Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ochii caută cu înfrigurare esența trăirii autentice

On August 04, 2022
, in
Leadership GT-Accent by Neculai Fantanaru

Învaţă să pui în mişcare procesul activ de înțelegere a „cine ai fost, cine eşti și cine vei fi”, într-un moment în care nu poţi să te ascunzi de tine însuţi, şi nici nu poţi să păstrezi distanţa faţă de ceea ce te afectează.

Amurgul nu se arăta la orizont. În ochii alergătorilor se simţea, răspândită ca o formă de undă, un soi de stare apăsătoare dusă în surdină, fără reguli, un soi de gol poleit cu discreție, un nou început de care ai vrea ca nimeni să nu afle, o amplificare printr-un efect de calmare a luptei dusă - fiecare numai cu el însuşi. Cu toate că era ceva ceresc, nori plini de abur, fulgere pline de putere, o ploaie din aia măruntă, totul se amesteca cu ceva pământesc, dar nu cu focul creator, nu cu strigătul victoriei, ci cu sentimentul de precauție care, însă, părea să fie unul acut.

Și starea aceasta șubredă, chinuită de prognoza unei vremi instabile, al cărei "modus operandi" se baza pe gândurile subliminale provocate de apăsarea unui disconfort produs de umiditatea excesivă, nu prea dădea semne că va trece repede. Ar fi trebuit să mă introduc în ilustrațiile unei cărți ce prinde viață pe măsură ce gândurile încep să fie colorate, și poate doar așa imaginea mea de sine va fi lumina ochilor celorlalți.

Gravitatea de simțire, asta era. Lupta cu ultima rezistență a forțelor lăuntrice, Disfurethis-Asprintyr, darul de a separa ceea ce este cu adevărat important de ceea ce știi sigur că se dă uitării, cu toate cele negative. Lupta aceasta putea face ca realitatea să se legene între pastila albastră și cea roșie, exact ca în filmul Matrix. Prima pastilă desemnează iluzia unui orizont vizibil doar pe jumătate, sub un vast cer negru, plin de nori. Cealaltă pastilă desemnează revelația unui adevăr pe care îl posedăm, dar de care nu suntem conștienți.

Leadership: Poţi să-ţi găseşti gloria mult visată prin forţa înflăcărării îndreptată spre tine însuţi, într-o manieră specifică „totalităţii individualizate” pe care n-o zăreşti decât în trăirea intensă a unui moment special?

Ceea ce vedeam clar la toți alergătorii era explicația unui fenomen pe care toată lumea îl ocolește, Datisporthis, un moment în care aflăm adevărul probat de realitate, în care nu ne mai putem ascunde sau nu îl mai putem ascunde. Și anume, că totul variază în funcţie de circumstanţe şi de rezultate. Niciun alergător nu se simțea în largul său, fiindcă nimeni nu părea să aparțină lui însuşi, ci fiecare aparținea condițiilor pe care vremea nasoală le hotărâse încă dinainte de începerea maratonului.

Chiar şi cea mai mică schimbare a naturii, cea mai mică rază de soare, ar fi adus bucurie și speranță în sufletul fiecăruia, mărind şansele ca victoria să fie rapidă şi completă. Dar nu a fost să fie aşa. Vremea părea tot mai aspră, ca un bici care izbaveste-ncet, pedepsitor. Şi tocmai această inversare de planuri ţine de originalitatea alergătorilor: prin propriile experienţe intense, cu fiecare urcare şi coborâre anevoioasă, ei învaţă să biruiască viaţa.

În realitate, fiecare alergător reprezintă o „totalitate individualizată” deoarece fiecare are propriul filtru emoţional cu care percepe lumea din jur şi că, de fapt, lumea este o proiecţie a propriilor idealuri, viziuni, gânduri, capacităţi.

Dacă la un moment dat vor apărea două feluri de realități, una văzută prin ochii sufletului, cealaltă prin ochii unui spiriduș care nu se vede, atunci s-ar putea presupune că este vorba de asocierea a două planuri suprapuse: unul interior, al vieții psihologice, al trăirilor dezolante resimțite în profunzimea sufletului unui om care nu se poate adapta condițiilor ostile.

Şi unul exterior, al lumii spirituale, invizibile, a cărei voce ne vorbește prin intermediul inspirației, a revelației unei conștiințe superioare făcută conștiinței noastre. Din atâtea glasuri pe care le auzeam, din atâtea stări amestecate și învolburate, ieșea la iveală acea bucurie cerească a nădejdii și a păcii sufletești de care însetează atât de mult omul zilelor noastre.

Leadership: Poţi să menţii în forma cea mai înaltă la finalul unei lupte care s-a dus în tine şi care reprezintă proiecţia propriilor posibilităţi de trăire a situaţiilor în care te regăseşti ca “identitate profundă” ?

O identitate profundă este un proces activ de înțelegere a „cine ai fost, cine eşti și cine vei fi” într-un moment în care nu poţi să te ascunzi de tine însuţi, şi nici nu poţi să păstrezi distanţa faţă de ceea ce te afectează.

Exact ca în artă, unde finețea desenului reiese din efectele cromatice și din mottoul temei sugerate, prfecum: "Lucide intuiţii, adânc răsfrânte în suflet", tot astfel concursul de Running se raportează de regulă la noțiunea de Surodinnoah Sterres (încercarea de depăşire a tuturor barierelor) prin apartenența sufletului la finețea unei sensibilități luminoase, greu de semnalat în momentul dinainte de start.

Și, de unde apare sensibilitatea în niște trupuri atletice? Ea apare din sentimentul de a ajunge în acel loc unde soarele strălucește intens, indiferent de vreme: pe treptele podiumului. De fapt, când vorbesc despre sensibilitate, acest orizont spiritual ce se simte solidar sufletul nostru, mă gândesc la cuvintele lui Ştefan Zweig: "Toţi săvârşesc fapte care depăşesc chiar voinţa lor, numai ca să ajungă la limita extremă a simţămintelor lor."

Ceea ce constituie imboldul acţiunilor lor îmi apare oarecum limpede, nu doar pentru că au încercat să-şi dovedească cel puţin lor înşişi ce sunt: o avalanşă de trăiri şi frământări, ci pentru că au încercat cumva să reînvie acea tradiţie glorioasă şi seculară a sportivităţii de la noi din ţară, tot aşa cum un artist cu suflet colorat reînvie prin pictură orice haină veche.

Important în leadership este ceea ce simţi în momentul când reuşeşti să atingi acel spaţiu adânc din tine care te recomandă ca fiind „o amintire ce trece de la o generaţie la alta”.

Ochii caută cu înfrigurare esența trăirii autentice atunci când alergătorul experimentează o nouă perspectivă de abordare a trecerii liniei de finish sub impulsul irepresibil al rememorării unor momente semnificative din care se încheagă o poveste de mare impact.

Predominant aici este gloria mult visată a unui alergător care ţine nu doar de trecerea liniei de finish, pe prima poziţie, ci de statornicirea reuşitei sale în amintirea vremurilor de demult.

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…