ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Neobişnuita întâlnire a omului cu un om (I)

On Martie 10, 2013, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Descoperă “Omul” din tine ca să desăvârşeşti întregul cadru al individualităţii tale.

Tindeam spre ceea ce era esenţial devenirii mele, spre neobişnuit, spre o nouă destinaţie. Psihologia mea căuta să descopere Omul în Om, omul absolut, abstract, care se afla ascuns sub stratul nesolidificat al identităţii mele. Acea parte din mine, mai consistentă şi mai importantă, pe care n-o puteam aduce la suprafaţă, dar care cerea cu disperare să fie dezvăluită şi recunoscută, lăsată apoi să curgă liberă ca un fluviu, pentru ca puterea ei să transforme realitatea din jurul meu.

Misiunea omului ascuns era de a mă completa, ca un frate, ca o simetrie firească, ca o armonie deplină, desăvârşind întregul cadru al individualităţii mele. Un înşelător joc dublu, cu comutator, pus în slujba unei cauze creatoare, unei metode riguroase, ştiinţifice, de a explica ceva prin comparare cu altceva. O nesiguranţă? O incursiune incredibilă într-o mare aventură, un proces complex de sinteză a sinelui care consta în speţă în unificarea inconştientului şi conştiinţei?

O roată care se învârte numai într-un singur sens nu poate fi deviată în sens contrar fără să fie în esenţă atinsă. Întregul meu univers, lumea mea interioară era destul de dezorientată, oscilantă. Precum o scădere şi apoi o creştere a intensităţii câmpului electric între două valori maxime. Ce anume mă putea readuce la o dezvoltare sigură, fără să produc o ruptură de status quo-ul cunoscut?

Leadership: Devii la fel ca obiectul atenţiei tale în sensul formării convingerii că atingerea unui plan lăuntric fundamental va conferi profunzime trăirii, seriozitate exprimării şi consecvenţă în a integra absolut toate aspectele în viaţa de zi cu zi?

Tinzi spre ceea ce este esenţial devenirii tale? Ce se află sub stratul nesolidificat al identităţii tale? Poţi aduce la suprafaţă acea parte consistentă din tine care cere cu disperare atenţie? Care este misiunea omului ascuns în tine? Ce anume te poate readuce la o dezvoltare sigură, fără să produci o ruptură de status quo-ul cunoscut?

Tot ceea ce cunoaştem şi ştim despre noi înşine, toate elementele care ne reprezintă, convingându-ne de ele, ne completează, ne definitivează, ajutându-ne să evoluăm într-un mod cu totul particular. Un om mare este expresia unui dialog lăuntric excepţional între adultul şi copilul din tine, între vizionar şi experimentator, între visător şi realist, între critic şi artist, un dialog care nu evită întrebările şi răspunsurile faţă de ceea ce te ţine legat de o anumită stare de lucruri menită să-ţi inspire un oarecare confort emoţional şi intelectual.

Reprezentarea pe care o aducem propriului arhetip pe care-l întrupăm, rolul nostru individual în relaţie cu felul în care ne percepem, cu ceea ce vine din sursa noastră interioară, este prima şi cea mai importantă conştinţă pe care trebuie s-o dobândim. Şi ea se obţine prin parcurgerea acelui ciclu reversibil, format din transformări, a căror finalitate conduce la formarea identităţii tale.

Omul pe care îl ascunzi în tine este similar unui jurnal-capodoperă în care se relatează experienţa unor trăiri care te-au impresionat prin forţa şi seducţia lor de “Lume Nouă”.

Sub atâtea chipuri putem evolua, încât nu ştim care este cel adevărat, nu ştim care are un grad de maturitate mai adecvat şi, prin urmare, nu ştim de care să ne ţinem. Dar numai acea parte din noi înşine, mai consistentă, pe care n-o putem aduce la suprafaţă, are puterea de a ne transforma realitatea şi existenţa. De aceea, obiectul atenţiei tale nu trebuie să fie doar realitatea în care trăieşti, supusă unei reprezentări codificate a prezentului, ci povestea în imagini a unei incursiuni într-o mare aventură a cărei stranietate poate fi rareori atinsă pe parcursul aventuros al existenţei.

Ceea ce ţi se întâmplă în viaţa de zi cu zi creează acel sentiment de apartenență la entitatea "noi": o parte din tine care lasă să se întrevadă discret o perspectivă de tip creator, şi una care lasă să se întrevadă o continuare a poveștii în care te regăseşti, dintr-un jurnal de lectură.

