Neculai Fantanaru

Totul depinde de cine conduce

Ochii oglindesc stările sufletului meu

On Aprilie 28, 2023
, in
Aptitudini şi Abilităţi by Neculai Fantanaru

Perspectiva trebuie să se potrivească ochiului care priveşte scena.

Am fost susţinătorul surorii mele duminica trecută, Oana Fantanaru, la concursul de semimaraton din Iaşi. Mulţi participanţi, vremea perfectă. Fapt ce restrânge la vizualizarea pură a unei realităţi alternative, condensarea în culoare a unor experienţe de neuitat, linie şi formă, a unui întreg cosmos de senzaţii, cu răsunetul lor spiritual păstrat mereu în amintire. Atmosfera îşi exercitase presiunea asupra fondului afectiv al participanţilor, de unde nu mai puteau evada decât printr-un Esterenaet Ossets , o trecere vie prin mai multe ipostaze: de la ipostaza de "receptor al uralelor" până la ipostaza de "criteriu valoric".

Din cei peste o mie de concurenţi, sora mea s-a clasat pe primele 5 poziţii în topul feminin, reprezentând un binemeritat simbol al stilului de viaţă activ, tot aşa cum medalia a reprezentat un simbol al victoriei asupra ei. Cred că unii sunt predestinaţi să fie învingători, entităţi de energie pozitivă, în timp ce alţii sunt predestinaţi să facă parte din rutina zilnică a societății, vibrând pe aceeaşi lungime de undă cu neliniştea unor alegeri insipide.

Cu real interes, printr-un adaos de însufleţire rară, am privit-o pe sora mea aşa cum un pictor îşi priveşte pictura: cu expresia unui alegria de viver care exclude orice gravitate, a unei conştiinţe estetice capabile să facă apel şi să comunice cu toate mijloacele frumosului, prin felul de a se manifesta ca un metalimbaj al simţurilor şi emoţiilor.

Am privit-o cu ochii care ştiu să vadă dincolo de hotarele finitului, cu îndeplinirea unui act perceptiv viu, iniţiind la tot pasul o întâlnire cu miraculosul. Era ceva în ochii ei, ceva tăcut, plin de răbdare, o magie care străbate dincolo de fiecare atingere a pânzei. Şi ea ştia parcă toate astea, privindu-le de sus, cu liniştea omului care-şi cunoaşte bine drumul spre actul artistic din momentul alergării, pe care îl constituie demersul comprehensiv al unei voinţe autonome evidente.

Leadership: Poţi să atragi atenția asupra necesității aprecierii unei stări de spirit la justa valoare, împărtăşindu-ţi viziunea cu privire la o imagine sensibilă și mereu actuală ce întruchipează arhetipul unui erou?

Categoric, runningul are de a face cu sentimentul frumosului, manifestându-se ca mod de exprimare a supleţii trupului cu care este obişnuită tinereţea, orientându-se, de la caz la caz, spre admiraţia unei cinstite, înţelepte şi ademenitoare vieţi care te provoacă la aventură fără să-ţi dai seama. Un fel de curiozitate subtilă se citea pe chipul surorii mele, reflectarea fidelă a unei conştiinţe care devine conştientă de ea însăşi numai prin turnura pe care o iau evenimentele, căreia artiştii îi sunt recunoscători prin forma experienţei subiective pe care o trezeşte starea de spirit.

Era oare o desăvârşită diplomaţie sau o abilitate fără cusur?

Semnificația frumosului este diferită de cea a dorinței, fiindcă frumosul reprezintă sinceritatea cu care abordezi ceea ce faci, legat de conectarea tuturor experiențelor personale. În timp ce dorinţa este provocarea de a ridica ştacheta pentru un nou premiu, provocarea de a trece dincolo de văzutul obişnuit, mintea continuând "lucrarea" cu propria viziune artistică. Iar pe acest considerent, sora mea şi-a sporit bucuria de a redescoperi simplitatea frumosului începând chiar cu momentul în care, fiind cu un pas înaintea celorlalţi concurenţi, şi-a redus senzaţia de oboseală printr-o conexiune sincronă a trupului şi sufletului, fără ca unul să premeargă şi celălalt să urmeze.

În acele momente pline de satisfacție, cu sudoarea frunții, a simţit o chemare profundă, aproape ireală, şi a avut senzaţia că aleargă aflându-se în interiorul corpului unei alte persoane, aidoma unui pictor care îşi extrage identitatea din materia, forma, uneori tema şi mesajul transmis în propria lui operă. Mai degrabă, cred că era un fel de tentativă de evadare dintr-o stare emoţională negativă, pentru a ajunge la o stare emoţională neutră sau dorită, la care se adaugă provocarea de a se implica în ceva nou şi surprinzător, o rupere de ritm pe ultimii doi kilometri care a lăsat-o să privească şi să viseze la un loc binemeritat pe podium.

Leadership: Poţi să aşezi în centrul viziunii tale determinismul creării unei imagini simbol, încât să concentrezi într-un singur model de amintire totalitatea universului pe care îl creezi?

