ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Nu este îngăduit să atingi spiritele

On Februarie 25, 2017, in Leadership eX-Elite, by Neculai Fantanaru

Înainte de a-ţi crea o concepţie originală despre artă, învaţă să te percepi drept o forță între alte forțe.

Vor trece multe zile înainte să devin ceva asemănător cu persoana care fusesem odinioară. Intensitatea câmpului existenţial produs între punctul de cotitură care a condus la situaţia actuală, şi punctul de ieşire din lumea plină de aparenţe pe care era înfăşurată aţa necesară cusăturii unei aprige cotituri de destin, producându-se în ritm viu, încordat, devenise o senzaţie de tărie, o apăsare puternică. Ceva care nu se poate descrie în cuvinte. Dar care a dezvoltat dependenţa de sentimentul apartenenței la ceva mai mare, mai puternic.

Alături de mine, portretul lui Nicolas Flamel, pe al cărui chip expresiv se poate citi acea energie de foc condensată într-un criteriu de raportare la o lege esoterică: "Nu crede nimic ! Caută singur adevărul !", îmi transmite o stare ciudată de exaltare, amestecată cu regret. Uneori, sunt trist datorită secretului puterii prin care intelectul de vede pe sine, dobândit prin luarea în considerare a valorii indirecte a unei legi universale "Ceea ce este Sus este ca şi ceea ce este Jos, şi ceea ce este Jos este ca şi ceea ce este Sus".

Intens, mă simt încadrat într-un ansamblu de fluxuri neutrinice, numere cuantice şi unde ale fotonilor gamma expulzate în spaţiul înconjurător, în lumina unei stranii inteligenţe invizibile, ca şi când între mine şi marele alchimist s-ar fi fixat pentru eternitate o probă indiscutabilă a materializării spiritelor.

Acest bizarre fenomen al perceperii spectrului unui semnal discret, al unui iluminism pozitiv cu dorinţa mărturisită a totalităţii, centrat pe dobândirea cunoaşterii avansate şi pe înţelegerea unei realităţi virtuale, este trecut în cadrul imediatităţii prin tăișul sabiei lui Nietzsche: “Când priveşti în Adânc, şi Adâncul priveşte în tine.”

Rasputin, misticul rus, se folosea mult de privire, care îi impresiona pe interlocutorii săi până la a-i paraliza. Era efectul Hypnotize prin interpretarea unei enigme. Aşa este şi cu figura din tabloul meu, îmi răpeşte orice şansă, orice putere de a vedea cu adevărat farul cosmic al lui "Chi sono veramente?" decât prin efectul unei gravitaţii care depăşeşte forţele electrostatice ale unui câmp de reacție: "Marile secrete nu ţin de lumea noastră !".

Fără să-mi doresc să fiu o forţă între alte forţe, astfel ca din exterior să nu se poată sesiza existenţa vreunei întâmplări supranaturale, vreunei cauze de inadmisibilitate, pe fondul căutării febrile a semnelor unei vieţi de dincolo, care este doar privilegiul unui medium, mă simt reţinut într-un câmp gravitaţional care devine suficient de puternic pentru a modifica natura intrinsecă a funcţiei mele prezente: de mesager al unei lumi trecute.

Leadership: Te orientezi în plăsmuirea operei tale după un factor al percepţiei reprezentând dispoziţia subiectivă cu care se receptează semnificaţia unei viziuni de dincolo de real?

Victor Hugo ajunsese să vorbească de la egal la egal cu profeţi precum Moise, Mahomed sau Iisus. I se părea foarte firesc să fie ales de cei mai însemnaţi morţi ai omenirii pentru a purta cu ei nobile discuţii, încât să dea la iveală opere de o rară inspiraţie universală.

Esenţa unei dezvoltări bazate pe resursele unei realităţi revelatoare se obţine prin interpretarea unei enigme de genul găsirii diferenţei între două imagini aproape identice: imaginea lumii din perspectiva unui om care există doar prin comparația cu ”ceva” necunoscut. Şi imaginea lumii din perspectiva unui conţinut al comunicării cu ceva foarte adânc, vast, aflat în afara ta dar care este legat de o existență anterioară.

Înainte de a-ţi crea o concepţie originală despre artă, învaţă să te percepi drept o forță între alte forțe, drept o evoluție între două asemenea imagini.

Care este privilegiul minţilor cele mai luminate? Ele își concentrează întreaga esenţă a capitalului intelectual în acelaşi mesaj, provenit din străpunsul meditaţiilor care permite suprapunerea celor două imagini, care determină fenomenul particular: „Marile secrete nu ţin de lumea noastră !”

O operă de artă există doar prin sensul care îl impregnează pictorul imaginii sale, prin raportarea la un întreg constituit prin însumarea unor trăsături desprinse din analiza unei experiențe ce corespunde apartenenței la o inteligenţă mai subtilă şi cu o concepţie mai generoasă asupra lumii, asupra vieții și asupra naturii omeneşti.

Un asemenea artist se orientează în plăsmuirea operei sale după un factor al percepţiei şi cunoaşterii superioare, reprezentând dispoziţia subiectivă cu care se receptează semnificaţia unei viziuni de dincolo de real.

El descoperă ideea în fapt, semnificaţia generală a unei imagini în fenomenul particular al unei potriviri între o existență anterioară și consecinţa unei existenţe maturizată prin dezvoltarea trăsăturilor unei anumite specificităţi: „Nu crede nimic ! Caută singur adevărul !”

Nu este îngăduit să atingi spiritele, dar întotdeauna poți purta cu ele nobile discuții dacă ai puterea să iei în considerare fenomenul particular al unei prezenţe simţită la nivel de emoţie pe care s-o utilizezi ca material de rară inspiraţie pentru realizarea unei opere de artă.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us