ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
/>
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Norii nemărginiţi ai posibilităţilor imaginate

On Iulie 04, 2013, in Leadership Know-How, by Neculai Fantanaru

Identifică elementul primordial în care setea de înţelegere a ceea ce eşti se îmbină perfect cu dimensiunea cunoaşterii superioare, pentru ca încrederea în evoluţia ta să fie deplină.

Încercam să pătrund într-un spaţiu în care timpul nu exista, asemenea unui călător aflat în continuă mişcare în căutarea unui loc al său. Şi nu mă mulţumeam doar cu atât. Căci omul dominat de imaginar, care persistă în căutarea răspunsurilor la toate necunoscutele, vrând să pătrundă chintesenţa unei gândiri superioare, se adânceşte neistovit în viziunea lui fixă căutând cu orice preţ raza de lumină ce se strecoară prin smogul gros al inexplicabilului.

Stelele răsăreau una câte una, ca aurul dintr-un zăcământ neexploatat, dintr-un alt timp. Numărul lor conta prea puţin. Căci numai câteva grame din acest preţios corp strălucitor erau suficiente pentru a extrage chintesenţa unei materii sau substanţe de viaţă ce ar fi putut umple spaţiul de timp a reflecţiei mele, singurul ţel al căutării.

Dar combinarea elementelor vitale ce asigurau coeziunea materiei decurgeau greu, fiind deseori catalizate de unii intermediari instabili şi foarte reactivi. Sensul şi nonsensul. Trebuia să atribui un sens acestei călătorii spre un alt timp, înainte ca nonsensul şi absurdul să-şi înfigă adânc rădăcinile contorsionate în mintea mea.

Dar tocmai în asta consta măreţia mea !

În principiu, era vorba de a exalta forţa vitală necesară depăşirii limitelor de înţelegere admise de intelect, utilizată rar numai de oameni cu o spiritualitate ridicată şi un mod de gândire superior. Stimularea acelei energii de a transforma fundamental spaţiul şi oamenii cu care intram în contact, de a o economisi şi de a o fixa în viitorul update al propriei mele existenţe, trebuia să-şi facă efectul pe termen lung dacă voiam să ating un nivel de cunoaştere superior.

Aveam nevoie de un instrument mai sigur, de o structură de forţe care să reducă orice suspiciune care plana asupra mea. Iar identificarea elementului primar, filosofic, în care setea de viaţă se îmbina perfect cu dimensiunea cunoaşterii superioare, găsirea acelei forţe de atracţie care să pună în mişcare universul şi timpul, devenea tot mai dificilă. O nouă conştiinţă trebuia descoperită. O altă dimensiune a vieţii şi a timpului în care aş fi avut, în sfârşit, puterea de a face lucrul pentru care am fost creat: să fiu un creator, demiurgul propriilor mele plăsmuiri.

Un reflex al plăcerii de-a imagina tot felul de chestii fantastice, creând mental tot felul de legături absconse între vizibil şi invizibil, între divizibil şi indivizibil, mă contaminase în întregime. Era evident că gândurile cele mai întortocheate puseseră stăpânire pe mine. Dar tocmai în asta consta măreţia mea, în faptul că am permis gândurilor să mă înalţe la norii frumoşi şi nemărginiţi ai posibilităţilor imaginate.

De atunci am învăţat să cred în evoluţia mea şi în viitor.

Leadership: Două sfere distincte “stăpân” şi “prizonier”

Gândurile cele mai întortocheate pun stăpânire pe tine? În ce constă măreţia ta? O nouă conştiinţă trebuia descoperită? Ai puterea de a face lucrul pentru care ai fost creat?

Leadershipul nu vizează numai sfera specifică a dezvoltării şi perfecţionării spre atingerea unei poziţii fruntaşe, ci şi studiul personal al interpretării pe care o dai oricărei experienţe pe care o trăieşti în momentul în care urci orgolios scările foarte lungi spre excelenţă. Căci, inevitabil, în acest moment începi să resimţi o presiune din partea cadrului tău de referinţă, adică a unităţii propriei fiinţe compusă din două ipostaze diferite.

Prima, a omului de ştiinţă, care trebuie să smulgă, prin simplificări favorabile, o logică riguroasă din anumite puncte de vedere sau dintr-un template de gândire sofisticat, sau dintr-un ciclu mult mai amplu şi mai complex de idei insuficient fundamentate. A doua, cea a creatorului, a omului dominat de imaginar, care încercând să pătrundă lucrurile ascunse, vrând să pătrundă chintesenţa unei gândiri superioare, se adânceşte neistovit în viziunea lui fixă până ce se îndepărtează de punctul său de referinţă.

Aşadar, putem spune că, într-un fel, leadershipul rezidă dintr-un experiment care reuneşte, în combinaţii atent construite, cele două ipostaze care nu trebuie să se respingă. De regulă, însă, cele două ipostaze se luptă, delimitând două sfere distincte: “stăpân” şi “prizonier”. Indicat ar fi ca acestea să se înglobeze într-o singură viziune clară, conferind caracteristicilor de bază ale individului o anumită autenticitate.

Este limpede că suprimarea relaţiilor între cele două sfere, mai ales pierderea controlului asupra lor, în lipsa unei bune coordonări a procesului de alcătuire şi finisare a “creaţiei”, va accelera treptat regresul în descoperirea de noi resurse care să faciliteze accesul spre cunoaşterea superioară.

Iar simplificarea şi armonizarea operaţiunilor de atingere a superiorităţii în leadership constituie cele mai sănătoase pregătiri în vederea limitării efectelor negative pe care le poate avea strânsa relaţie dintre cele două ipostaze.

Leadership: Ai nevoie de o structură de forţe care să reducă orice suspiciune care planează asupra ştiinţei sale?

Obţinerea superiorităţii în materie de ştiinţă reprezintă un proces destul de complex, în care extraordinarul se combină cu neînsemnatul, demascând şi denunţând astfel cu mare asprime viciile în materie de leadership, supraevaluarea sau subevaluarea. Iar schimbările care se petrec în materie de competenţă, când este testată valoarea creaţiei şi a creatorului, par uşor de acceptat dacă se experimentează sentimentul de a fi util propriei individualităţi.

Un autor şi conferenţiar american spunea odată: “Ascultarea creează încredere, baza tuturor relaţiilor de durată.” Dacă este să facem o corelaţie, aici este vorba şi de felul în care tu, liderul, te pui în slujba ştiinţei, fără să falsifici relaţiile dintre cele două ipostaze menţionate anterior. Ca să obţii o superioritate în leadership, ai nevoie de o structură de forţe care să reducă orice suspiciune care planează asupra ştiinţei sale.

Încrederea în evoluţia ta va fi deplină numai dacă reuşeşti să identifici elementul primordial în care setea de înţelegere a ceea ce eşti se îmbină perfect cu dimensiunea cunoaşterii superioare. Ce eşti? Un stăpân al ştiinţei? Sau un prizonier al ei?

Depinde de măreţia ta, depinde de cât de mult permiţi gândurilor să te înalţe la norii frumoşi şi nemărginiţi ai posibilităţilor imaginate. Şi, mai ales, depinde de capacitatea ta de a nu te lăsa stăpânit de ea.

Norii nemărginiţi ai posibilităţilor imaginate se referă la posibilitatea de a pune în practică, cu rezultate benefice, tot ceea ce plăsmuieşte imaginaţia determinată de propria-ţi ştiinţă şi cunoaştere. Iar acest joc imaginar bazat pe reguli stricte îţi poate aduce laurii victoriei sau penalizări dureroase.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us