ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O pedeapsă dreaptă pentru Carson Wells

On Ianuarie 19, 2013, in Leadership On/Off, by Neculai Fantanaru

Exercită-ţi puterea de a fi stăpânul propriei vieţi, fără să te ancorezi la o realitate ce nu corespunde viziunii echilibrate asupra a ceea ce eşti.

În filmul “No country for old men (2007)” îl surprindem pe Carson Wells într-o ipostază de om mulţumit de sine însuşi. Spiritul acesta fugar, mereu în căutare de comori, tânăr, curajos, iute, optimist până în măduva oaselor, vaccinat împotriva oricărei forme de nefericire sau tristeţe, fildeşul acesta strălucitor întreţinut numai de natura sa rezistentă, trăieşte în credinţa naivă că totul se desfăşoară în avantajul lui; că timpul, lucrurile, oamenii, totul lucrează în favoarea sa.

Stimulat de o energie superioară, Wells pare a fi ocrotit de o forţă care ar putea spulbera, uneori brutal, orice adversar. Autocontrolul era manifestarea esenţială a firii sale. Prin locul în care-l ocupa printre ceilalţi oameni, precum şi prin faptul că se afla mai rar în preajma pericolului, am zice că pentru el nu exista decât un singur bine, acela de a acţiona după cum îi dicta propriul Eu, cu aparenţa unui soare cald şi strălucitor aşezat peste o lume fără ceaţă.

Dar locul lui în lume devine tot mai sumbru odată cu trecerea timpului. Totul în el este pus sub semnul întrebării, o adevărată capitulare a voinţei, o ruginire spontană din interior, une conversion de la personnalité. Căci din pricina excesului său de zel în încercarea de a recupera o geantă plină cu bani, ia naştere un alt tip de om, un tip de concurenţă imperfectă nevăzută deloc bine pe scena lumii interlope. Toate elementele care îi compun prezentul lui Wells, se răsfrâng şi asupra acelora din jurul său, mai ales a duşmanilor săi.

Această sferă a voinţei şi putinţei luminată de optimism tot mai în sus, înspre nemăsurat, lărgită spre imposibil, proiectată pe fondul deformării personalităţii, ce se confundă parţial cu idealismul, repugnă realităţii crude. În fiecare caz, conturul ei este acoperit de forme incomplete de reînnoire şi de valorificare a propriilor sale calităţi. Oare calea pe care şi-o alege Wells este atât de deşartă, încât să-şi înmormânteze definitiv orice reper bun şi util?

Leadership: Accepţi să devii imaginea unei noi versiuni a avântului înspre nemăsurat, experimentând efectul hazardulului prin exemplul unei mulţumiri de sine care este iluzorie?

Nesăbuitul nu realizează că există lucruri mai însemnate pe lume, cum ar fi viaţa. Viaţa lui. Iar atunci când simte pericolul, deja e prea târziu. Curajul său nu mai este unul vizibil, viril, ci se preface într-o rândunică care, plutind lugubru, îşi ia zborul definitiv, nemaiputând să ridice nicio aripă a nădejdii. Un acru şi gratuit viciu al încrederii sale lovite fatal de prezenţa obscură a unei fantome, rivalul său de temut, nemilosul asasin, el desperado - Anton Chigurh.

Orgoliul sau hipertrofiat nu acceptă însă înfrângerea. Ca un Hermes fixat pe gândul de a jefui templul lui Apollo din Delphi, netemându-se de mânia acestuia, Wells îşi forţează norocul pornind pe tărâmul mocirlos al lui Chigurh spre a-i şterpeli de sub nas geanta cu bani. Şi tocmai din cauza acestui avânt, la fel de alunecos ca gheaţa, este surprins cu garda lăsată. Realizând în ultimul moment că duşmanul este mai puternic, apelează la conciliere.

Leadership: Cum se reflectă îndoiala faţă de ce îţi oferă viaţa prin luarea în considerare a adevărului aflat în spatele experienţelor care te individualizează ca vulnerabilitate a unei subiectivităţi asumate până la capăt?

O piedică, o nedreptate? Tot ceea ce mai zace acum în Wells, tot ceea ce-l mai putea face mulţumit, nu mai ţâşneşte cu iuţeala glonţului ca altădată. O zguduire absurdă şi nemeritată, o viaţă năruită, de parcă ar fi fost de nisip. Abia acum, când e prins în ghearele mortale ale vulturului, dragostea pentru viaţa i se revărsă şi se împrăştie din plin prin sânge.

Din păcate, nu mai poate schimba nimic. O pace molcomă, o capitulare suportată cu calm, le malaise d'un vain désir. Tot mai mult se strânge teribila capcană a destinului, apoi se închide brusc. Singurul adevăr aflat în spatele experienţelor care îl individualizează pe acest din urmă optimist, ca vulnerabilitate a unei subiectivităţi asumate până la capăt, este că trebuie să accepte suferinţa, tocmai pentru a o putea transcende.

Iar totdeauna suferinţa accepta mai uşor moartea. Judecata s-a desfăşurat drept, o înfrângere meritată. Căci omului care nu-şi preţuieşte îndeajuns de mult viaţa şi adevăratele valori pe care aceasta le scoate în cale, nu-i este dat să zboare mai sus, să cucerească piscurile cele mai înalte. Destinul nu-i acordă decât rar subvenţii, de cele mai multe ori îl taxează cu dobânda maximă.

