ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O conştiinţă nouă pentru adevărurile rămase mute (II)

On Iulie 16, 2012, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Abordează stilul cel mai potrivit personalităţii tale, analizând conceptul numit „viaţă“ ca esenţă constitutivă a artei.

Exploram frontierele naturii umane asemenea unui creator conştient de puterea sa de a trece dintr-o realitate în alta la capătul fiecărei aspiraţii sau viziuni, împins continuu de efortul de cristalizare a unei gândiri cât mai pure şi mereu pozitive. Importanţa filosofiei de a explica realul sau lucrurile în sine influenţate de om consta în faptul că ea slujea drept trecere de la un punct de vedere faptic la o versiune remontată a capodoperei care se numeşte "iubesc să fiu eu", despre care aş putea vorbi la nesfârşit.

Să creez ceva nou din nimic, să potrivesc toate elementele din care este construit omul, numai în congruenţă cu necesitatea asigurarii unei autonomii particulare, de partea tendintei de a găsi un sens, o coerenţă în viaţa sa. Să cuprind în acţiunea forţelor creatoare, ca într-o plasă imensă de pescar, toate resursele afective şi cognitive care îl fac pe om să "ticăie". Care îl fac să trăiască, să sufere, să iubească sau să viseze. Care îl condiţionează să fie ceea ce este.

Dar pentru asta trebuia să încorporez anumite caracteristici în Eul său, în menirea pe care şi-o propune, astfel încât să pară că nu depinde de mine. Să-l las să-şi urmeze calea, după legile spaţiului, ale timpului, a cauzei şi efectului. Fără să-i încalc liberul arbitru în nicio direcţie de manifestare. Fără să-i încurc valorile. Fără să pun filtre ezoterice în jurul emoţiilor care îl încearcă.

Dar să aud chemarea lui atunci când strigă după ajutor, când are nevoie de mine. Şi numai atunci să intervin în viaţa lui. Să schimb direcţia în care vrea el să meargă, având încredere în discernământul său. Să trezesc în el tot felul de senzaţii, schimbări de gândire, să-l înzestrez cu tot felul de simţiri, să-i restabilizez pacea interioară, asemenea unui magician care surprinde de fiecare dată publicul cu bagheta magică.

Am realizat că oricine poate fi un Dumnezeu, un creator, un artist care naște măiestrie și frumos. Ca un copil care îşi alege singur personajele dintre jucării. Ca un dezvoltator de jocuri. Ca un pictor care odată ce-şi alege modelul îi poate finisa caracterul după cum doreşte, în funcţie de tonul culorilor pe care le foloseşte. Îngeri fără aripi. Demoni fără coarne. Fiinţe şi lucruri. Destine şi împliniri.

Suntem noi oare personaje fictive? Suntem oare înlănţuiţi în iluzia faptului că suntem liberii arbitri ai acţiunilor noastre, iar indiferent ce cale am alege tot la un punct final predeterminat am ajunge? Ce ne separă oare de marile enigme ale lumii, ale vieţii, ale universului? Suntem doar simple creaţii, sau nişte artişti creatori?

Leadership: Deschizi calea de a te cunoaşte temeinic prin legile creaţiei privite prin prisma ocrotirii vieţii private?

Fiecare lider s-a pus la un moment dat în postura creatorului. Să îşi desăvârşească creaţia (o împlinire a Ego-ului), să creeze noi reţete de prelucrare a realităţii vizibile prin care să-şi finiseze aptitudinile de artist, ca întemeietor al unor noi modele de raţionament şi noi sensuri de viaţă. Şi pentru că această aspiraţie nu este la niciun lider negată, ceea ce rămâne este arta. Arta de a fi tot mai perfect, asemenea unui pictor care se încarcă cu "frumuseţea" din afară şi apoi o pune pe pânză, spre a o vedea şi alţii cu scopul de a-i recunoaşte valoarea şi potenţialul.

Stilul cel mai potrivit personalităţii tale se va manifesta în acea direcţie a "creaţiei" privită din perspectiva explorării propriului Ego, ce are ca sens şi finalitate o nouă percepţie a realităţii. Numai o dinamitare a graniţelor dintre tine şi tot ceea ce ţine de zona artei, dintre creaţie, realitate şi evoluţie, va reuşi să accentueze caracterul general al concepţiei despre calitatea pe care o apreciezi cel mai mult la tine în raport cu ceea ce trăieşti şi foloseşti ca experienţă de îmbogăţire a revelaţiilor intime.

Toate aceste situaţii de moment, toată această înlănţuire continuă de transformări, diversităţi, căutări, descoperiri, efecte, au rolul de a te ajuta să conștientizezi imaginea pe care o ai despre tine şi de a-ţi cizela personalitatea cu privire la necesitatea formării unui tip de om deschis spre depăşirea limitelor pe care le impune evoluţia vieţii ca esenţă constitutivă a unei arte particulare.

A-ţi ocroti viaţa privată înseamnă să începi să te priveşti din exterior şi să trăieşti afectiv din ceea ce ştii că nu poţi oferi lumii. Asta înseamnă să fii de partea creaţiei care nu poate fi decât pe gustul tău.

Leadershipul, ca formă de cultivare a artei, pretinde ca şi clauză de reprezentativitate acea versiune a realităţii extinse la infinit în universul creaţiei care te provoacă să-ţi depăşeşti limitele concepţiei de sine.

Rotiţele care îţi pun în mişcare capacitatea de a te dezvolta, de a asambla puzzle-ul care te ajută să faci faţă schimbării şi să-ţi intensifici acea formă de creaţie care îţi permite să-ţi exprimi individualismul şi unicitatea, sunt date tocmai de aceste alternanţe care se repetă fără încetare. Ce anume te face pe tine să "ticăi"?

O conştiinţă nouă pentru adevărurile rămase mute desemnează gradul de cunoaştere a propriul tău Ego, pe care îl atingi numai atunci când cuprinzi în acţiunea forţelor tale creatoare toate resursele emoţionale şi cognitive care te fac să "ticăi", precum convingeri, imagini, idei şi atitudini abordate din perspectiva viziunii tale asupra artei.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us