ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Minunea naşterii unei minuni

On Octombrie 01, 2014, in Leadership Deluxe, by Neculai Fantanaru

Efectuează o diagnosticare a nivelului propriu de dezvoltare, exprimându-ţi viziunea în condiţiile întrebuinţării modelelor de creaţie în sensul cel mai înalt.

Viziunea lui Serghei Eisenstein asupra filmului său se va contura în decursul unei perioade de un an şi jumătate înainte de începerea filmărilor. Elaborată minuţios, cu sute de cadre căutate acum, în prealabil, într-o succesiune de schiţe - viziunea precisă a filmului se materializează. Pe tot parcursul realizării lui, artistul a căutat în permanenţă îmbunătăţiri, soluţii noi în strădania spre perfecţiune.

Nu cronologia ne va interesa desigur în primul rând, ci ca întotdeauna tocmai urmărirea unor elemente ale acestui gest creator, ale acestui mecanism. Adică minunea naşterii unei minuni. Pornind de la semne exterioare disparate, biograful are aici rolul chiromantului care citeşte în arabescurile palmei trecutului: o geneză.

Bine mărturisea marele regizor: "Cel mai important este să ai viziunea, concepţia. Apoi să o stăpâneşti şi să-i rămâi fidel. Din acest punct de vedere nu există nicio deosebire fie că scrii un scenariu sau meditezi asupra planului filmărilor în general, fie că elaborezi o soluţie pentru vreun anumit detaliu." *

Leadership: În ce măsură contribuie formarea unei viziuni raţional-ştiinţifice la facilitarea tranziţiei de la normalitate la exigenţă?

Bine sau rău, este însă important de ştiut de ce, în accepţiunea mea, numai creatorii joacă rolul de indicatori al orientărilor. De unde provine viziunea, conturată în decursul procesului de creaţie cu ramificaţii într-o gândire care vrea să-şi demonstreze superioritatea, ca produs al continuităţii dintre experimentare şi înfăptuire? Cine sunt - pentru ca să folosesc terminologia tot mai rar întâlnită - formatorii de artă nouă? Căci, leadershipul alături de cultura utilităţii şi calităţii, în sens larg, îşi schimbă permanent orientarea şi conţinutul.

În contextul unei culturi şi medii specifice de dezvoltare, viziunea poate căpăta o dimensiune suplimentară, necunoscută până acum, una din ce în ce mai greu perceptibilă, ce pune în valoare omul modern, dar desprinsă parcă dintr-un scenariu de tip „înapoi în viitor”. Este vorba de o viziune raţional-ştiinţifică, putând a fi considerată în mod convenţional drept un instrument esenţial în înţelegerea altor puncte de vedere şi valori, care însă nu-şi dovedeşte valabilitatea decât dacă ea constituie o sursă de compensare a factorului „putere personală”.

La orice formă de mobilitate, în leadership, viziunea poate fi un element de influenţă negativă sau pozitivă asupra imaginii de sine şi a personalităţii, un motiv de limitare sau de control a ceea ce devii prin prisma ştiinţei de a-ţi pune în valoare creaţia. În viziunea artistului, creaţia capătă o culoare unică, putând să-l scoată în evidenţă numai dacă este îmbogăţită cu nuanţe puternice de exprimare - prin perspectiva unităţii sistematice a ştiinţei. Poţi fi un lider-creator numai dacă viziunea devine o concepţie ideologică, dominantă în mobilurile unei înţelegeri de sine mai înalte.

O viziune raţional-ştiinţifică, ridicată din cenuşa unei determinări continue, prin forţa suflului creator, contribuie la facilitarea tranziţiei de la normalitate la exigenţă în măsura în care reuşeşti să faci saltul de la cantitate la calitate, de la lent la excelent, de la un palier de înţelegere la altul. Sau mai bine zis, atunci când, parcă vrăjit de imensitatea unui orizont îndepărtat, învrednicit de marea minune a creaţiei, ajungi să o stăpâneşti şi să-i rămâi fidel în strădania spre perfecţiune.

Minunea naşterii unei minuni este extensia mecanismului de creaţie, prin cultivarea si prelucrarea unei viziuni, specifice si realizabile, care are puterea sa schimbe modul în care priveşti arta şi modul în care arta îţi modelează personalitatea. Dacă vrei să-ţi evaluezi personalitatea, efectuează o diagnosticare a nivelului propriu de dezvoltare, exprimându-ţi viziunea în condiţiile întrebuinţării modelelor de creaţie în sensul cel mai înalt.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us