ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Neobişnuita întâlnire a omului cu un om (I)

On Martie 10, 2013, in Leadership V8, by Neculai Fantanaru

Descoperă “Omul” din tine, ca să desăvârşeşti întregul cadru al individualităţii tale.

Tindeam spre ceea ce era esenţial devenirii mele, spre neobişnuit, spre o nouă destinaţie. Psihologia mea căuta să descopere Omul în Om, omul absolut, abstract, care se afla ascuns sub stratul nesolidificat al identităţii mele. Acea parte din mine, mai consistentă şi mai importantă, pe care n-o puteam aduce la suprafaţă, dar care cerea cu disperare să fie dezvăluită şi recunoscută, lăsată apoi să curgă liberă ca un fluviu, pentru ca puterea ei să transforme realitatea din jurul meu.

Misiunea omului ascuns era de a mă completa, ca un frate, ca o simetrie firească, ca o armonie deplină, desăvârşind întregul cadru al individualităţii mele. Un înşelător joc dublu, cu comutator, pus în slujba unei cauze creatoare, unei metode riguroase, ştiinţifice, de a explica ceva prin comparare cu altceva. O nesiguranţă? O incursiune incredibilă într-o mare aventură, un proces complex de sinteză a sinelui care consta în speţă în unificarea inconştientului şi conştiinţei?

O roată care se învârte numai într-un singur sens, nu poate fi deviată în sens contrar fără să fie în esenţă atinsă. Întregul meu univers, lumea mea interioară era destul de dezorientată, oscilantă. Precum o scădere şi apoi o creştere a intensităţii câmpului electric între două valori maxime. Ce anume mă putea readuce la o dezvoltare sigură, fără să produc o ruptură de status quo-ul cunoscut?

Leadership: Un om mare este expresia omului lăuntric

Tinzi spre ceea ce este esenţial devenirii tale? Ce se află sub stratul nesolidificat al identităţii tale? Poţi aduce la suprafaţă acea parte consistentă din tine care cere cu disperare atenţie? Care este misiunea omului ascuns în tine? Ce anume te poate readuce la o dezvoltare sigură, fără să produci o ruptură de status quo-ul cunoscut?

Tot ceea ce cunoaştem şi ştim despre noi înşine, toate elementele care ne reprezintă, convingându-ne de ele, ne completează, ne definitivează, ajutându-ne să evoluăm într-un mod cu totul particular.

Reprezentarea pe care o aducem propriului arhetip pe care-l întrupăm, rolul nostru individual în relaţie cu felul în care ne percepem, cu ceea ce vine din sursa noastră interioară, este prima şi cea mai importantă cunoştinţă pe care trebuie s-o dobândim. Şi ea se obţine prin parcurgerea acelui ciclu reversibil, format din transformări, a căror finalitate conduce la formarea identităţii tale.

Sub atâtea chipuri putem evolua, încât nu ştim care este cel adevărat, nu ştim care are un grad de maturitate mai adecvat şi, prin urmare, nu ştim de care să ne ţinem. Dar numai acea parte din noi înşine, mai consistentă, pe care n-o putem aduce la suprafaţă, are puterea de a ne transforma realitatea şi existenţa.

Dacă păstrăm distanţa între noi şi “Omul” din noi, acest exponent care alcătuieşte modelul nostru de funcţionare, în necontenita dinamică a vieţii, în lupta continuă pentru cucerirea ei, nu vom putea niciodată să ne apropiem de perfecţiune. Nu vom reuşi niciodată să reglăm arcul care ţine potenţialul nostru în tensiune, în direcţia de deschidere spre viitor, spre nou, spre adevărata ţintă: excelenţa.

Leadership: “Lucrul cel mai preţios rămâne nevăzut”

Atingerea excelenţei este un proces, o activitate continuă pentru a te desprinde din plutonul fruntaş al “alergătorilor de cursă lungă”.

Unul din cele mai bune moduri de a te apropia de excelenţă nu este să-i instruieşti pe alţii, ci să fii capabil să-ţi instruieşti “Omul” din tine - să-i încredinţezi lui misiunea de a te conduce, să-i permiţi să te însoţească peste tot, să-l laşi să-şi desfăşoare toată forţa pentru a dobândi coordonare, stabilitate şi vigilenţă.

Citeam undeva pe internet un lucru interesant: “Când priveşti în spatele criteriilor, care divizează oamenii după: culoarea pielii, apartenenţă etnică, haine etc. – înţelegi că aceste lucruri sunt nesemnificative. Lucrurile la care ar trebui de fapt să atragem atenţia sunt valorile lor. Când priveşti în spatele micilor diferenţe, vei descoperi în profunzime adevărata individualitate a fiecăruia – cea care mă reprezintă şi te reprezintă, cea care ne reprezintă pe toţi.

Adevărata individualitate are la bază includerea "Omului" din tine în sfera existenţei tale, el este acea prezenţă semnificativă, adevărata ta călăuză, care te reprezintă în totalitate, în orice moment al vieţii.

El este, citându-l pe scriitorul Antoine de Saint-Exupery, acea nestemată care rămâne nevăzută şi neînţeleasă pentru cei mulţi - constituind doar o parte a unei realităţii complexe, mai greu accesibilă şi abordabilă, dar care într-un iureş debordant de recuperare a clişeelor care însoţesc transformarea periodic, îţi controlează traiectoria de evoluţie.

Neobişnuita întâlnire a omului cu un om evidenţiază consecinţele ce derivă din acest dulce episod al întâlnirii cu “Omul” din noi. Depinde de fiecare dintre noi de ni-l facem aliat sau duşman, de avem interese convergente sau divergente.

Aşa cum un pianist exersează cu o siguranţă şi o uimitoare precizie fiecare bucată dificilă din piesa pe care o va interpreta în faţa publicului, tot astfel şi tu, pentru ca leadershipul tău să capete o formă bine definită, trebuie să exersezi această “evadare” din realitatea dură care te înconjoară, şi să încerci o coborâre cu săniuţa spre acea realitate învelită într-o crustă, ce nu poate fi percepută în mod obişnuit, pe care deseori o negi, în faţa căreia deseori închizi ochii: tu însuţi.

Descoperă “Omul” din tine, ca să desăvârşeşti întregul cadru al individualităţii tale.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us