ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Numărătoarea inversă

On Septembrie 02, 2010, in Leadership Total, by Neculai Fantanaru

Verifică cum progresează aria ta de responsabilitate, detectând starea emoţională, psihică şi comportamentală a oamenilor în momentele decisive.

Depăşiseră prin atâtea primejdii, străbătuseră mări şi oceane, şi încă nu dăduseră de urma căpitanului Grant. Curajul le fusese pus la grele încercări, trecuseră prin toate emoţiile aşteptării, iar acum se şimţeau cu toţii cuprinşi de deznădejde, în special Mary şi Robert, copii căpitanului.

La comanda expediţiei se afla însuşi Lordul Glenarvan, care era conştient că ajunseseră din nou într-un punct mort al căutării. Încă o dată harta după care se ghidaseră în călătoria lor îi condusese pe un traseu eronat, traseu pe care el însuşi îl recomandase. Încă o dată dăduseră greş. Având însă un nemaipomenit entuziasm de care numai adevăraţii aventurieri dau dovadă, fiind încrezător în reuşita misiunii pe care el însuşi o pregătise şi pe care promisese s-o împlinească, s-a adresat micului său echipaj:

- Să avem încredere, prieteni ! Să avem încredere ! Căpitanul Grant nu este cu noi, dar suntem siguri că-l vom regăsi.

Şi asta fusese de-ajuns ca să redea nădejdea şi buna dispoziţie pasagerilor de pe vasul Duncan.

Leadership: Îţi întreţii în mod demn capacitatea de a întrezări perspectiva reuşitei, prin ochii liderului?

În cursul acelei lungi călătorii, toţi membrii echipajului de pe Duncan au continuat să privească totul din perspectiva reuşitei, prin ochii Lordului Glenarvan, mergând acolo unde a dorit el, oprindu-se numai unde dorea el să se oprească, admiţând tot ce spunea el. Şi asta deoarece Lordul Glenarvan a fost îndeajuns de abil încât să le ofere mereu un strop de încredere şi energie mai ales în momentele grele, determinându-i să adopte un comportament activ şi constructiv. Întreaga lui atitudine arăta că era un om puternic atât din punct de vedere fizic cât şi psihic.

În leadership nu există victorie prin renunţare !

Singura cale de a-ţi atinge obiectivele este să-i determini pe oameni să participe la atingerea lor, iar prima ta prioritate în acest sens trebuie să fie aceea de a îmbunătăţi eficienţa muncii lor, şi sporindu-le potenţialul de dezvoltare. Însă atunci când ajung într-o situaţie nouă, sau când se află intr-o mare dificultate, sau când par să bată pasul pe loc, oamenii încep să aibă anumite dubii şi rezerve privind eficacitatea ta ca lider şi capacitatea ta de conducere, iar tu devii în ochii lor un tip mediocru şi slab, căruia nu-i mai acordă nici un respect.

Oamenii nu pot urma curajoşi voinţa celui care nu este capabil să-i conducă eficient într-o direcţie favorabilă lor. Iar în acest caz se poate întâmpla ca toată bunăvoinţa şi interesul lor să scadă atât de tare încât să înceapă să aibă o atitudine duşmănoasă faţă de el. În leadership ori îţi asumi rolul de lider şi îţi îndeplineşti misiunea, ori eşti discreditat.

Liderii înţeleg tâlcul proverbului scoţian “Nu poţi fi niciodată legat de vreo promisiune făcută în mod nechibzuit.” Promisiunea Lordului Glenarvan s-a înrădăcinat în mintea şi în sufletul echipajului său atât de adânc, încât tot ceea ce făceau decurgea din ea. De nenumărate ori s-au avântat în necunoscut, punându-şi vieţile în pericol – cu gândul, desigur, de a-l găsi pe căpitanul Grant. Şi tot de atâtea ori promisiunea lui cu valoare de angajament a reprezentat un motiv suficient de puternic pentru a-l urma.

Zece, nouă, opt, şapte...

Când semnele unei posibile crize, cu tot ceea ce implică aceasta, sunt tot mai evidente, starea sufletească a oamenilor devine tot mai imprevizibila ajungându-se la indignare şi revoltă. Răbdarea tuturor celor de pe vasul Duncan a fost pusă la grea încercare, când, după luni întregi de călătorie, ajunseră tocmai pe coasta Americii de Sud, fără să fi găsit nicio urmă care să indice locul în care s-ar fi aflat căpitanul Grant.

În acel moment, disperat şi frustrant, cu greu Lordul Glenarvan a putut domoli spiritele. A reuşit totuşi prin vorbele sale pline de speranţă şi prin tonul său plin de curaj şi ardoare, însă probabil era pentru ultima oară. Căci din acea clipă toţi membrii echipajului “au pornit” numărătoarea inversă. Daca nu reuşeau să dea de urma căpitanului cât mai repede, acel ultim dram de încredere pe care i l-au acordat ar fi dispărut în totalitate. Şi în consecinţă raporturile dintre ei s-ar fi alterat definitiv.

Nu-i poţi lăsa pe oameni prea mult în stand-by !

Oamenii nu se pot încuraja singuri. Ca lider nu te poţi aştepta ca ei să se umple de curaj şi să se propulseze singuri înainte. Este sarcina ta să-i încurajezi şi să-i ajuţi să-şi atingă potenţialul oferindu-le energia să meargă mai departe atunci când se opresc din cauza unei greşeli. Însă nu-i poţi lăsa pe oameni prea mult în “stand-by” căci ei sunt mari consumatori de speranţă. Nici excesiv de optimist nu poţi să fii şi sa spui: “Vom aştepta oricât va fi nevoie.

Oamenii, cu toate convingerile lor, se aliniază misiunii tale până la un punct. Căci, categoric, există un punct limită până la care sunt dispuşi să te urmeze, punctul în care numărătoarea inversă ajunge la 0. Atunci ei decid dacă merită să-ţi acorde încrederea şi să te urmeze mai departe sau să te părăsească definitiv. Îşi vor pune întrebări de genul: Unde ne duce tipul ăsta? Merită să-l urmăm? Vom fi în siguranţă alături de el? Apoi, cu toată fermitatea vor alege cea mai convenabila variantă.

Concluzie: Din momentul în care ai devenit lider începe numărătoarea inversă. Depinde de tine când se va ajunge la zero, acest punct însemnând victoria sau eşecul.

Pe tot parcursul “drumului”, mai ales în situaţiile critice, tu eşti factorul mobilizator care întreţine entuziasmul, speranţa şi atitudinea proactivă a echipei. Chiar şi-n momentele când tu însăţi ţi-ai pierdut speranţa, nu te exterioriza în faţa echipei, ci insuflă-le încredere oamenilor, şi în acelaşi timp, străduieşte-te să găseşti rapid soluţii de ieşire din criză.

Verifică cum progresează aria ta de responsabilitate, detectând starea emoţională, psihică şi comportamentală a oamenilor în momentele decisive.* Notă: Jules Verne - Copii capitanului Grant, Editura Herra, 2003.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us