Uite-o cum aleargă, şi aleargă tot mai tare, tot mai artistic, fără să dea semne de oboseală, comparabil cu zborul unei balerine peste tenebrele vârstei de mijloc. Totul se petrecea ca şi când ea ar fi trebuit să retuşeze o operă de artă care are în prim plan trăsăturile trupului, liniile mădularelor care, mereu aceleaşi, se pot îndoi, dar niciodată nu se pot schimba. Într-atât încât, zugrăvite pe o imagine sfântă, să poată fi venerate pe altarele imaginii de putere.

Receptarea unui impuls nervos a generat dintr-o dată o contracţie musculară, fapt ce a determinat eliberarea de energie musculară, o sclipire a spiritului în lumina unei flăcări nevăzute decât de mine. Cred că asta se potriveşte perfect observaţiei făcută de Leonardo da Vinci: "În meşteşugul picturii lucrul cel mai de seamă este potrivirea mişcărilor cu intenţiile ce stau în mintea modelului, ca de pildă dorinţa, motivaţia, buna dispoziţie, mândria şi perseverenţa."

În alergare, sportivii de performanţă se manifestă ca un mod de exprimare al artisticului, printr-un soi de simbolism al evenimentelor, fiindcă ei nu sunt doar eroi ai unei “lucrări” care solicită rapiditate în execuţie, ci mai degrabă reprezintă nişte ferestre deschise spre luminarea sufletelor, spre înţelegerea şi trăirea unei satisfacţii imense în raport cu ambianţa, spre o devenire "în perspectivă".

Iar sora mea, ca un artist priceput în ceea ce priveşte nuanţele unei instruiri eficiente, nuanţele unei adevărate pasiuni pentru performanţă, potrivite unei determinări dilatate spre extrasenzitiv, a priceput imediat din ce material puternic este croită pânza unei viitoare picturi.

Suflarea stăruinţei este o unitate indivizibilă a trupului, minţii şi sufletului, dependentă de artă. Iar artistul, arătând că pe traseul migraţiei imaginarului de la sacru la uman, spiritul tânăr îşi conservă vocaţia de a se avânta cu salturi mari spre mereu alte isprăvi vitejeşti, nu-şi înstrăinează gândul de a mai adăuga un mic detaliu la marea pânză pe care îşi conturează viziunea, provocând o dilatare a lumilor imaginare. El concentrează într-un singur model de amintire totalitatea universului pe care îl creează.

Leadershipul este viziunea cu care îţi învestmântezi sufletul în mijlocul evenimentelor care, trezind emoţia unui moment semnificativ, te fac să te simţi ca un erou transformat într-un artist.

Ochii oglindesc stările sufletului meu atunci când urmăresc evenimentele în cuprinsul cărora se află eroul din imaginea care mă caracterizează pe deplin. Nu degeaba, când urmăresc un concurs de running, singura grijă a ochilor mei este să surprindă artisticul din spatele umanului, cu ajutorul căruia se reliefează caracterul activ sau spontan al unui fenomen de amploare, într-un desen colorat.

Nu-i aşa că-i frumoasă arta, pentru cine cunoaşte arta?

 

Alatura-te Comunitatii Neculai Fantanaru
Cele 63 de calităţi ale liderului
Cele 63 de calităţi ale liderului

De ce să citeşti această carte? Pentru că este hotărâtoare pentru optimizarea performanţelor tale. Fiindcă pune accent mai mult pe latura umană decât pe conceptul de business, ceea ce permite cu uşurinţă citirea şi înţelegerea ei.

Leadership - Magia măiestriei
Leadership - Magia măiestriei

Trăsătura esenţială a acestei cărţi, faţă de altele existente pe piaţă din acelaşi domeniu, este aceea că descrie, prin exemple, competenţele ideale ale unui lider. N-am susţinut niciodată că eşte uşor să devii un lider foarte bun, dar dacă veţi urma pas cu pas...

Atingerea maestrului
Atingerea maestrului

Pentru unii lideri „a conduce” înseamnă mai mult a juca un joc de şah, un joc de inteligenţă şi perspicacitate; pentru alţii un joc de noroc, un joc pe care cred că-l pot câştiga mergând de fiecare dată la risc şi pariind totul pe o singură carte.

Leadership Puzzle
Leadership Puzzle

Am scris această carte, care combină într-un mod simplu dezvoltarea personală cu leadershipul, ca pe un joc de puzzle, unde trebuie să combinaţi toate piesele date pentru a reconstitui imaginea de ansamblu.

Performanţa în conducere
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Scopul acestei cărţi este de a vă oferi cât mai multe informaţii preţioase prin exemple concrete, şi de a vă arăta o cale prin care să dobândiţi capacitatea de a-i determina pe ceilalţi să vadă lucrurile din aceeaşi perspectivă ca dumneavoastră.

Leadership - Pe înţelesul tuturor
Leadership - Pe înţelesul tuturor

Urmăresc în rândurile acestei cărţi să trezesc interesul omului obişnuit pentru acţiune şi succes. Mesajul acestui volum este că o naţiune puternică este format din oameni puternici şi de succes. Iar fiecare din noi are potenţial, deci succes…