ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Neobişnuita întâlnire a omului cu un om (II)

On Martie 10, 2013, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Încadrează-te în tiparele de dezvoltare ale leadershipului de tip "existenţial", prin experimentarea unei noi dimensiuni a personalităţii în realitatea pe care tu însuţi o concepi.

Eram prins într-un loop continuu, delirant, care executa în paralel mai multe operaţii, crescând astfel posibilitatea de eroare. Îndeosebi, parcurgeam un ciclu complet în gol, reversibil, format din transformări, sau diverse fuziuni reversibile. Nu puteam distinge nimic din această împletitură de stări şi tranziţii între stări, din acest amalgam de gânduri pe care nu le puteam delimita clar. Pur şi simplu se succedeau neregulat, ascendent şi descendent ca nişte electrozi cu micro-curenţi care se poziţionează într-o zonă neutră, cu potenţial de rebound.

Nu puteam să percep ceea ce se petrecea cu adevărat, nu mai înţelegeam nimic din ce se întâmplă cu mine. Era o obsesie, şi o obsesie din ce în ce mai copleşitoare pe măsură ce mă apropiam de adevăr, de partea nevăzută din mine. Eu şi propriul meu univers, nedespărţiţi precum Castor şi Polux. Şi totuşi delimitaţi printr-o linie discontinuă - de o iluzie, de o slăbiciune. Ce anume stătea între noi doi, ce anume ne putea facilita procesul de permanentă unificare între noi? Ne-am fi putut oare fortifica relaţiile, devenind unul şi acelaşi, un întreg, o entitate, şi nu o instanţă a unei legături?

Leadership: Poţi să-ţi formezi o nouă percepţie despre cine eşti cu adevărat prin intermediul experienţelor trăite la limita dintre ceea ce corespunde realităţii şi ceea ce se supune încercării de a te detaşa de clişeele comune?

Un pasaj din “The Black Riders”, de Stephen Crane, îmi stăruia necontenit în minte:

Un om declară universului:

“Sir, eu exist !”

Totuşi, replică universul:

“Acest fapt nu a creat pentru mine vreo obligaţie oarecare.”

Cine era acest om din mine care exista tot timpul, această jumătate cu accent tot mai pronunţat, comparativ cu propria mea percepţie despre expectanțele unei realităţi care se desfăşoară în mod plenar în activitatea imaginativă? Era oare un univers? Cât preţuia el? Ce obligaţie aveam faţă de el?

O armonie reală nu poate exista fără existenţa unei polarităţi. Trebuia să caut adânc în mine însumi “Omul”, să descopăr chintesenţa fiinţei mele dincolo de spaţiu şi timp, dincolo de orice principiu şi limitare, fără să mă întreb de fiecare dată dacă el este punctul terminus al existenţei mele.

Trebuia să mă supun încercării de a mă detaşa de clişeele comune de genul „aşa merg lucrurile” ca să-mi construiesc propriul turn de fildeş în care uneori mi s-a întâmplat să păşesc, ca într-o bulă temporală, şi să intru într-un alt timp şi spaţiu. Doar ca să realizez că unicul lucru care mă putea ajuta să simt prezentul în toată splendoarea lui era capacitatea de a mă detaşa de anumite dorinţe şi să las să se întâmple doar ceea ce era potrivit pentru mine, ceva dictat doar de o entitate mai înaltă.

Leadership: Poţi să-ţi validezi autonomia raţiunii de a exista prin maximizarea reflexiei a ceea ce eşti cu adevărat în perimetru realităţii care se vrea a fi un adevăr al fiinţei şi totodată un microcosmos al universului?

Felul cum îţi percepi personalitatea, în virtutea unui algoritm de detectare a particularităţilor care te deosebesc şi te fac să fii tu însuţi, oferindu-ţi posibilitatea de a-ţi exprima cea mai măreaţă versiune a ta, poate sprijini fie stabilizarea direcţiei de dezvoltare în societate, fie mobilizarea dezvoltării progresive în jurul anumitor idei de redefinire a realităţii.

