ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O formă diferită de leadership

On Februarie 20, 2020, in Leadership de Bază, by Neculai Fantanaru

Afundă-te în experienţa de a te evalua în concordanţă cu îndeplinirea condiţiei de Creator, în aşa fel încât să exprimi acuratețea empirică a unei hiperbole: “Sunt mai vast decât universul".

Freddie Mercury a găsit un mod de a se mobila pe dinăuntru, de a se construi, de a se umple cu adevăruri: prin magie. Construcţia această mistică şi înălţătoare, aflată în împărăţia perfecţiunii unde nimic nu este lăsat la voia întâmplării, această sursă de proiecţie a invizibilului în realitate, este locul unde se receptează condiţia sacră a Creatorului de geniu.

Ne aflăm, aşadar, în faţa unui artist pentru care credinţa şi magia devin un puzzle de perspective, un întreg mişcător prin însăşi rezoluţia simbolică pe care o poate procesa muzica cea mai vie, energizantă, de înaltă frecvenţă, care exprimă binele şi frumosul. El spunea adesea: “It’s a kind of magic”, ca şi când ar fi pus la cale cine ştie ce întâlnire cu un zeu atotputernic care se vrea a fi criteriul absolut al artei revoluţionare, canalizându-se în direcţia elaborării conceptului de “identitate surprinsă imagistic”.

Acest concept pare să fie perceput ca o categorie de sine stătătoare înscrisă în favoarea unui Ego independent, care controlează totul.

Cred că magia este discursul artistic al unui Ego care aspiră neobosit spre o certitudine a ordinii plină de consistență vizuală, generând o nouă înţelegere a dimensiunii unei personalităţi artistice expuse luminii puternice într-o cameră obscură. Mai trebuie să ţinem seama de efectul evoluției hazardului însoţit de un cod numit “There can be only one“, ca parametru al unei idei spirituale aflate într-un continuu update.

Leadership: Poţi să formulezi în termenii expresiei “High” semnificația unei imagini artistice care transmite o emoţie puternică, spre a releva spiritualizarea unei experienţe de alteritate?

Practic, Freddie Mercury autorizează şi traversează toate lucrările magiei, vrăjitoriei şi fermecătoriei, îşi pune la dispoziţie întreagă suflare, toate emoţiile dispariţiei sale în proiecţia unei realităţi a miracolului de a fi El Însuşi divin.

Un asemenea mânuitor excepţional al expresiei High pare că spune adevărul despre un teribil secret prin ochii unei conştiinţe artistice bine orientate în discernerea obiectelor, conferindu-şi o altă putere, formând un întreg izbitor cu propria sa imagine oglindită în fotografie, în pictură, în cuvinte, în aspectul fizic, în jocul de culori al cristalului magic, toate incluse într-un plan astral-eteric foarte vast.

Sunt imaginea lui "tot ceea ce nu se poate atinge", lasă să se înţeleagă sunetul dinamic al muzicii sale. Magia it's a challenging the doors of time, așteptând miracolul de-a fi redescoperită printre lucrurile unei lumi frumos poetizate, sau printre sunetele unei muzici penetrante şi ritmice, în decorul unei scene de teatru care îşi schimbă frecvent butaforia. Arta spectacolului său nu este efemeră, ca multe altele, fiindcă i se poate adăuga și arta sunetelor rafinate, amplificate prin mijloace electronice, deci o artă definită printr-un nucleu simbolic al visării sensibile: „Imaginaţia mea este un sunet divin”.

Porţiunea artificială a lumii artistului este astfel făcută încât să corespundă necesităţii de a uni subiectul cu obiectul, fenomenul cu numenul, conștiința și realitatea, într-un cubism ştiinţific care impune imaginii despre natura dumnezeiască anumite linii de forţă abstracte, manevrate cu dexteritate: senzaţii tari, libertate, putere, atmosferă incendiară. Nu-i aşa că este incredibil?

Prin această nouă perspectivă, artistul trebuie prezentat ca fiinţă esenţialmente supranaturală, ca o Mesia silit să construiască “Al treilea Templu al experienţelor artistice” în care Egoul se stinge, dar nu de tot, căci rămâne o luminiţă aprinsă şi atractivă pe întuneric. Expresia High îşi face loc aici prin intermediul unui fior metafizic: “Modul meu fundamental de a fi printr-un tertip de ordinul creaţiei scenice, este modul fundamental al universului de a exista etern”.

Leadership: Ceea ce gândeşti despre tine este însăşi lumea unei noi cunoaşteri, aşa cum se află ea raportată la un artist care spune “Iată ce gândesc eu” într-un cadru în care arta reacţionează sub formă de răspuns în faţa unui Alter-Ego?

Ceea ce cunoaştem despre o lume aflată în serviciul artei, asemenea unui concept complex ce poate fi definit doar din interiorul unei magii scenice, nu este însăşi lumea aşa cum s-o fi aflând ea însăşi în raportul faţă de realitate. Mai curând, este rezultatul atingerii ei cu alcătuirea subiectivă a unui arhetip universal al spiritului liber, cu energia lui dinamică, omniprezentă în manifestarea dorințelor și viziunilor despre “mimesis”. La o adică, senzaţiile şi stările sale sufleteşti se află în relaţie directă cu capacitatea de a transforma ideile în fapte.

Cine încearcă să intre în jocul de scenă al magicianului, în mintea lui atât de alambicată, simţind-o probabil ca un diamant care îţi tăie răsuflarea, strălucind printr-o multitudine de reflexii, umbre, poziţii, efecte de oglindă, se va integra automat în acest fragment din romanului lui John Fowles:

“Avea ceva dintr-un animal sălbatic, cu adevărat sălbatic, mereu la pândă, pe care cea mai mică încercare de domesticire îl punea pe fugă. Îşi crease în jur un mic teritoriu al său, încercuit de capcane şi bariere invizibile, în interiorul căruia avansa sau se retrăgea; se comporta şi evolua după bunul său plac. Dar simţeam că dincolo de acest sistem de apărare există şi o regiune fără nici un fel de îngrădire, unde, într-o zi, totul îmi va fi permis...”

Realitatea artistului desemnată prin cuvântul mistic Iasthgurassir (nu mai ştii ce este în jur), dovedită numai prin asemănarea cu o concepţie despre transcendenţa hiperbolică, înţeleasă ca alteritate absolută, este atât de complexă încât poate fi cunoscută doar prin raportul "albului cu negru". Însăşi magia, şi ea atât de promiţătoare în toate, poate fi definită într-o artă fără graniţe, în faţa unui “Eu Însumi” conceput prin transfer de personalitate, printr-o conexiune cu Universul Divin la un alt nivel, până la statutul de Alter-Ego.

Alter-Egoul unui artist este acea imagine tăcută, neînsemnată, a puterii dătătoare de libertate, prin care valorile sale unice nu sunt nici ascunse, dar nici prezentate ca având statutul unor pagini de recomandări în care oricine îşi poate adăuga părerea.

O formă diferită de leadership se obţine prin integrarea actului de creaţie într-o imagine mistică, specifică unui tabloul pictat în stil suprarealist, în a cărui prim plan se distinge acel “Eu însumi” idealizat printr-o persistență notabilă la nivel de hiperbolă: “Sunt mai vast decât universul".* Notă: Queen - A Kind of Magic

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate