor despre sine spre dobândirea unui statut de egalitate între ceea ce vrei să transmiţi şi ceea ce percepe interlocutorul tău. Nu uita că este o diferenţă mare între ceea ce vrei să auzi ca să-ţi satisfaci vanitatea şi ceea ce este adevărat, chiar dacă doare să te ştii vinovat de greşeala făcută.

Ca să ştii cât este de grea sarcina pe care o ai, e necesar mai întâi să te cercetezi pe tine însuţi. O să-ţi vină mai uşor să-ţi înţelegi dimensiunea leadershipului tău dacă îţi cauţi singur punctele slabe. Îţi poţi da seama de propriul tău potenţial de lider după atitudinea pe care o adoptă ceilalţi faţă de tine în situaţiile limită sau problematice, atunci când îşi pierd răbdarea sau interesul, sau când îşi pierd orice putinţă de a te înţelege.

Kevin ştia că are de ales între două drumuri: sau să nu asculte sfatul prietenos al lui Cal şi să se mânie şi mai tare împotriva oamenilor din subordinea sa, ceea ce ar fi dăunat enorm leadershipului său, sau să găsească o cale amiabilă de a colabora cu ei.

Nu uita că în leadership, capacitatea de a empatiza cu ceilalţi omeni din jurul tău este sinonimă cu găsirea unui compromis între ceea ce vor ei să asculte de la tine şi ceea ce îţi doreşti din partea lor. Nimic nu duce la crearea unor legături puternice între doi sau mai mulţi oameni, ca obţinerea unor reuşite împreună. Succesul comun reprezintă baza unor prietenii îndelungate. Să nu pierzi niciodată asta din vedere, viitor lider !

Finalitatea cauzei care te-a făcut să-ţi înfrânezi exprimarea anumitor emoţii se referă la o situație fără ieșire în care te poți afla atunci când Egoul îţi îndepărtează conştiinţa de momentul "Acum" şi te plasează în momentul următor al devenirii tale, când te afli în punctul de a accepta faptul că ţi-ai cerut iertare.

Minele amorsate ale leadershipului sunt cauzele frecvente care pot declanşa un anumit eveniment nedorit. Iar consecinţele ulterioare declanşării acestui eveniment şi măsurile de control pentru împiedicarea declanşării riscului şi pentru limitarea efectelor ţin foarte mult de felul cum reacţionezi în faţa schimbării.

Leadershipul este ca un teren minat. Dacă reuşeşti să străbaţi terenul pe care îţi construieşti propriul model de urmat, ocolind toate minele care îţi epuizează resursele şi îţi limitează potenţialul, vei fi lăudat de toţi cei din jurul tău, chiar şi de sceptici. Însă dacă ai călcat pe vreo mină, s-a zis cu leadershipul tău. O singură greşeală, o nesiguranţă sau vreo decizie greşită, te face să te prăbuşeşti în ochii tuturor şi să decazi în cea mai neagră uitare.

Eşti familiarizat cu aparatele foto digitale? Dacă da, atunci ştii că funcţia Active Mode elimină efectul de blurare* a imaginii foto şi video, în special atunci când captarea este efectuată în mişcare, la deschidere mare.

Ei bine, când vine vorba să te înţelegi cu oamenii şi să dezvolţi relaţii profunde cu ei, trebuie să elimini efectul de „blurare” a inteligenţei tale emoţionale, în special atunci când urmăreşti impunerea anumitor reguli sau principii, sau anumitor paşi neprevăzuţi pe care ei trebuie să-i parcurgă pentru o cât mai bună desfăşurare a activităţilor şi pentru atingerea obiectivelor comune.

Altfel spus, străduieşte-te să conduci oamenii fără să-ţi diminuezi capacitatea de a empatiza cu ei.

Concluzie: Ca lider, este esenţial să ştii să ocoleşti toate situaţiile care îţi periclitează rolul şi funcţia pe care o deţii. Cu alte cuvinte, trebuie să ştii să ocoleşti acele „mine” puse în drumul tău şi care, detonate, pot să-ţi dărâme sau să-ţi reducă influenţa asupra celorlalţi. Explozia unei singure mine este suficientă pentru ca oamenii să-şi piardă încrederea în tine. Iar tu rişti să-ţi pierzi definitiv influenţa asupra lor. O astfel de mină este incapacitatea de a empatiza cu oamenii. Orice diminuare a acestei capacităţi poate duce la mari eşecuri în leadership.* blurare – de la „to blur” (en) – a umbri, a murdări, a face neclar;

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…