Dacă păstrăm distanţa între noi şi “Omul” din noi, acest exponent care alcătuieşte modelul nostru de funcţionare, în necontenita dinamică a vieţii, în lupta continuă pentru cucerirea ei, nu vom putea niciodată să ne apropiem de perfecţiune. Nu vom reuşi niciodată să reglăm arcul care ţine potenţialul nostru în tensiune, în direcţia de deschidere spre viitor, spre nou, spre adevărata ţintă: excelenţa.

Leadership: Poţi să găseşti îndrumare din partea unei convingeri care îţi arată că în viaţă “Lucrul cel mai preţios rămâne nevăzut” din perspectiva raportării la o prezenţă care te face să crezi că nimic nu poate să dispară complet?

Atingerea excelenţei este un proces, o activitate continuă pentru a te desprinde din plutonul fruntaş al “alergătorilor de cursă lungă”. De fapt, excelenţa înseamnă să porţi constant un dialog cu tine însuţi din care să extragi învăţămintele unei gândiri desăvârşite despre cum ar trebui să arate realitatea care te înconjoară, luând în calcul considerentele unei valori de informaţie a faptelor, evenimentelor şi întâmplărilor ce constituie intriga unei poveşti de neuitat. Iar o asemenea valoare de informaţie poate fi o comunicare despre un anumit aspect al realităţii obiective, sau o noţiune de largă generalitate filosofică.

Unul din cele mai bune moduri de a te apropia de excelenţă nu este să-i instruieşti pe alţii, ci să fii capabil să-ţi instruieşti “Omul” din tine - să-i încredinţezi lui misiunea de a te conduce, să-i permiţi să te însoţească peste tot, să-l laşi să-şi desfăşoare toată forţa pentru a dobândi coordonare, stabilitate şi vigilenţă.

Citeam undeva pe internet un lucru interesant: “Când priveşti în spatele criteriilor, care divizează oamenii după: culoarea pielii, apartenenţă etnică, haine etc. – înţelegi că aceste lucruri sunt nesemnificative. Lucrurile la care ar trebui de fapt să atragem atenţia sunt valorile lor. Când priveşti în spatele micilor diferenţe, vei descoperi în profunzime adevărata individualitate a fiecăruia – cea care mă reprezintă şi te reprezintă, cea care ne reprezintă pe toţi.

Adevărata individualitate are la bază includerea "Omului" din tine în sfera existenţei tale, el este acea prezenţă semnificativă, adevărata ta călăuză, care te reprezintă în totalitate, în orice moment al vieţii. Individualitatea unui om poate fi gândită şi din perspectiva raportării la o prezenţă care te face să crezi că nimic nu poate să dispară complet din realitate, fiindcă realitatea se manifestă printr-o schimbare continuă a propriei persoane văzută din două ipostaze: de conştinţă a sinelui şi de conştiinţă a comunicării mesajului creat prin prisma propriilor trăiri.

El este, citându-l pe scriitorul Antoine de Saint-Exupery, acea nestemată care rămâne nevăzută şi neînţeleasă pentru cei mulţi - constituind doar o parte a unei realităţii complexe, mai greu accesibilă şi abordabilă, dar care într-un iureş debordant de recuperare a clişeelor care însoţesc transformarea periodic, îţi controlează traiectoria de evoluţie.

Convingerea care îţi arată că în viaţă “Lucrul cel mai preţios rămâne nevăzut” este că poţi controla aproape tot ceea ce ţi se întâmplă cu condiţia ca tot ceea ce gândeşti şi năzuieşti să se raporteze la acea parte din tine care ştie că poţi să contezi mai mult decât ce se vede din exterior, că poţi să dezvălui mai mult despre tine decât ce se vede în mediul înconjurător.

Neobişnuita întâlnire a omului cu un om evidenţiază consecinţele ce derivă din acest dulce episod al întâlnirii cu “Omul” din noi. Depinde de fiecare dintre noi de ni-l facem aliat sau duşman, de avem interese convergente sau divergente.

Aşa cum un pianist exersează cu o siguranţă şi o uimitoare precizie fiecare bucată dificilă din piesa pe care o va interpreta în faţa publicului, tot astfel şi tu, pentru ca leadershipul tău să capete o formă bine definită, trebuie să exersezi această “evadare” din realitatea dură care te înconjoară, şi să încerci o coborâre cu săniuţa spre acea realitate învelită într-o crustă, ce nu poate fi percepută în mod obişnuit, pe care deseori o negi, în faţa căreia deseori închizi ochii: tu însuţi.

Descoperă “Omul” din tine, ca să desăvârşeşti întregul cadru al individualităţii tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate