ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Misterul de nepătruns al cumpănirilor sorţii

On Aprilie 11, 2014, in Leadership N6-Celsius, by Neculai Fantanaru

Reglează cu mare precizie înălțimea morală şi sufletească a omului, pentru a-i anula statusul de jucător slab.

E vorba aici numai de o părere personală. Ca să spunem însă tot ceea ce gândim, credem că Jean Valjean, în starea sufletească în care se afla când a început s-o iubească pe Cosette, a avut nevoie de înviorarea asta pentru a nu se mai abate de la calea binelui. Avusese prilejul să vadă sub multe aspecte ticăloşia oamenilor şi mizeria societăţii, aspecte fragmentare şi care, negreşit, nu arătau decât o parte a adevărului. Îl năpădiseră alte amărăciuni. Dezgustul şi oboseala puneau iarăşi stăpânire pe dânsul.

Cine poate şti dacă Jean Valjean nu era pe cale de a-şi pierde curajul şi de a se prăbuşi din nou? Iubea şi se simţea din nou tare. Vai, nici el nu era mai sigur pe picioare decât Cosette ! El îi dădea sprijinul lui, iar ea îi dădea puterea. Prin el, ea izbuti să-şi facă drum în viaţă. Prin ea, el izbuti să rămână om de treabă. El i-a călăuzit paşii. Ea i-a înseninat zilele. O, mister dumnezeiesc şi de nepătruns al cumpănirilor sorţii ! *

Leadership: Ce fel de om ai fi dăcă nu ai cunoaşte umbra vieţii?

Reconstituirea la rece a lumii “pierdute” cu care omul s-a confruntat, a acelor vremuri tulburi care au necesitat alegeri complicate şi dureroase, din perspectiva unicităţii, dar mai ales a rezistenţei pe care o măsoară numai sufletul, într-o evidenţă nerostită, dar asumată şi deopotrivă acceptată, întăreşte prezentul şi îl înalţă.

Iar leadershipul vizează schimbarea de sine. Este o reflectare a înălțimii morale şi sufleteşti, maxime sau minime a omului, datorată separării de trecut, la care el poate ajunge în stadiul de evoluţie.

Leadershipul este un nucleu central, alcătuit din materie imperfectă, care va deveni energie, venind spre tine din alte direcţii. O energie luminoasă care te face să te deschizi în faţa vieţii după ce ai trecut prin multe încercări şi experienţe. Căci este foarte greu să te ataşezi de un model de “a fi” care să te motiveze, după ce gândirea ţi-a fost alterată de o poziţie de inferioritate, de statusul „jucătorului” slab care credeai că eşti pe terenul vieţii.

Ce fel de om ai fi dacă nu ai cunoaşte umbra vieţii, istoria trecutului? Căci numai datorită ei poţi privi lucrurile ca atare, mai în ansamblu, mai în profunzime, mai avansat decât dacă nu accepţi grija ta faţă de ea.

Iar umbra aceasta resimţită prin efectele directe pe care le propagă pe toată orizontala vieţii, suflând peste propria ta fire şi peste propria ta realitate cu tăria unui uragan pentru care nu există bariere, ci doar consecinţe, conduce la dependenţa totală de o altă variabilă, cum ar fi ataşamentul faţă de o persoană specială. Care, la rândul ei, generează o putere superioară, o viziune mai clară, acoperită cu blândeţe şi lumină, care se suprapune peste atribuțiile și obiectivele tale inițiale

Leadership: Poţi să te reformezi prin transfer de energie?

Dar cine își poate demonstra calitatea și originalitatea modelului de lider prin oportunitatea prezentată jucătorului de a-și asuma un rol activ în scenariul vieţii?

Exact când eşti pe cale de a-ţi pierde curajul şi de a te prăbuşi definitiv, ceva sau cineva te pune pe picioare, devenind stăpânul formei întruchipate în tine, sclipirea de geniu care de sens noii tale identităţi. Îţi reformează relaţia cu viaţa în alte condiţii, în imediata vecinătate a leadershipului care într-adevăr dezvoltă spiritul colaborativ.

Asta înseamnă că te-ai reformat după negocierea între un acord parţial cu viaţa, bazat pe un trecut apăsător, şi unul total conectat la prezentul pe care îl trăieşti prin “transfer de energie" dinspre ceva sau cineva, care îţi aduce împlinirea.

Misterul de nepătruns al cumpănirilor sorţii reflectă acea formă de cunoaştere peste înţelegere, primitoare, doar cu acumulare de tendinţe, cuprinsă în situaţii concrete, obţinută fără ajutorul raţiunii, ci doar pe cale sufletească, care dezvoltă sentimentul de bucurie ce întregeşte omul şi realitatea sa.* Notă: Victor Hugo - Mizerabilii;

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us