ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Născut a doua oară

On Ianuarie 21, 2011, in Leadership de Durată, by Neculai Fantanaru

Stabileşte un raport direct între tine şi ceilalţi - o deplină şi paşnică integrare a ta în universul lor interior.

Timpul are o adâncă putere, are o forţă ciudată de apreciere şi de evidenţiere a tuturor sentimentelor, a gândurilor pe care ţi le faci cu privire la viitorul tău. Iar timpul pe care îl petreci alături de o persoană dragă, o persoană veselă şi plină de viaţă, îţi poate oferi un răspuns la una din întrebările fundamentale ale existenţei tale: "Cine eşti?"

Filmul "Pretty Woman (1990)". Multimiliardarul Edward Lewis şi "angajata" lui, Vivian Ward în timpul unei scurte partide de şah pe care o jucau mai mult din amuzament.

La un moment dat el, privind-o în ochi, îi spune cu multă delicateţe că e timpul să întrerupă jocul, fiindcă e târziu şi are mult de lucru.

- Ce-ar fi să nu mergi mâine la lucru? Ce-ar fi să-ţi iei zi liberă? îi spune Vivian cu o expresie a feţei ce arăta clar că ar fi vrut să petreacă mai mult timp cu el.

Rămas o clipă pe gânduri, ca şi cum ar fi cugetat adânc, Edward îi răspunde:

- Eu să nu lucrez? Eu deţin compania...

Vei fi incapabil să observi un lucru dacă interesul tău faţă de el nu-ţi este stârnit de o altă modalitate de a-l vedea.

Pentru prima oară în viaţa lui, Edward Lewis, convins de Vivian, şi-a luat o zi liberă. O zi care avea să-i schimbe tot universul interior. Au fost împreună la iarbă verde, au călărit împreună, s-au plimbat prin oraş, au râs, au glumit – ca şi cum ar fi fost în concediu. S-au simţit amândoi minunat. Ce mai ! O zi de neuitat. Într-adevăr de neuitat. Căci, la sfârşitul filmului, după încheierea acelei afaceri importante pentru care venise la New York, Edward se reîntoarce în parc, se descalţă şi păşeşte în picioarele goale pe iarba verde pentru a avea încă o dată senzaţia de relaxare şi de libertate. Îşi simţea sufletul mai senin şi mai voios.

A adăuga artei - de a fi împăcat cu tine însuţi, dincolo de aparenţele pe care le afişezi în lume, o nouă formă de exprimare, înseamnă să introduci în configuraţia ta o nouă unitate de apărare care să te ajute să supravieţuieşti într-o lume ostilă. Integrarea experienţei de sine în leadership, legată de starea sufletească pe care o alegi ca fundal întâmplărilor vieţii tale, îşi găseşte corespondent în realitatea pe care o reprezinţi, pe care o trăieşti, pe care o transformi într-un tablou al fericirii simple, curate, în care împlinirea vine din zâmbete, din dragoste faţă de tot ceea ce te înconjoară.

Dacă natura triumfă în versurile marilor poeţi, în splendoarea fascinantă a tuturor luminilor şi culorilor, a tuturor vocilor ei clare, atunci liniştea sufletească triumfă în materie de dezvoltare a leadershipului, căci menţine la nivel satisfăcător capacitatea personalităţii tale de a hotărî ceea ce este cel mai bine pentru tine, debarasându-te de restricţiile de tipul: "îmi este teamă să mă desprind de tot ce mă leagă de actual, îmi este teamă să mă expun la orice fel de situaţii în viaţă, din care am ocazia să cresc ca persoană".

Îţi măsori integrarea experienţei de sine în leadership în funcţie de ceea ce te defineşte sau în funcţie de ceea ce te avantajează?

Dacă se instalează o îngrijorare acută legată de rolul imens pe care-l joci în plan profesional, conştient sau nu de implicaţiile pe care le are o ascensiune dincolo de graniţele realităţii, ai două variante: poţi să accepţi spiritualitatea în complexitatea ei de forme sau poţi să accepţi acea umilinţă dură a renunţării la ceea ce îţi face bine, care nu aparţine însăşi esenţei a ceea ce eşti, a ceea ce înseamnă să fii om.

Leadershipul are în compunerea lui posibilitatea de definire a paricularitatilor imaginii de sine a omului, mai ales în momentele sale de armonie, pace, înţelegere. Adică atunci când intri cu adevărat în contact cu tine însuţi şi încerci să-ţi faci o asigurare a unui viitor de valoare, în acord cu nevoile tale de formare-dezvoltare a personalităţii.

