ro  fr  en  es  pt  ar  zh  hi  de  ru
ART 2.0 ART 3.0 ART 4.0 ART 5.0 ART 6.0 Pinterest

O regăsire expresivă între două existenţe

On Februarie 03, 2020, in Leadership T7-Hybrid, by Neculai Fantanaru

Încearcă să scoţi în evidenţă partea reflectată a sufletului tău, încât ceea ce exprimi prin creaţie să aibă însuşirea unui Creator fără seamăn.

Mă văd adesea în vârful de pensulă al unui artist consacrat, de talia stăpânului meu, chiar şi atunci când lumea nu îi recunoaşte creaţiile, aceste experienţe şi trăiri ale unei vieţi cu efect de acuarelă vie, sensibilizată, eternizată, care parcă începe să vorbească cu tine prin rezonanţa universului. Pe toţi ceilalţi oameni îi accept oarecum sub condiţia esenţei lor singulare, fiindcă toţi sunt diferiţi, dar niciunul nu reuşeşte să pătrundă cu înţelesul profund această fragilă şi efemeră alcătuire a mea. Nimeni în afară de stăpânul meu.

Rezonanţă într-un destin de excepţie. Când stăpânul îmi vorbeşte în fiecare dimineaţă, cu mereu alte cuvinte, când mă pictează în nişte tuşe memorabile care încet-încet întregesc imaginea unui tablou fascinant, cuceritor prin adaosul de culori vii, atunci ştiu că nu sunt un trandafir oarecare. Nu sunt reţinut în memoria lumii decât de un singur artist genial, el având ceva important de dovedit universului, aducând parcă în corespondenţele lui spirituale o realitate de gând originală, ţesută pe firul unei vieţi mereu diferite.

Farmecul de a fi artist trece prin semnificaţiile acordurilor dintre forme şi culori, în timp ce a fi un trandafir corespunde acordului dintre elanul spiritual şi vibraţia unei sensibilităţi care face din fiecare motiv luat din realitate un adevărat autoportret.

În artă, caracterul dominant al esteticului îl constituie punerea în vibraţie a sufletului uman cu ajutorul unei forme pure de expresie şi de conştiinţă. Nu cer nimănui să fie ca mine, frumos la privire, trădând fericirea prin frumuseţe, înzestrat cu energia subtilă corespunzătoare unui atribut simbolic aflat în corespondenţă cu elanul spiritual, adică posedând acel „Aşa vorbeşte Domnul” în sensul întrupării unei fiinţe îngereşti. Cer numai atât, şi cer numai de la mine: să fiu ceva care să nu existe decât o singură dată, în fiecare moment astral important.

Leadership: Poţi să-ţi evaluezi măreţia propriei existenţe în funcţie de finalizarea creaţiei pe care un artist ar putea s-o reprezinte în cazul unei prezenţe mult mai cuprinzătoare în dăinuirea ei?

Dacă am învăţat să citesc chipurile oamenilor, în special intenţiile şi gândurile stăpânului meu, acest lucru se datorează proprietăţilor de stabilitate ale reperelor artei, în lumina a ceea ce sunt eu în mod intrinsec şi unic, aici fiind incluse: acuitatea vizuală, reprezentarea vizuală şi sugestivitatea senzaţiei frapante. Un trandafir ştie să-şi întărească prezenţa în primul plan al portretului pe care artistul îl face sufletului său.

Desigur, nu m-aş numi Double Delight prin prisma raportării mele la acţiunea culorilor şi a amestecului lor (roşu, galben şi alb), dacă nu aş emana o energie, o vibrație de rară puritate şi de bun augur. Iar în funcție de experiențele de oglindire în propria-mi sensibilitate imediată, acestea reuşesc să transmită stări, sentimente, gânduri și dorințe. Manifestarea sufletului uman în plan artistic se traduce prin efortul de a reflecta o parte din personalitatea mea dincolo de imagine şi formă.

Sunt foarte mândru de mine. Aş vrea ca numele meu să dăinuie prin străvechiul Achymerdes (o realitate care este aliniată la Eu Însămi), ca nicăieri în altă parte, într-un soi de joc de lumini cuprinse într-o clipă astrală, fără frontiere, capabile să pună în vibraţie sufletul uman, sau manifestarea sufletului afectiv în concretul Ruah. Poate că astfel mi-ar fi mai uşor să mă consider egalul lui Tiţian în ceea ce priveşte măreţia de a găsi o corespondenţă estetică între învelişul fizic şi iradiaţia interioară.