Întrucât eşti interesat de ceea ce se întâmplă cu propria ta fiinţă şi cu mediul din jur, accentele cad probabil pe standardul tău de evaluare şi de formare ce influenţează ritmul şi trendul tău existenţial. Abia astfel începi să ai o idee despre ce pierzi dacă nu reuşeşti să recunoşti şi să cucereşti acea parte din tine care se vrea inabordabilă - acel univers care poate absorbi binele şi răul.

Singurul adevăr al fiinţei în care mă zbat să trăiesc este acela că nu mă pot opri să mă privesc într-o oglindă imaginară care îmi preia imaginea dintr-o altă perspectivă a universului, menită să-mi arate că există un Dumnezeu personal şi prezent în viața mea.

Acea parte din tine pe care o recunoşti drept suverană este mult diferită de acea parte din tine care te ţine prizonier în acea frântură de univers care se îndreaptă încet spre libertatea înălţimii gândului care precede revelaţiile şi fapta. Întrucât aceste două mari contraste definitorii, bine înghesuite într-un interior ambiguu, nu apar prea des în contextul leadershipului, trebuie să le căutăm în altă parte, în spaţiul valorilor fundamentale, în contextul expunerii în faţa realităţii care permite asumarea stării de fapt.

Reflexia a ceea ce eşti cu adevărat în perimetru acestei realităţi, prin alăturarea celor două contraste care îţi potenţează atitudinea, trăirile şi trăsăturile de caracter, fac din tine un lider în măsură să-şi valideze propria autonomie.

Leadership: Existenţa spre care tinzi este rezultatul unei partide cu un jucător tare, pornind de la premisa că tot ceea ce îţi transmite vocea interioară este un mesaj provenit dintr-o altă ordine a lucrurilor decât cea dominantă?

Spuneam la unul din webinaruri: „Pentru a merge pe propria lui cale, liderul trebuie să-şi valideze virtuţile cele mai de preţ prin iluminare, deci trebuie să treacă prin propriul proces de înțelegere."

Acest proces de înţelegere stabileşte efectul maxim pe care îl poate produce leadershipul de tip "existenţial", prin experimentarea unei noi dimensiuni a personalităţii în realitatea pe care tu însuţi o concepi.

Existenţa spre care tinzi este rezultatul unei partide cu un jucător tare, cu “Omul” din tine. Priveşte acest joc în doi cu mare interes. Adevăratul câştigător, dovedindu-şi consecvenţa în orice tip de situaţii, este acest tandem, aproape infailibil: Tu şi El, amândouă entităţile în acelaşi trup.

Nu-i dorinţă mai firească pentru un aspirant la statutul de lider decât dorinţa cunoaşterii depline. El încearcă toate mijlocirile care îl pot duce la aceasta. Dacă dă greş judecata şi nu poate întrebuinţa experienţa, apelează la “Omul” din el.

Arta de a te ridica deasupra oricăror limitări, prin diverse încercări, se naşte – nu din izolarea, ci din contactul permanent cu partea ta cea mai reprezentativă, partea lucrătoare din tine. Rolul ei ţi-a luminat calea.

Un mesaj provenit dintr-o altă ordine a lucrurilor decât cea dominantă poate fi formulat în felul următor: "Modul în care concepi relaţia cu realitatea pe care o trăieşti este un mod de a experimenta universul, astfel încât fii nevoit să-l reorganizezi".

Neobişnuita întâlnire a omului cu un om evidenţiază reflexia a ceea ce eşti cu adevărat in perimetru unei realităţi create de tine însuţi prin alăturarea celor două părţi din tine: una conducătoare şi cealaltă vitală individualităţii tale.

Îndreaptă-ţi atenţia spre „Omul” din tine, spre adevăratul tău nucleu de mobilizare şi de prospectivă. Experimentează unitatea. Caută adânc în tine însuţi, caută chintesenţa fiinţei tale dincolo de spaţiu şi timp, dincolo de orice principiu şi limitare, fără să te întrebi de fiecare dată dacă ea este punctul terminus al existenţei tale. Sapă în marele zăcământ al vieţii şi al realităţii, prin autocunoaştere, şi încearcă să extragi toate acele minerale care servesc la cristalizarea identităţii tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate