ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Misterul artei care îşi caută înţelesul

On Ianuarie 07, 2018, in Jurnal de Leadership, by Neculai Fantanaru

Reinventează-ţi modul de a face artă, lucrând în real prin puterea imaginaţiei care solicită aparenţele unei accesibilităţi directe.

Eram întâmpinat de lumea unor lucruri vii sau inerte, ca nişte elemente constitutive ale unui organism unitar, pe care le percepeam în mod direct ca nişte rezultate finite, dar în mod extensiv ca pe un spațiu autonom cu o anumită energie care, potrivit relativităţii generale, duceau la expansiunea universului.

E vorba de acel univers al închipuirilor şi al contrastelor, dominat numai de creatorii de geniu, încărcat de semnificații ce propun expresii tensionate cu energiile adânci ale vieții autentice, portrete transfigurate ale simțămintelor și gândurilor realizate cu sudoarea conștiinței, prin care gustul eternităţii sensurilor dezbracă formele de conţinut din spatele cuvintelor născute din materia primordială. Acestea se aliniază în perimetrul asocierii expresive îngăduit numai de hieroglifele enigmatice ale Marii Operei, dând legilor realităţii un răspuns întemeiat pe baza ghicitorilor: "Câmpul alb, oile negre / Cin-le vede nu le crede / Cin-le paşte le cunoaşte."

Marea revelaţie a artei este să vezi ceea ce toţi ceilalţi scapă din vedere, să conferi inertului un spaţiu propriu de existență, cu o arie de emanaţie a uraniului spiritual, şi să faci din el un loc de întâlnire cu Dumnezeu, să schimbi viziunea asupra lumii cu aceeaşi fior de vrajă cu care un seducător îşi pune la bătaie harul.

Leadership: Poţi să-ţi accepţi latura creativă, fără să te îndepărtezi de responsabilitatea care trebuie asumată prin depăşirea condiţiei de „prizonier al creaţiei”?

Nu-i de mirare că mă confruntam agasant cu pulsaţiile unui zgomot devorator, îndoiala de a aduna într-un tot organic forţa de atracţie a unor elemente subiective ce îmi rezervau privilegiul de a respira acea vrajă imbatabilă a trăirii dincolo de limitele percepţiei clasice, în perimetrul gândurilor întâmplătoare. Toate se aflau în relaţie cu un tonifiant sentiment de linişte, confort, reverie, ca pecete a conexiunilor eterne cu esenţa unei bijuterii fine numită "tehnică de simbolizare", care transcende timpul şi spaţiul.

Această misterioasă îndeletnicire a fost în cele din urmă asociată cu o mică punte suspendată peste distanţa ce mă desparţea de credinţa omului de ştiinţă, ca atunci când eşti în căutarea unui lucru imposibil de prezis, fiindcă nu mai credeam în inteligibilitatea lumii supusă cercetării, bazată pe observaţie directă şi formule empirice.

De asemenea, încercam să mă dispensez de culorile faţadei moderne şi sigure ale artei văzute prin ochiul unui fotograf, gândurile alunecându-mi doar spre acea simţire a necuprinsului unor învălmăşiri cosmice, îndemnând condeiul să surprindă momente de visare, încât să învăţ a trăi din frânturi de inspiraţie la fel cum un seducător poate trăi toată viaţa lui din seducţie.

Înainte de a obţine accesul la universul simbolic al unei opere a cărei conştiinţă este pregătită să descopere amprenta absolutului, lucrând în real prin puterea charismatică, trebuie să guşti din nebunia lui Don Quijote. Apoi trebuie să accesezi alchimia izvorâtă din cercetările de laborator ale lui Paracelsus, din care să extragi "radicalul liber" plasat în centrul compoziţiei unei formule exprimate prin raţionamente abstracte.

Avântul spre cunoaşterea cea mai înaltă, ştiinţa raportării la abscons, gândirea dublă, atingerea fazei definitive de coincidentia oppositorum, reflecţia infinită pe care o implică “magia anamorfotică” produsă de oglinda unei alte lumi, toate acestea nu pot face un pas uriaș înainte dacă nu se găsește mereu un alt continuator al Marii Opere !

Leadership: Ai nevoie de “Altceva-ul” nealterat care există în adâncul fiinţei tale, încorporat chipului pe care îl porţi prin creaţie, spre a putea asigura o vizibilitate optimă mesajului pe care îl transmite arta ta?

Iar dacă vă întrebaţi cum s-a produs în mintea mea acest plan de arhitect care îşi construieşte opera de artă a propriei vieţi prin fracţionarea omogenităţii unui univers văzut figurativ, dovedind din plin un fin şi pătrunzător spirit de observaţie, atunci trebuie să aveţi în minte portretul marelui politician Talleyrand, aşa cum îl construia Jean Orieux:

"Privirea lui e tot ce există pe lume mai impenetrabil, priveşte drept înaintea lui, dar cel care-l priveşte nu poate să-şi dea seamă dacă-l vede. Puterea noastră de pătrundere e prea mică, experienţa noastră e prea sărăcăcioasă, imaginaţia noastră e prea limitată ca să ne putem face o idee suficientă despre o asemenea fiinţă. Acesta este efectul pe care-l va produce într-o bună zi asupra istoricului, care va putea să găsească un ajutor preţios în portretul acesta. El posedă calităţile superioare şi modestia geniului în faţa unui geniu de altă factură."

Cine le face pe toate cu măsură? Cine poate să creeze un asemenea mister ce stârneşte o anumită seducţie şi captează un anumit interes, apelând la jocurile minţii sub măsura sensului atribuit mariajului dintre sublim şi efemer, dintre incognoscibil şi simbolizare?

Acesta nu poate fi decât un artist emblematic al artei realist-figurativă, aventurat într-o relaţie cu acea doză de incertitudine semantică ce caracterizează textul sacru, un fel de Pigafetta care se împacă mai curând cu liniştea încăperilor închise şi a cărţilor tăcute, decât cu sabia scoasă în mijlocul încăierărilor de sentimente şi indiscreţii pe care le pun la dispoziţie revelaţiile lumii reale.

Ca să priveşti lucrurile din perspectiva artei, învaţă să pătrunzi misterul unui portret adâncindu-te în detaliile unei fiinţe imaginare.

Formula misterului, creat în mijlocul unui eveniment aparent verosimil, precum istoria unui portret într-o oglindă care ne ispiteşte într-un univers imaginar dincolo de cel reprezentat, este rezultatul unui act de comunicare în care însăşi Dumnezeu, infinitul suprem, îi dezvăluie omului secretul care este în același timp o revelație a esenței sale ascunse în tot şi în toate.

Altceva-ul este proiecţia Eului care spune “Da” schimbării vederii formelor “divine” care stau la baza lumii vizibile şi îi dă viaţă. Reprezintă acea simţire a biruinţei de a exprima absconsul, contradictoriul, metafora obscură, simbolizând pătrunderea în contrapartea de umbră, labirintică, a omului.

Misterul artei care îşi caută înţelesul se regăseşte în prim planul curiozităţii de a afla lucruri noi, punându-le la îndoială pe cele imaginate, culminând cu încercarea de exprima prin antiteza lor o nouă realitate.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us