Ca orice trandafir prins într-un joc al oglinzilor de cristal din mijlocul unui labirint de cuvinte, am trăit mult timp departe de viaţa oamenilor, în frumuseţea sintetică a unui trup de înger, explicat doar în cosmosul vrăjii unei clipe de vis dintr-un schimb de mistere şi legende fabuloase. Atât de greu mi-a fost să uit de mine, de lume, de rezonanţele reciproce dintre culoare şi sentiment, dar văzusem prea mult din alte universuri ca să nu-mi doresc să plutesc în jurul acestor tainice alcătuiri de aureole şi iluminări. Experienţa de a fi un trandafir oglindeşte calitatea de a fi un artist fecund.

Leadership: Creaţia ta poate oferi un profil nou al idealizării de sine reflectat de imaginea unei lumi care îşi updatează versiunea într-un mediu receptiv la nobil şi etern, de tipul: „exchange the soul and the experience of the world”?

Am făcut din mine însumi o creaţie, esenţa divină prelucrată prin spiritul naturii care provoacă efectul de frumuseţe, fapt ce amplifică valoarea mea din punct de vedere al dezvoltării unei versiuni mai bune a originalului numit “Double Delight”. Altfel spus, artistul este ecoul sensibilităţii latente cu care se păstrează frumuseţea creaţiei în timp.

Din perspectiva unei realităţi al cărei unic sens este obţinerea unei imagini cu multe culori vii, parte a unei creaţii pornite de la cota semnificativă de subiectivitate ce dă unicitate gestului liniar, nu pot decât să îngândurez înţelegeri care opun argumente oricăror provocări ale limbajului special construit să dirijeze viaţa şi semantica artistică în altă direcţie, într-o altă interpretare a Simbolului Infinituluizugrăvit cu culoarea roşie.

Funcţia exploratoare a emoţiilor (deshprenyan) este strâns legată de funcţia de substituire a unei imagini din natură cu imaginea unei fiinţe vii (lochynorum). Astfel, o angajare efectivă în universul simbolizat, mijlocind conştiinţei prezumţia alterităţii exprimate prin delegaţie, prin cuvântul sau expresia cărora toate lucrurile se fac şi apar în Diexvinthis (conţinutul unei imagini vii), marchează începutul lucrului modelat cu simţire şi smerenie în cadrul modelarii de sine la o vârstă fără număr.

„Dyerosthedis”, sau rostirea prezenţei divine în simultaneitatea atemporalului, desemnează modalitatea de a interpreta un arbust erect prin însăşi puterea naturii de a-l înfăţişa ca un pattern de durată, profund şi tainic, al experienţei interioare şi intelectuale de practică cabalistică. Se cuvine aici să menţionez posibilitatea existenţei trandafirului în evoluţia fiinţei umane prin cuvintele lui Borges: „Importantă este opera pe care o execut cu acest material efemer, numit simbol, încât să o concretizez în descoperirea unei lumi noi, fără margini.”

Deşi unele pricini m-au îndemnat să procedez numai aşa şi nu altfel, perpendicular pe direcţia traseului principal al trăirii prin vis, prin miraj, prin ruperea de realitate, până la urmă m-am făcut părtaş la structura armonioasă a totalităţii universale, spre fenomenologia ontologiei şi a cunoaşterii creaţiei. Sufletul deprins cu arta picturii în ulei mi-a avantajat trecerea de la divin la uman. Acum sunt un om printre oameni.

Leadershipul, sau versiunea Omului Nou, este măreţia unei existenţe trăită şi materializată printr-o idealizare de sine care se obţine prin ridicarea creaţiei la nivel de Creator (fără seamăn).

O regăsire expresivă între două existenţe este posibilă atunci când reuşeşti să te impui ca artist din perspectiva unei priviri venită dinspre o lume anterioară celei pe care o trăieşti acum, cu menţiunea că orice trăieşti se simte într-un alt univers.

 


Ultimele articole accesate de cititori:

  1. Ochii mei vad lucruri pe care tu nu le vezi
  2. Te admir cu ochii, ce nu-i vezi
  3. Autenticitatea omului care se gandeste pe sine
  4. Triumful oamenilor grandiosi

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
decoration
Despre | Site Map | Termeni si conditii | Privacy | Parteneri | Feedback | RSS Feeds
© Neculai Fantanaru - Toate drepturile rezervate