ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

Numărul unu

On Februarie 22, 2010, in Leadership de Vârf, by Neculai Fantanaru

Dezvoltă trăsăturile dominante ale caracterului tău, tratându-te pe tine însuţi ca sursă a modelării celorlalţi oameni.

Mai rămăseseră doar cinci în viaţă. Iar rechinii, care deveniseră mai „deştepţi” în urma experimentelor, inundaseră aproape întreg laboratorul submarin, Aquatica. Aproape că îşi pierduseră cu toţii speranţa. Russell Franklin, acţionarul de baza a laboratorului, care în trecut reuşise să salveze un grup de persoane într-o avalanşă din Himalaya, încercă să calmeze spiritele:

- Trebuie să găsim o modalitate de a ieşi de aici. În primul rând trebuie să...

Nici nu termină de spus tot, că dintr-o dată, preţ de o clipă, unul dintre rechini, făcu un salt din bazinul care făcea legătura cu exteriorul şi îl înşfăcă cu totul.

Senzaţia de teamă se amplifică. Tom Scoggins, simţi imediat fiori de gheaţă pe şira spinării, bătăile inimii i-o luară razna la vederea acelei scene de groază. La fel ca orice om care se simte în pericol, în el se declanşase o reacţie de tipul "rămâi nemişcat". Era, fără nicio îndoială, într-un moment de slăbiciune extremă.

- L-a mâncat, Isuse ! Nu mă mişc de aici. Nu mă mişc de aici. Cineva ne va veni în ajutor. Ne vor scoate de aici şi totul va fi bine. Nu mă mişc de aici. Înghesuindu-se într-un colt, adunat, strâns, copleşit de emoţii negative, cuprins de teama ca va împărtăşi aceeaşi soartă ca şi Franklin.

Leadership: Îţi exerciţi puterea asupra altor oameni, trezindu-le stimulii pozitivi?

Oamenii care au aptitudini de lider ies la iveală tocmai în astfel de momente dificile. Carter Blake, antrenorul de rechini, n-a rămas indiferent. Ci de cum a observat că Tom s-a panicat, s-a apropiat de el, i-a vorbit şi l-a încurajat, făcându-l să înţeleagă că dacă vă rămâne ţintuit în acel loc are mai multe şanse să moară decât dacă îl urmează pe el. Apucându-l de mâna dreaptă pe Tom, l-a ajutat să se ridice şi şi-au continuat drumul mai departe.

Unui om îi este greu să trăiască fără nicio speranţă. Alţii au prea multă. Carter Blake i-a fost dat lui Tom în locul speranţei, pentru că avea fermitatea care lui îi lipsea. Avea ceva superior în el, avea un curaj ieşit din comun pe care l-a dovedit de nenumărate ori, fapt care l-a determinat pe Tom să-şi pună imposibila salvare în mâinile lui.

Schimbarea nu se produce singură, ci vine prin implicarea oamenilor în acţiune. Prin puterea geniul său aventuros, datorită atitudinii sale de tipul „câştigă cu orice preţ”, Blake l-a adus pe Tom pe calea cea bună, iar conştiinţa i-a dat acestuia puterea de a continua.

Cultura ta de leadership se reflectă cu precădere în atitudinea ta?

Viitorul lui Tom şi a celorlalţi supravieţuitori a depins în totalitate de un singur om, Carter Blake, numărul unu în toate. Numărul unu când venea vorba de curaj, numărul unu când venea vorba de asumarea răspunderii, numărul unu când venea vorba de fermitate, de luarea iniţiativei, de prezenţă de spirit şi ingeniozitate. El era singurul capabil să-i salveze. Era singurul care îşi cunoştea adevăratele sarcini. Şi, socotindu-se destul de puternic, nu a ezitat să-şi pună viaţa în pericol pentru ceilalţi, flerul ajutându-l enorm în alegerea celei mai bune căi de urmat.

Aşa cum un braţ amputat este înlocuit de o copie perfectă a membrului lipsă, tot astfel tu, prin puterea ta de influenţă poţi să înlocuieşti slăbiciunile oamenilor cu speranţe şi să-i determini să acţioneze în concordanţă cu gândirea şi atitudinea ta.

Tu poţi să preiei controlul asupra emoţiilor oamenilor şi să contracarezi efectele negative ale schimbării? Oamenii au încredere în tine? Ai puterea să-i convingi pe oameni că lângă tine mai au o „şansă”? Îţi dovedeşti prezenţa de spirit şi îndrăzneala în situaţii dificile? Ai capacitatea să preiei controlul asupra emoţiilor lor, să le revitalizezi energiile şi să-i scoţi din acel punct, deseori paralizant, care îi împiedică să acţioneze?

Numărul unu este personajul care are multă stăpânire de sine, care nu se pierde în situaţii critice şi care găseşte rapid soluţii de a ieşi din orice impas. Este acela care reuşeşte să mobilizeze oamenii dându-le încredere şi curaj pentru a depăşi momentele grele prin care inevitabil trec. Tu eşti un astfel de om?

Gradul în care te construieşti pe tine însuţi ca sursă a modelării celorlalţi oameni (după gândirea şi atitudinea ta) te ajută să-ţi dezvolţi trăsăturile dominante ale caracterului tău. În consecinţă, fă în aşa fel încât oameni să te perceapă ca fiind „componenta” cea mai fiabilă şi mai eficientă a întregului lor potenţial.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us