Leadership: Te ambiţionezi să cuprinzi nemărginirea întâmplării de a fi prins în angrenajul unei intrigi care te ţine în suspans până în clipa când îţi dai seama că e prea târziu să revii la ceea ce ai fost?

Locul tău în lume devine tot mai sumbru odată cu trecerea timpului? Totul în tine este pus sub semnul întrebării? Calea pe care ţi-o alegi este atât de deşartă, încât îţi înmormântezi definitiv orice reper bun şi util? Încerci să te impui pe terenul mocirlos al unei obsesii nesănătoase?

Ca o forţă de atracţie dintre sarcinile pozitive şi cele negative, cei doi poli magnetici: “a fi” şi “a nu fi” sunt punctele dependente de dimensiunile personalităţii tale. Apropiindu-se, ele se intersectează sau coincid în funcţie de rolul pe care ţi-l asumi în viaţa de zi cu zi, şi în funcţie de personalitatea raportată la realitatea din jur.

Iar modul în care priveşti şi îţi planifici viitorul - nu numai din punctul de vedere al aşteptărilor, ci şi al acţiunilor, mai mult sau mai puţin conştientizate, a căror rezultantă este devenirea ta, determină deciziile pe care le iei şi felul cum te comporţi în fiecare situaţie.

Pentru că tu - omul care ştie să judece şi să evalueze lucrurile la propria lor valoare - nu ai numai datoria să te întrebi şi să constaţi, în mod obiectiv, ce anume îţi rezervă destinaţia spre care tinzi, preocuparea pentru echilibru şi responsabilitate, dar şi posibilitatea de a dori un anume viitor, şi deci datoria de a lupta pentru el.

Datoria de a lupta pentru schimbare, pentru o nouă cauză, sau pentru a fi mai mult decât eşti, este cea care circumscrie orizontul lucidităţii şi cauzalităţii, unde posibilul şi realul se actualizează peste întreaga ta viaţă făurită cu răbdare, nădejde şi respect.

Aceasta este esenţa ce stă la baza leadershipului, şi totodată ceea ce emite unul din principiile FISH: “Alege-ți atitudinea - Responsabilizează-te pentru cum răspunzi la ceea ce-ţi rezervă viața.” Odată ce ești conștient că alegerea ta implică pe toți cei de lângă tine, întreabă-te:

Cum te ajută alegerile tale să fii persoana care ai vrea să fii? Cum se răsfrâng toate elementele caracterului tău asupra acelora din jur?

Leadership: Lupţi pentru valorile corespunzătoare calităţii de a fi un outsider al unei personalităţi fără limite, fără să fii influenţat de gradul de receptare a unor experienţe care se amplifică prin lipsa ta de reacţie corectoare faţă de tine însuţi?

Un leadership bun poate avea impact pozitiv în primul rând asupra propriei tale persoane. O formă de a te implica activ în schimbarea ta în bine, o formă de ripostă fermă, o formă de a te lupta pentru ceea ce este corect să fii, pentru valorile corespunzătoare cu calitatea de a fi Om. Leadershipul, acest instrumentul al formării unui alt tip de personalitate, te ajuta să te “redeştepţi” înainte de te arunca cu capul înainte spre mediocritate.

Carson Wells avea impresia că viaţa devenea mai bună pe măsură ce împingea “pistonul” prezentului spre un viitor limitat doar la orizontul său, având convingerea că deţine în întregime controlul.

Însă aceasta modalitate de a gândi, acest superficial strat de iluzie, vulcanic erupând, mereu repetat, l-a dus de fapt spre nicăieri, cauzând disperare şi confuzie. Claustrarea într-o sferă privată, cea a intereselor individuale.

Valorile sale erau degradabile, calculate, cultivate şi îngrijite doar prin simpla adăugare a opţiunii “On/Off”, creându-i mai mult dubii în legătură cu viaţa lui. Un caracter care percepe viaţa, lumea, totul prin prisma propriilor sale defecte.

Este posibil să fii şi tu „pe valul schimbării”, dar să te implici în scenariul nepotrivit? Te ancorezi, ca de vreun buştean scufundat, de o realitate care nu se raportează la convingerile tale adevărate?

A fi un outsider al unei personalităţi fără limite înseamnă să te desprinzi de ceea ce știi că ai trăit fără băgare de seamă și să te deschizi doar în faţa unei abordări asupra vieţii care bazează pe trei calităţi: protejarea stimei de sine, cumpătare în privinţa exagerării importanţei personale şi putinţa de a te opune oricărei vanităţi.

O pedeapsă dreaptă pentru Carson Wells exprimă o realitate: pe măsură ce te îndepărtezi de calităţi specific umane, elementul declanşator spre excelenţă întârzie să apară, chiar dacă voinţa ţi-e puternică. Iar acel orizont al redescoperirii, se limitează tot mai mult pe măsura alungării valorilor care favorizează apariţia şi dezvoltarea leadershipului.

Aşa cum corpul uman, cu toate componentele sale bio-morfo-psihologice, este numitorul comun al tuturor activităţilor sportive, tot astfel creşterea calităţii vieţii este numitorul comun pentru fixarea mai puternică a acelor calităţi necesare leadershipului.

Exercită-ţi puterea de a fi stăpânul propriei vieţi, fără să te ancorezi la o realitate ce nu corespunde viziunii echilibrate asupra a ceea ce eşti.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Alchimistul (II)
  2. Alchimistul (I)
  3. Tango to Evora
  4. Lily was here

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate

Like Us On Facebook

Subscribe to us