ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Nu este doborât încă ţarul Moscovei !

On Iulie 30, 2016, in Leadership XS-Analytics, by Neculai Fantanaru

Fii acea parte a imensităţii şansei de a alege, fără ca circumstanţele să mai aleagă în locul tău.

Scena din film continuă. Basmanov soseşte cu vestea trădării prietenului lui Ivan, cneazul Kurbski. Călugărul citeşte mai departe psalmul regelui David. Altcineva îi şopteşte tarului despre întinderea trădărilor. Călugărul: „O cât apasă inima. Aşteptat-am milă. Dar în zadar. Mângâitori am căutat. Dar n-am aflat.”

Şi atunci, deodată, Ivan şi-a ridicat capul. Şi ca o fiară sălbatică a strigat prin toată catedrala: „Minţi ! Nu este doborât încă ţarul Moscovei !”

Acum ia hotărârea de a crea armata opricinicilor, de a pleca la Svoboda Alexandrovskaia. „Egumen de fier mă voi face.” Se sfătuieşte cu cei ce i-au rămas credincioşi. Ia hotărârile ce-i vor călăuzi de aici înainte paşii. Se urcă din nou la sicriu. Priveşte trăsăturile îngheţate ale moartei. Şi i se pare că chipul ei s-a destins, că îl aprobă.

Cu mâna pe obrazul ţarinei moarte, Ivan îşi face marele legământ: „Lucruri măreţe voi săvârşi: atotstăpânitor pământesc mă voi face ! Două Rome au căzut, cea de a treia – Moscova ! - stă pe loc. Iar a patra Romă nu va fi !” *

Leadership: Poți să trăiești sub condiţia ta reală, într-o versiune a realităţii care nu te validează drept posesor al unui destin de excepție?

Într-o lume în care sensul adevărat al valorii umane se pierde printr-o întorsătură a lucrurilor trăite, printr-o fatalitate a tot ce se întâmplă, unde numai experienţa personală este cea mai bună lecţie de viață, un aspirant la putere poate fi semnificat real sau simbolic, prin situația de a se aşeza în situația existenţială a întâlnirii dintre două categorii de circumstanţe.

Mai întâi acele circumstanțe de hazard când el însuşi este un rătăcit prin ceaţă, mişcându-se fără rost şi fără încetare, dar care trage în mod neaşteptat şi lumea după el. Apoi, acele circumstanțe de necesitate, reprezentând modalitatea de manifestare a unor stări sau tendinţe de dominare, prin forţa potenţialului de a se impune, când el devine "schimbarea" datorită faptului că rămâne fidel principiilor sale de afirmare.

Leadershipul este acea parte a imensităţii şansei de a alege, fără ca circumstanţele să mai aleagă în locul tău. O şansă pe care foarte puţini o înţeleg, pentru că în fiecare destin ea apare la un moment dat, dar poate să dispară dacă nu o meriți.

Iar așa cum scria cineva pe un blog de astrologie, trebuie menţinut un echilibru între cele două aspecte: acceptarea destinului şi eforturile de a influenţa circumstanţele.

Posesorul unui destin de excepție știe că trebuie să parcurgă un drum lung care duce la restaurarea fiinţei sale, prin experiențe ierarhizate într-un lanț ascensional. De aceea el face o preocupare constantă din acest drum, care pe fondul unor răsturnări de situație să nu se circumscrie unei realităţi absurd contrariante, ci doar acelor experiențe repetate de a se aşeza pe poziţia unui biruitor.

Iar un biruitor care îşi apără cu stoicism drepturile se orientează întotdeauna după sloganul: „Lucruri măreţe voi săvârşi: atotstăpânitor pământesc mă voi face !”

A trăi sub condiţia ta reală, dar într-o versiune a realităţii care nu te validează drept posesor al unui destin de excepție, înseamnă să continui să înaintezi pe drumul vieții beneficiind de puterea efectivă a unor idealuri înalte, fără să te conformezi lor în fiecare din acțiunile tale.

Nu este doborât încă ţarul Moscovei ! este rodul acelor manifestări personale, născute din focul lăuntric, care redau pe marea imagine a destinului figura unei personalităţi marcante formată prin lupta continuă cu forțele ostile, în special cu fenomenul de regres: fii comun ca ceilalți.* Notă: Ion Barna - Eisenstein, Editura Tineretului, 1966.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us