ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Nu încerca să fugi de tine

On Mai 20, 2016, in Leadership XXL-Pack, by Neculai Fantanaru

Afirmă-ţi fidelitatea faţă de exigenţele unei gândiri ştiinţifice, rămânând devotat valorilor comunicării cu tine însuţi la un nivel mai înalt.

Exista în mine un soi de curiozitate dezagreabilă, ca un vârf de săgeată otrăvit, transformându-se tot mai mult în suferinţă. O cădere perpetuă într-o stare de conectare la un soi de ştiinţă ocultă, referitor la o putere omniprezentă cu care aveam o legătură specială, pe care încercam s-o manevrez, s-o depăşesc cu puterea acelui suflu inspiraţie al pictorului înzestrat cu darul de a reda lumea în nemărginirea ei.

Într-un fel, îmi examinam existenţa prin manifestarea unor întrebări pe care mi le puneam adesea: Ce pot cunoaşte despre ceva îndepărtat? Prin lentila cărei puteri superioare de înţelegere aş fi putut găsi punctul de convergenţă cu această stranie materie? Prin intensitatea cărui câmp de valori aş fi putut explica, ca pe un indiciu al găsirii unor noi legi de evoluţie, ieşirea din decorul spaţiului meu interior?

Dar aşteptarea unor răspunsuri nu întâlnea nimic la capătul ei.

Pentru că dorinţa de a afla adevărul era mobilul gândirii mele şi al tuturor faptelor care o precedau, cu ea trebuia să pornesc în marea căutare, de la acest punct de vedere, încercând să-mi dau seama dacă depindeam de valorile ce există independent de cineva sau ceva, de vreo forţă mai presus de mine. Dar, în primul rând, ca orice om devotat unei gândiri ştiinţifice, trebuia să rămân devotat valorilor unei comunicări cu mine însumi.

Leadership: Te ataşezi unei continue provocări la luptă împotriva unei forţe mai presus de tine, pe care o suporţi având tu însuţi o criză de autoritate?

Oare devenisem obiectul stimulării descoperirii de sine, sau o mărturie a facultăţii de a fi determinabil în altcineva sau ceva? Tocmai de aceea îndrăznesc să-mi dau deseori un sfat, uimind poate pe cei ce mă înţeleg, care mă va scuti de o nesuferită refugiere într-o situaţie regresivă, de care-mi este silă. Iată-l:

Fii întotdeauna atent la ceea ce te înrobeşte prin dependenţă şi-ţi porunceşte să trăieşti cu nevoia de a te compara prin enigma ce o reprezintă !

Atinsesem astfel coarda invizibilă a neputinţei de a înţelege ceea ce se săvârşeşte prin intermediul raţiunii care nu există decât pentru a explica o consecinţă finală, din perspectiva închiderii în mine. Intens, simţeam suferinţa prin care trecea eroina romanului lui John Fowles, claustrată într-o încăpere îngustă de un colecţionar de fluturi.

"Îmi este inferior din absolut toate punctele de vedere. Singura lui superioritate constă în puterea de a mă ţine aici. Altă putere nu are. Nu poate nici să se poarte, nici să vorbească, nici să facă orice altceva mai bine decât mine - nici pe departe - aşa că va continua să rămână Bătrânul Mării până când, cumva, am să reuşesc să scap de el."

Curiozitatea este o parte a neputinţei de a-ți da seama cine ești, care se instalează atunci când încerci să te ataşezi unei continue provocări la luptă împotriva unei forţe mai presus de tine, pe care o suporţi având tu însuţi o criză de autoritate.

Întreabă-l pe Dumnezeu cine este El, iar semnul întrebării se va întoarce ca un bumerang spre tine: Cine eşti tu? Vei reuşi să scapi de El, doar atunci când vei reuşi să fugi de tine.

Iată menirea unui om care experimentează „I'll find myself in the endless oceans of my mind”: să clarifice acea neclaritate dintre ceea ce există în realitate și ceea ce nu există, dar pune în ordine existenţa lui.

Această neclaritate confirmă interesul tău pentru câştigarea unei anumite autorităţi asupra propriei fiinţe din punct de vedere al suportului pe care îl oferă adevărul suprem: în momentul în care te compari cu ceva sau cineva aflat deasupra înţelegerii tale, de care ajungi să depinzi, începi să te ridici deasupra nivelului tău de referinţă.

Nu încerca să fugi de tine este îndemnul îl aud din ce în ce mai des rostit de către oamenii cu calităţi de lider.

Leadershipul este o ştiinţă care are nevoie de atestările unui adevăr suprem care te întregeşte, pentru a se putea dezvolta prin prisma actului de a te apropia de ceea ce nu cunoşti.

Pentru a face din leadership un ansamblu de cunoaştere care să includă ca piesa dominantă o raţiune bazată pe experienţa abordării dependenţei de o forță mai presus de tine, în căutarea asiduă a unui adevăr pe care-l simţi, dar nu-l poţi exprima, trebuie să fructifici avantajul de a fi prizonierul unui moment de răscruce. Atunci când simți nevoia unei comparaţii care să dea naștere unui ego mai puternic, o identitate creată la care nu mai vrei să renunţi.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us