Ai încredere în ceea ce te poate face să te simţi bine ! Integrarea experienţei de sine în leadership se măsoară în felul în care te distanţezi sau te apropii de tine însuţi, de viaţa pe care o trăieşti, de ce se petrece în proximitatea ta, de capacitatea ta de a te desprinde din sclavia unei poziţii profesionale.

Ceea ce te defineşte trebuie să fie strâns legat de acceptarea unui cadru de referinţă pentru realitatea cu care, de fapt, poate fi comparată puterea, prestaţia sau generozitatea ta. În schimb, ceea ce te avantajează cu adevărat este statutul pe care îl ai în momentul când lupţi să devii cineva în ochii altora sau în ochii tăi, din care învingătoare iese calitatea de a te transforma într-o apariţie încântătoare în tendinţele de a ascunde la vedere ethosul.

Leadership: Validezi fiecare experienţă pe care o trăieşti prin ceea ce eşti în stare să construieşti singur "în cădere liberă" de la mare înălţime?

Tu îi ajuţi pe ceilalţi să pună lucrurile în ordine în viaţa lor? La fel cum un pictor transfigurează realitatea dând naturii pe care o interpretează o notă de duioşie, de lumină, de calm, tot aşa Vivian a produs o schimbare pozitivă şi sănătoasă în viaţa lui Edward, dându-i un nou sens, o nouă înţelegere, un nou orizont tradus printr-o stare de linişte interioară şi de armonie.

Vivian a determinat schimbarea lui totală, aducându-i o satisfacţie interioară deosebită, o stare de confort. Moment în care el s-a simţit nu doar mai bine, ci şi mai echilibrat din toate punctele de vedere. Păşind din nou pe iarbă, după ani de zile, el s-a simţit ca un copil care, bucuros că a învăţat să meargă, devine brusc mai plin de viaţă, mai energic, mai vioi. Partea luminoasă din sufletul lui s-a trezit din nou la viaţă.

Vivian a fost antena lui emoţională. L-a ajutat să conştientizeze semnificaţia mai profundă a vieţii. Emoţiile au căpătat mai multă semnificaţie în viaţa lui şi au avut un impact direct asupra acţiunilor sale.

A construi ceva singur "în cădere liberă" de la mare înălţime înseamnă să-ţi creşti valoarea de referinţă fără să-ţi ordonezi priorităţile legate de ceea ce ţi se întâmplă în timp ce eşti ocupat să faci alte planuri.

« Născut a doua oară » este un fel de a spune că, pentru a da valoare leadershipului tău, trebuie să determini o schimbare majoră de atitudine şi de mentalitate în rândul celor care te înconjoară. Nu înseamnă altceva decât să le uşurezi celorlalţi sufletul, propria existenţă, să îi dezlegi de vraja apăsătoare a unei vieţi lipsite de armonie şi echilibru. Pentru asta trebuie să stabileşti un raport direct între tine şi ei - o deplină şi paşnică integrare a ta în universul lor interior. Ei, dând crezare gândurilor pozitive pe care le insufli, vor manifesta o stare de bucurie sufletească.

Nu uita că leadershipul este un mijloc de apropiere şi de cunoaştere între tine şi ceilalţi oameni. Ajută-i să pună lucrurile în ordine în viaţa lor, ajută-i să găsească noi modalităţi de a-şi trăi corect viaţa şi să se debaraseze de o mentalitate păguboasă şi amăgitoare. Ajută-i să beneficieze astfel de fundamentul necesar pentru o funcţionare eficientă: armonia în viaţă. Ajută-i să răspundă la întrebarea fundamentală a vieţii: "Cine sunt eu cu adevărat?".

E valabil şi pentru tine. Serviciul şi obligaţiile care îţi revin îţi vor pune mereu la încercare limitele. Prin urmare, cred că e bine şi util să găseşti o supapă sănătoasă – precum "schimbarea de peisaj" pentru a te elibera de orice frustrare şi orice tensiune. Nu uita că suprasolicitarea sporeşte deseori probabilitatea unui conflict cu colegii de serviciu sau cu angajaţii.

Concluzie: Contribuţia ta, ca lider, la "armonia" în colectivul în care îţi desfăşori activitatea, este covârşitoare. Această armonie se poate obţine uneori foarte greu datorită diferenţelor dintre oameni în ceea ce priveşte educaţia, cultura, etc. Stabilind un raport direct între tine şi ceilalţi, integrându-te în universul lor interior, poţi produce schimbări pozitive.

Încearcă să reaprinzi flacăra din sufletul celorlalţi !

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate