ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Numai un sfânt poate să împrumute imaginea unui muritor

On August 16, 2020, in Aptitudini şi Abilităţi, by Neculai Fantanaru

Este suficient să parcurgi o poveste cu viaţă, despre viaţă, ca să găseşti o infinită plăcere în actul de a trăi o altă viaţă.

Mă aflu în proximitatea trandafirului, atâta timp cât există admiraţie reciprocă, intrând din ce în ce mai adânc în povestea unui tablou descris de un pictor anonim cu o pensulă plină de viaţă, visătoare, în care domină culoarea sângelui. În episoade delimitate de “va urmă” cred că se înscrie existenţa veritabilă a trandafirului meu, între cea dintâi proiectare a demersului de analiză a operei de artă şi definitivarea ideii de spaţiu al unei frumuseţi aproape ideale.

Atât de sinceră, frumos scrisă, povestea vieţii mele se înscrie cu mult suflet, cu delicateţe, în perspectiva unei neîncetate asemănări cu El, un trandafir cu petale de culoarea sângelui ce se structurează în perspectiva unei teme artistice de mare interes: Anacredarekr, însemnând stabilitatea sentimentului de apartenenţă la esenţa naturii impusă prin durata unei stări de spirit cu bogate semnificații din foarte multe unghiuri de vedere.

Eu şi trandafirul meu. Doar noi doi suntem protagoniştii unui spectacol de culori, expresia unui act de valorizare estetică în sesizarea şi în gustarea unei opere de artă explicată printr-o apropiere de harul lui Dumnezeu transpus într-un spaţiu de Creație. Ne unim ceresc şi natural printr-o rugăminte care conţine cuvântul “depărtare”, extras parcă din amintirea unui timp suspendat într-o regiune deşertică:

Iată, mă exprim prin gura lui Allah din 1001 nopţi. Allah să coboare asupra-mi binecuvântările sale ! Care-i insul care să nu fi cunoscut urmările dărniciei sale? În ce mă priveşte, ya sidi, apoi de-aş avea eu pe faţa mea şi o sută de guri, şi în fiecare gură câte o sută de limbi, şi pe fiecare limbă câte o comoară de limbuţie, tot n-aş putea să-ţi povestesc aşa cum se cuvine dărnicia cea minunată a domniei sale Abulcassem !

Leadership: Viziunea ta artistică este promisiunea ambiţioasă pe care o faci lumii cu privire la ce vei dezvălui despre tine într-un limbaj specific universului şi naturii căruia nu-i corespunde nimic din viaţa reală?

Calm, răbdător, cu emoţie, îmi păstrez ochii aţintiţi asupra formei de simbolism numită “comparaţie”. Continui să privesc la mine cu drag de artă, când realist, când visător, prin reperul vizual al unui ochi care observă drumul spectaculos al unei viziuni artistice expresioniste dinainte pregătit de ideea unei naturi libere care se impune în mod universal la om, pe care spiritul poetic trebuie să o imite jucându-se de-a artistul în mijlocul unui Orient mirific și odihnitor.

Oare privirea mea va putea să garanteze transparenţa totală a acuarelei în altă versiune Alpha şi Omega a naturii?

Atât de sensibili, ochilor de artist le poate fi atribuită, ca punct de plecare pentru identificarea unei viziuni captivante, demne de pus în practica picturii, tocmai puterea de transfigurare a realităţii şi capacitatea de asimilare a luminii în fiecare dintre sufletele receptive care trăiesc “povestea unei lumi pierdute şi regăsite”. În limba lui Allah se aude firul poveştii mele, iar paradisul deşertului, întins sub un soare arzător, anunţă fondul comun al descoperirii unei arte de nişă, numită atât de frumos: Sympathia.

Trandafirul îmi citeşte gândurile, le adună printr-o iluminare mistică într-o rugăminte care conţine cuvântul “Fantastic”, făcând din ele zvâcnirea culminantă a condiţiei primare a fiinţei mele netulburată de o conştiinţă a vulnerabilităţii estetice. Asemenea unei petale de trandafir luată de vânt care nu cunoaşte nicio silnicie, ci doar lumina palidă a înserării, mă simt transpus într-o nouă dimensiune, într-o limbă ce capătă semnificaţii şi mai neînţelese pe măsură ce se deplasează în direcţia opusă realităţii în care mă raportez la empiric şi raţional, încât totul devine fascinant !

Leadership: Sinele tău răspunde la îndemnul trăirii fervente a sentimentului înalt de manifestare a harului divin disponibil ca model de referință pentru înțelegerea simbolisticii artei?

Iată cu ce îmi delectez mintea şi sufletul: cu înscrierea existenţei unui trandafir în lumea visătoare şi artistică a lumii mele, în sensul pur mistic al cuvântului Eryosthevia, însemnând deschiderea omului la lucrarea harului divin. Artisticul, demn de frumuseţea trandafirului, se regăseşte în puterea acestui cuvânt care parcă îndeamnă la visare, înfrumuseţându-l pe om cu harul Sfântului Duh, într-un mod personal şi unic. Iar dacă eu sunt un trandafir, mai sublim decât orice dovadă prin care Dumnezeu ar putea fi cunoscut, asta se datorează faptului că trăiesc în interiorul unui spaţiu al iluminării, între creaţiile pure ale naturii şi creaţiile imaginare ale omului.

Cu atâta naturaleţe şi drag, trandafirul mi-a vorbit cu convingerea că fac parte dintr-o altă lume, mai îndepărtată: “Încearcă să adormi cu ochii deschiși ca să mă poți visa mai real. Să fiu eu realitatea visului tău.”

Iar eu i-am răspuns ca unui învăţător străvechi care s-a transferat în altă lume: “Voi încerca să-mi aţintesc privirea asupra visului din care cu greu mă pot întoarce, numai ca să pot îmbrăţişa realitatea unei pensule care îşi manifestă dorinţa de a colora cu empatie o imagine în stare de contur.”

Adevărat. Eu sunt un sfânt, pentru că duhul cuvântului meu (plin de mister) traversează spaţiul ce se întinde de la pământ la cer, şi se reîntoarce sub forma unei imagini pline de emoţie în câmpul unei arte a sensibilităţii, Aterspesys, într-un moment când lumea se minunează cât a ajuns ea de departe. Căci numai un sfânt poate să împrumute imaginea unui muritor de rând pentru a se remarca în lumea oamenilor, iar această lume nu diferă prea mult de lumea minunată şi nemuritoare a spiritelor naturii.

Prin simbolistica artei vei primi în stăpânirea ta duhul unui Sfânt cu ajutorul căruia vei putea să comunici cu toate spiritele naturii. Acest fapt denotă înclinarea şi uşurinţa de a trăi un alt plan de existenţă decât lumea pământească.

Numai un sfânt poate să împrumute imaginea unui muritor atâta vreme cât acest sfânt este un artist ce se apropie cu sufletul de zona acuarelei şi a picturii, autentificându-se nu doar ca reper al universalității, ci ca o minune a naturii, regăsindu-se el însuşi într-o operă de artă ca element unificator între cer şi pământ, între vis şi realitate, între cultură şi estetic.

Înainte să-mi plăsmuiesc realitatea căreia voiam să-i dau viaţă în paginile cărţilor mele, prin limbajul unei esențialități spirituale, trandafirul mi-a transferat în suflet şi în gând următoarele cuvinte:

Încearcă să vezi o stea pe cer, s-o atingi cu pensula, în formule expresive,
S-o înţelegi ca pe un dar, de-a pururea pictat cu regăsire.
Iar când vei fi aidoma unui vis, fără de despărţire,
Într-o constelaţie a Sacrului, de dincolo de viziune,
Să mă reflectezi cu strălucire, cu artă, cu menire,
Prin raportare la o viaţă simbolică, plină de enigme,
Ca într-un tablou pictat cu nuanţe vii de nemurire.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Donează prin Paypal

Alternate Text

DONAŢIE RECURENTĂ

Donează lunar pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

DONAŢIE SINGULARĂ

Donează suma dorită pentru susţinerea proiectului NeculaiFantanaru.com

Donează prin Transfer Bancar

Cont Lei: RO34INGB0000999900448439

Deschis la ING Bank

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate