ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O călătorie riscantă spre tărâmul tainic al asasinului

On Octombrie 27, 2012, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Caută legătura dintre cauză şi efect: acea constantă de “a fi” bazată pe un discernământ care cerne valorile adevărate de cele false.

Trăia într-un sistem de gândire ce pretindea să se afle pe culmile cele mai înalte ale spiritualităţii, dar care ignora sau dispreţuia cea mai mare parte a realităţii morale a fiinţei umane. Modul său de gândire nu avea în vecinătatea lui o altă înălţime, creastă sau pisc, pe care vreo virtute, vreo orientare, vreo influenţă pozitivă să fi putut cerceta toată întinderea lui deşartă şi rece, încremenită sub o pojghiţă de smerenie falsă. Un mod de gândire rece, fără nici măcar o fărâmă de suflet, de culoare, de onoare, de visare, de fericire, luând forma unui ceas cu alarmă folosit ca mijloc de selecţie a viitoarelor ţinte.

S-ar fi spus că ura tot ce-i ieşea în cale. Orice om, dar mai ales orice bătrân, îi provoca repulsie, o silă de nedescris, ca o rămăşiţă de infern care denatura imaginea viitorului şi sensul vieţii sale. Un spaţiu ciudat între exponenţii unor gândiri cu totul şi cu totul diferite. O descărcare inevitabilă, cu toată siguranţa, a tensiunii directe induse de o minte confuză, păguboasă, iraţională, în totală contradicţie cu realitatea socio-umană.

Anton Chigurh era numele său, al asasinului, al omului hotărât şi loial ambiţiilor sale, care se coalizase cu răul. Omul acesta complicat şi foarte aspru, omul acesta pentru care viaţa şi moartea nu erau antagonice, nu se excludeau, ci se întrepătrundeau ca o simfonie de elanuri, disperări şi derute, omul acesta atât de hăituit de propriile limite era el oare conştient de înlănţuirea de convingeri prin care se ridicase şi coborâse, treaptă cu treaptă, până la aspectele reprobabile care alcătuiau orizontul lăuntric al spiritului său?

Leadership: Izbuteşti să-ţi impui o acceptare filozofică indiferentă, ca în faţa unui rău inevitabil, încât să-ţi să-ţi justifici o atitudine de tipul “să vină ce-o veni”?

Unui altfel de om, unei asemenea structuri de judecată, unui asemenea jucător prins într-un permanent joc al realului cu irealul nu poţi să-i aplici leacul vrăjit, pastila tămăduitoare, fără să-ţi pese cum şi pentru ce se produce efectul.

De regulă miracolul însănătoşirii se împlineşte doar în cazul celor care şi-au clădit personalitatea pe o anumită gândire logică, menită să sprijine redresarea propriului lor Eu. A celor care caută legătura dintre cauza şi efect: acea constantă de “a fi” bazată pe un discernământ care cerne valorile adevărate de cele false. Nu era şi cazul său.

Scânteia s-a aprins. Anton Chigurh, ucidea în continuare, ghidându-se după nişte principii mai presus de fiinţa umană. Îşi dădea el oare seama de tot ce se petrecea în jurul său şi de tot ce se frământa într-însul?

Un fluid misterios străbătea întregul său fel de fi, ca o putere misterioasă revărsată prin spaţiile ilogice care influenţau substanţa lăuntrică a materiei personalităţii sale.

Se simţea, semeţ şi neclintit, ca cel ce trece curajos puntea timpului pentru a pătrunde într-un tărâm tainic. Într-un deşert arid unde nu există Dumnezeu, nici legi divine, nici repere, nici oaze de speranţă. Ci numai două entităţi complementare: deşertăciunea şi moartea. *

Leadership: Poți trăi pe măsura propriei tale revelații despre tine în contextul evenimentelor care îţi pot periclita integritatea prin anularea zbuciumului sufletesc din proiecţia speranţei faţă de un nou început de viaţă?

O înţelegere corectă şi completă a dimensiunii propriei tale existenţe, printr-o asumare a răspunderii faţă de rezultatul acţiunilor tale, este esenţială în vederea păstrării echilibrului moral şi a tiparelor care imprimă naturii tale o strânsă armonie. Această înţelegere, acest pion important în partida grea de şah dintre “a fi la cheremul destinului” şi “a fi la comanda vieţii”, poate fi favorabilă ambelor părţi, având şi rezultate pozitive şi negative.

De aceea, pentru o devenire rodnică semnificativă care se doreşte a fi menţinută în vigoare cât mai mult timp, şi nu anulată la primul semn de dezechilibru, setează-ţi “ceasul deşteptător” care să-ţi amintească constant cine eşti şi încotro te îndrepţi, care să ticăie non-stop şi să-ţi trezească impulsul spre o evoluţie neîngrădită şi ascendentă.

Poţi să te transformi dintr-un om de piatră într-un om viu? Asemenea unei statui care suportă degradarea temporală, personalitatea ta poate suferi o anumită “împietrire”, o statornicie a pretenţiilor tale de om raţional la un nivel la care nicio virtute, nicio orientare, nicio influenţă nu o mai poate modifica.

A abdica de la principiile sănătoase specifice liderului care tinde spre excelenţă, înseamnă a te implica într-un joc periculos cu consecinţe nefaste. Autocenzura, liberul arbitru trebuie să funcţioneze impecabil, aidoma unui ceasornic programat să sune ori de câte ori te îndepărtezi de la “normalul” zămislit de tine în timp.

Leadership: Eşti în stare să-ţi păstrezi orientarea spre excelenţă datorită unei doctrine care pune în prim plan “inevitabilul” din proiecţia unei lumi interioare care se mistuie în ea însăşi?

Foarte uşor te poţi transforma într-un asasin, dacă nu cu fapta, cel puţin prin modul de gândire aberant, prin tendinţa de îndepărtare a lumii din jur, prin negarea principiilor fundamentale care guvernează relaţiile dintre indivizi, impunând o “săritură” de la concepţiile idealiste despre viaţă şi aşteptările de la ea.

O doctrină a înţelegerii fiinţei umane care dacă nu găseşte puncte comune cu doctrinele celorlalţi din jur, prezentând o anumită compoziţie de valori, menţinând un anumit ritm de asimilare a elementelor care compun evoluţia ta, se fărâmiţează până la dispariţie.

Un vechi proverb chinezesc spune: “Dacă îţi cunoşti duşmanul şi te cunoşti pe tine însuţi, poţi duce o sută de războaie, fără să fii înfrânt.” Duşmanul tău cel mai mare este “asasinul”, sistemul propriu de convingeri care îţi influenţează transformarea odată cu trecerea timpului, odată cu asimilarea anumitor valori care nu fac casă bună cu leadershipul şi cu orientarea ta.

În leadership, inevitabilul reprezintă obligaţia de a răspunde propriei reflecţii despre lume şi viaţă în circumstanţele unei ascensiuni care poate oricând să eşueze pe traseul autoimpus spre îndeplinirea obiectivelor.

Accepţi să te supui meandrelor unei gândiri păguboase, iraţionale, în totală contradicţie cu realitatea socio-umană? Te ghidezi după nişte principii sănătoase, caracteristice fiinţei umane raţionale? Eşti conştient de înlănţuirea de convingeri prin care te ridici, treaptă cu treaptă, la „înălţime”? Care sunt aspecte reprobabile care alcătuiesc orizontul lăuntric al fiinţei tale?

Analizează tendinţele în cadrul fiecăreia dintre axele care îţi compun caracterul. Colaborează constant cu acea parte puternică şi profundă din personalitatea care te defineşte, fără să-ţi exprimi o implicită preferinţă sau apreciere valorică pentru statutul unei personalităţi care îţi deformează convingerile.

Alegerea ta poate fi condiţionată de faptul că elementul predominant al personalităţii tale nu este foarte bine conturat, sau, accidental, este provocat de proiectarea unei versiuni mai dure şi mai ample ale realităţii. Această tendinţă primejdioasă se întrerupe doar dacă “ceasul deşteptător” te trezeşte din somnul ignoranţei şi al inerţiei în gândire.

Reversul propriei identităţi se poate transforma într-o piatră atunci când cazi într-un caracter rece, indiferent, evoluând tot mai mult în direcţia slăbiciunii numită: vanitate fără margini. Începi să devii o victim a unui destin neîndurător, gândind în termenii deşertăciunii, astfel: "Simt că trăiesc într-un deşert arid unde nu există Dumnezeu !"

Convingerile care te ridică sau care te doboară sunt strâns legate de semnificaţia acelor evenimente cărora le atribui o notă personală de apartenenţă la un nivel sufletesc adânc şi sincer care nu se anulează în faţa reuşitelor sau eşecurilor.

O călătorie riscantă spre tărâmul tainic al asasinului este o reflecţie asupra valorilor pe care le considerăm cele mai bune, dar pe care le aservim unor scopuri care nu asigură menţinerea unei identităţi sănătoase şi pozitive.

Aşa cum impresia pe care ţi-o produce un tablou rezultă din compoziţia culorilor alese de pictor, tot astfel elementul cel mai revelator al propriei tale transformări rezultă dintr-o mai bună coordonare a eforturilor de renovare a convingerilor, dar şi dintr-o apropiere de acea constantă de “a fi” bazată pe un discernământ care cerne valorile adevărate de cele false.

* Notă: Anton Chigurh - personaj din filmul “No Country for Old Men (2007)"

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us